Shop menü

AZ INTELNÉL MÉG VIZSGÁLJÁK, MIÉRT INSTABILAK A 13. ÉS 14. GENERÁCIÓS K, KF ÉS KS PROCESSZOROK, TALÁLTAK IS EGY HIBÁT

A probléma gyökerét még mindig nem sikerült azonosítani, de megint egy lépéssel közelebb kerültek a megoldáshoz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intelnél még vizsgálják, miért instabilak a 13. és 14. generációs K, KF és KS processzorok, találtak is egy hibát

Az Intel 13. és 14. generációs processzorai, vagyis a Raptor Lake és a Raptor Lake Refresh modellek esetenként őrületbe tudják kergetni a gamereket, ugyanis a „K”, a „KF”, illetve a „KS” sorozatú verzióknál előfordul rendszer-instabilitás, amivel már hónapok óta küzdenek az iparági szereplők. Az Intel csapata több lehetséges megoldást is felvázolt, érkeztek már friss BIOS-ok is az egyes alaplapokhoz, sőt, az Intel szakemberei azt is megkövetelték az alaplapgyártó partnereiktől, hogy alkalmazzák Intel Default Profile néven alkalmazzák azt az előbeállítást, ami az Intel által megszabott határértékeken belül üzemelteti a processzort.

A napokban már-már úgy tűnt, végre sikerült a dolgok legmélyére ásni és sikerült kihúzni a rendszerek instabilitását okozó hiba méregfogát, ám az Intel hamar lehűtötte a kedélyeket. A médiában megjelent információkra reagálva azt közölték, valóban találtak egy újabb hibát, ám ez még mindig nem az instabilitást okozó bug gyökere, azaz tovább kell folytatni a vizsgálódást, míg  meg nem találják a bűnöst. Az újabb részeredmény ennek ellenére biztató, hiszen segít közelebb kerülni a stabilan működő rendszer ideális állapotához, valamint segít a hiba fő gyökerének megtalálásában.

Galéria megnyitása

Az új bug az Enhanced Thermal Velocity Boost, vagyis az eTVB funkció háza táján bukkan fel. Az algoritmus a jelek szerint hibásan működött, ugyanis míg alapvetően az lenne a feladata, hogy akkor növelje a processzor maximális boost órajelét, ha erre a tápellátással és a hőtermeléssel kapcsolatos körülmények lehetőséget adnak, addig a jelenlegi implementáció a melegedést figyelmen kívül hagyta. Az eTVB lényegében akkor is próbálta a maximális boost órajelet biztosítani és az ehhez szükséges feszültséget is elérhetővé tenni, amikor a processzor már túlságosan forró volt, ez pedig instabil működést eredményezett.

Az eTVB hibáját tehát sikerült orvosolni, ám azok a BIOS-ok, amelyek immár a javított implementációval érkeznek, csak az elkövetkező időszakban, 2024. július 19-ig bezárólag jelennek meg. Ezzel egy időben az Intel egy táblázatban összegezte, milyen beállításokat érdemes alkalmazni a 13. és a 14. generációs Intel Core sorozatú processzoroknál annak érdekében, hogy a rendszer stabilan működhessen.

Az Intel illetékesei ezzel egy időben arra is felhívják a figyelmet, hogy mindazok, akik továbbra is tuningolni szeretnének vagy magasabb értékeket szeretnének megadni a tápellátással kapcsolatos egyes paraméterek esetében, tartsák szem előtt, hogy saját felelősségükre teszik ezt, ugyanis a tuning következtében véget érhet a jótállás, illetve negatívan befolyásolhatja a rendszer „egészségét” is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére