Shop menü

AZ IZRAELI ÖSSZECSAPÁSOK MIATT A META ÉS AZ X IS TŰZVONALBA KERÜLT

Az Európai Unió felszólította a közösség platformokat, hogy tegyenek rendet a felületeiken, ez azonban nem egyszerű feladat, és az X-et formálisan már vizsgálják.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az izraeli összecsapások miatt a Meta és az X is tűzvonalba került

Az elmúlt évtizedben a dezinformáció minden korábbinál egyszerűbb lett, hiszen a közösségi médiát rendkívül könnyen lehet használni manipulációs célokkal, ezt pedig értelemszerűen mindenki felismerte, és ki is használják. Most az izraeli események miatt izzanak a mikroblogok és más felületek.

Miután Izraelt megtámadta a Hamász, pillanatok alatt elszabadultak az indulatok és a változatos információk a Meta felületein és egyebek mellett az X-en is.

A dezinformáció óriási károkat tud okozni, és az Európai Bizottság úgy látja, hogy a szolgáltatások egyáltalán nem tesznek meg mindent azért, hogy rendet tegyenek a felületeiken. A politikusok lényegében ultimátumot adtak a technológiai vezetőknek, és 24 órán belüli cselekvésre szólították fel Mark Zuckerberget és Elon Muskot is. Thierry Breton európai biztos arról beszélt, hogy itt az ideje annak, hogy a platformok bizonyítsanak.

Galéria megnyitása

Breton kiemelte, hogy a szolgáltatásoknak ilyenkor is meg kell felelnie az EU-ban érvényes törvényeknek, és tisztában vannak azzal, hogy a mostani helyzet senkinek sem egyszerű, de a dezinformációt meg kell fékezni. Úgy látják az elemzők, hogy az X például a figyelmeztetések ellenére nem, vagy nem elfogadható gyorsasággal távolítja el a problémás tartalmakat a felületéről.

Az erőszakot bemutató és terrorizmussal kapcsolatos tartalmak nem jelenhetnek meg a közösségi médiában olyan nyíltsággal, mint ahogy az az X-en számos esetben látható.

Miután a harcok kirobbantak, lényegében azonnal elárasztották az X folyamját a felkavaró videók, amiket sok esetben rögtön a tűzvonalból közöltek. A Twitter mindig is kiemelten fontos szerepben tetszelgett az ilyen esetekben, korábban számos terrorcselekedetet és katasztrófahelyzetet „közvetítettek” a felhasználók a mikroblogon, most sincs ez másként. Ugyanakkor az EU-ban a korábbiaknál már erőteljesebb a szabályozás a DMA révén.

Galéria megnyitása

Musk arról beszélt, hogy a félretájékoztatást mindenképpen igyekeznek felszámolni, és az illetékesek folyamatosan dolgoznak azon, hogy felszámolják az újonnan regisztrált vagy „felébresztett” Hamász szimpatizáns fiókokat. Az üzletember azt kérte az Európai Bizottság vezetőitől, hogy hatékonyabban kommunikálják, hogy milyen tartalmak eltávolítását várják el, és milyen módon szeretnék a dezinformáció fékezését. Sok esetben sajnos rendkívül nehéz egy-egy bejegyzés igazságtartalmát meghatározni, de az X folyamatosan törli a manipulált tartalmakat.

Hangsúlyozta Musk, hogy az X felhasználási irányelvei, mint ahogy minden más része is a platformnak, nyitott és transzparens, a szabályokat pedig minden esetben igyekeznek betartani. Az irányelvekbe ütköző bejegyzéseket és profilokat a megfelelő módon kezelik. Az információáramlásnak szabad utat engednek. Ráadásul vannak olyan funkciók, amik már a felhasználóknak is lehetőséget nyújtanak arra, hogy a dezinformációra felhívják a figyelmet.

Az EU-nak azonban a jelek szerint ez nem elég, mert formálisan már elkezdtek egy vizsgálatot az X-szel szemben. Ez pedig azért érdekes, mert most először kezdenek el egy nagy technológiai platformot vizsgálni az új DMA jogszabály életbelépése óta. Nem kellett erre sokat várni, hiszen augusztus végén élesítette a digitális piacokról szóló jogszabályt az Európai Unió.

A Meta elmondta, hogy a terrorcselekményeket követően azonnal felállítottak egy speciális műveleti központot kiemelt szakemberekkel, és persze olyanokkal, akik tökéletesen kommunikálnak az érintett nyelveken. És a jelek szerint Mark Zuckerberg csapata igyekszik zárkózott válaszokat adni az EU-nak, így kicsit kikerülve a figyelem középpontjából. Talán Musk is jobban járt volna ezzel a taktikával.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére