Shop menü

AZ INTEL REAGÁLT AZ INSTABILAN MŰKÖDŐ RAPTOR LAKE ÉS RAPTOR LAKE REFRESH RENDSZEREK PROBLÉMÁJÁRA

Megosztották az Intel Default Settings profil beállításait, valamint adtak néhány tanácsot a felhasználók és az alaplapgyártók számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel reagált az instabilan működő Raptor Lake és Raptor Lake Refresh rendszerek problémájára

Az Intel 13. és 14. generációs Core sorozatú processzorainál, azok közül is jellemzően a felsőkategóriás, „K” vagy „KS” jelölésű modelleknél elég régóta probléma, hogy a velük felszerelt rendszerek esetenként instabilitás jeleit mutatják, amennyiben nagyobb terhelés éri a rendszert, és ez a hiba játékok alatt is gyakran felbukkan. A probléma miatt egy ideig az Nvidiát ostromolták a gamerek, majd a vállalat az Intelhez irányította a panaszosokat, hiszen szerintük egyértelműen az Intel térfelén pattog a labda, túl magas Power Limit mellett dolgoznak az egyes rendszerek, ez pedig instabilitást okozhat és sajnos sokszor okoz is. A problémára korábban részleges megoldás már érkezett, ahogy arról írtunk is, akkoriban azt ajánlották, korlátozzák a felhasználók a processzorokhoz tartozó egyes beállításokat, ez ugyanis segít az instabilitás megszüntetésében, viszont esetenként teljesítménycsökkenést is okoz.

Az alaplapgyártók nemrégiben új BIOS-okat tettek elérhetővé, amelyek optimalizált beállításokkal érkeznek, ezek az Intel Baseline Profiles nevű beállítás alatt érhetőek el. A beállítások jóvoltából csökken a Power Limit, ami a teljesítményre is rányomja bélyegét, ám ahogy az időközben kiderült, ezek a profilok többnyire nem követik az Intel alapértelmezett beállításait, már ami Power Limitet illeti.

Az Intel szakemberei éppen ezért egyértelművé tették, érdemes az „Intel Default Settings” profilt használni az olcsóbb, kevésbé combos VRM áramkörrel ellátott alaplapoknál, ez ugyanis alap teljesítményszintet biztosít, mindezt stabilan. Az  alapértelmezett beállítások a lenti táblázatban láthatóak. A gyártó ezt a beállítást viszont nem ajánlja a „K” sorozatú, szorzózár-mentes kivitelben forgalomba kerülő processzorokhoz a megfelelő tápellátást kínáló alaplapok esetében. Ezeknél a termékeknél a processzor tápellátásának limitálása helyett a „Performance” és az „Extreme” profilok bevetését ajánlják, amelyek kiválóan alkalmazhatóak a felsőkategóriás processzorokhoz, például a Core i9-13900K és KF, a Core i9-13900KS, a Core i9-14900K és KF, illetve a Core i9-14900KS modellekhez is.

Galéria megnyitása

Az Intel arra is felhívja a platformfejlesztők figyelmét, hogy az adott alaplaphoz mindig a lehető legmagasabb tápellátási szintet alkalmazzák, ami kompatibilis az adott termék lehetőségeivel, így a processzor elegendő tápellátást kap és a felhasználók kiaknázhatják a benne rejlő lehetőségeket, már ami a teljesítményt illeti. Ezekben az esetekben természetesen a jótállás sem szenvedhet csorbát.

A gyártó tehát azt ajánlja a felhasználók számára, hogy az adott alaplappal kompatibilis legmagasabb tápellátási szintet alkalmazzák, az alaplapgyártóknak pedig azt javasolják, az adott dizájn képességeihez mérten állítsák be az egyes profilokat. Noha ez megoldja a stabilitással kapcsolatos problémákat, néhány kérdést is felvet.

Az eddigi processzorteszteket az új beállítások mellett akkor érdemes újra lefuttatni, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek az Intel termékei az egyes alaplapokban az AMD aktuális processzoraival szemben? Egy átlagos felhasználó, aki csak jókat szeretne játszani, álljon neki tesztelgetni a rendszerét, aminek elvileg már a dobozból kivéve is stabilan kéne működnie? Utóbbi kérdés idővel okafogyottá válhat, ha az alaplapgyártók végre tényleg megfelelő beállításokat alkalmaznak az egyes profiloknál, amelyek maximálisan kompatibilisek az adott deszka tápellátásával, ahogy azt az Intel elvárja. Az újbóli tesztelésre biztosan sor kerül majd itt-ott, úgyhogy ki fog derülni, az új beállítások pontosan milyen hatást gyakorolnak a rendszerek teljesítményére.

Remélhetőleg az új BIOS-ok, amiket május végéig kell kiadniuk az alaplapgyártóknak, már tartalmazni fogják az adott alaplap képességeihez passzoló beállításokat, és remélhetőleg az Intel Default Settings profil is széles körben elérhető lesz, méghozzá a gyártó által javasolt beállításokkal. Az persze egyelőre nem világos, a hiba pontosan mennyi rendszert érinthet, erről ugyanis még mindig nem esett szó. A panaszok alapján elég sokat, de szerencsére messze nem mindet. Ez persze akkor is probléma...

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére