Az Nvidia az Intel részévé vált

Az Intel és az Nvidia között már egy ideje harcok dúlnak: a két vállalat azon kapott össze nemrégiben, hogy az Nvidia lapkakészletet kívánt fejleszteni az Intel beépített memória vezérlővel ellátott processzoraihoz, amit az Intel illetékesei nem néztek jó szemmel: a gyártó bíróság elé vitte az ügyet, ugyanis szerintük a 2004-eslicencszerződés nem ad jogot az Nvidia-nak arra, hogy a fent említett processzorokhoz lapkakészletet gyártson. Az Nvidia ezzel szemben más állásponton van, szerintük pedig igenis joguk van ahhoz, hogy az integrált memóriavezérlővel felvértezett processzorokhoz új chipszetet fejlesszenek. Az ügy szövevényes és bonyolult, ám bekövetkezett egy új fordulat, amely teljesen más mederbe terelheti a dolgok történését.

Az Nvidia az Intel részévé vált

Az Intel és az Nvidia között már egy ideje harcok dúlnak: a két vállalat azon kapott össze nemrégiben, hogy az Nvidia lapkakészletet kívánt fejleszteni az Intel beépített memória vezérlővel ellátott processzoraihoz, amit az Intel illetékesei nem néztek jó szemmel: a gyártó bíróság elé vitte az ügyet, ugyanis szerintük a 2004-es licencszerződés nem ad jogot az Nvidia-nak arra, hogy a fent említett processzorokhoz lapkakészletet gyártson. Az Nvidia ezzel szemben más állásponton van, szerintük pedig igenis joguk van ahhoz, hogy az integrált memóriavezérlővel felvértezett processzorokhoz új chipszetet fejlesszenek. Az ügy szövevényes és bonyolult, ám bekövetkezett egy új fordulat, amely teljesen más mederbe terelheti a dolgok történését.

Egy belső forrás állítása szerint az Intel furcsa módon ajánlatott tett az Nvidia-nak, amelyet az hosszas töprengés után el is fogadott, így hivatalosan mostantól az Nvidia az Intel részét képezi, ugyanis formálisan megtörtént a felvásárlás. A tranzakció körülményeit illetően egyelőre nincsenek pontos információk, ám a nevük elhallgatását kérő források szerint még rengeteg tennivaló van addig, amíg az összes szükséges papírmunkát elvégzik a vállalatok. A felvásárlás ténye sokkolóan hatott a piacra, ugyanis az Nvidia az elmúlt évek során igazi nagyvállalattá nőtte ki magát, aki a grafikus processzorok és a lapkakészletek piacán bizony meghatározó tényezőnek bizonyult. Az Nvidia gyors fejlődésével piacvezető grafikus processzorgyártó vállalattá lépett elő, a gyártó piaci részesedése 80% körül alakult a piacon, ami nem egy rossz eredmény.

Eddig úgy tűnt, hogy az Nvidia emberei semmi olyat nem tudnak elkövetni, ami befolyásolhatná rendkívül sikeres szereplésüket, bár a sorozatos videokártya átnevezéseknél, amikor egy terméket már harmadjára is átkereszteltek, már azért rezgett az a bizonyos léc, de ez még nem jelentett számottevő veszélyt a piaci pozícióra.

Érdekesség, hogy az Nvidia első embere, Huang Jen-Hsun nem is olyan régen nyíltan bírálta az Intelt a Larrabee miatt: akkoriban az elnök-vezérigazgató azt állította, hogy az Intel újdonsága nem több, mint egy egyszerű prezentációs képkocka. Ironikus, hogy ezek után pont az Intelell és közvetett módon a Larrabee processzorral is szoros kapcsolatba került a vállalat. (bár ezek után lehet kukázzák a Larrabee-t és jöhet az Intel Core240 GTX285)

Április 1-e van! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward