Shop menü

AZ INTEL EGYIK MÉRNÖKE A LINKEDIN VIRTUÁLIS HASÁBJAIN KERESZTÜL KOTYOGOTT KI NÉHÁNY ÉRDEKES INFÓT

Architektúrákról és egyebekről tett említést a munkakörét részletező leírásban, amit aztán gyorsan eltávolított, de ekkor már késő volt
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel egyik mérnöke a LinkedIn virtuális hasábjain keresztül kotyogott ki néhány érdekes infót

Az Intel háza táján jelenleg a Lunar Lake nevű fejlesztésig „láthatunk el” hivatalosan, ami valamikor 2024 folyamán debütálhat. Előtte még érkezik az Arrow Lake, illetve a Meteor Lake is, vagyis a kiszivárogtatott Panther Lake fejlesztés ezek után, valamikor 2025 környékén debütálhat.  A Panther Lake kódnév a LinkedIn egyik felhasználójánál, az Intel egyik mérnökénél bukkant fel, aki a mentett bejegyzés alapján 6 éve és 2 hónapja dolgozik a cégnél. A bizalmas adatokat viszonylag gyorsan törölte emberünk, ám ahogy az az alábbiakban is látható, addigra készült a lapról egy képernyőmentés, ami minden fontos részletet tartalmaz.

A Panther Lake kódnév igazából egy új processzor-generációt takarhat, amelynek képviselői integrált videó vezérlőt is tartalmaznak, méghozzá egy harmadik generációs Xe architektúra köré épülő megoldás formájában, ami a Celestial kódnevet viseli. Az Xe3 alapokra támaszkodó Celestial egyben a videokártyákra szánt grafikus processzorok kódneve is lesz, az viszont egyelőre nem derült ki, pontosan milyen újításokat hoz, illetve az is rejtély, mekkora gyorsulást tud felmutatni az aktuális Alchemist, illetve a később érkező Battlemage modellekhez képest.

Galéria megnyitása

Az időzítés, vagyis a 2025 környékén esedékes megjelenés alapján erősen valószínű, hogy ez a fejlesztés már az Intel első Angstrom-érájú gyártástechnológiáját, az Intel 20A csíkszélességet használhatja, legalábbis a processzormagok esetében, az viszont nem világos, a chip többi lapkája milyen gyártástechnológiák köré épülhet. Ha abból indulunk ki, hogy az Intel 4 gyártástechnológia, ami a Meteor Lake Compute lapkájánál használatban lesz, az Alder Lake és a Raptor Lake sorozat tagjaihoz képest 20% körüli javulást hozhat teljesítmény/watt hányados terén, valamint az Intel 3 gyártástechnológia az Intel 4-hez képest további 18%-os előrelépést hozhat ezen a téren, az Intel 20A köré épített termékek akár 50%-kal is jobb energiahatékonyságot mutathatnak fel az aktuális fejlesztésekhez képest.

Ez persze csak akkor lehetséges, ha a Panther Lake sorozat tagjai tényleg az Intel 20A gyártástechnológia köré épülnek, és ez a csíkszélesség időben bevethető is lesz. A gyártástechnológia mellett persze egyéb változtatások is hozzájárulhatnak az energiahatékonyság növekedéséhez, valamint teljesítmény terén is látványos előrelépésre számíthatunk.

A Celestial kódnévre keresztelt GPU sorozattal kapcsolatban egyelőre nincs semmi konkrét információ, csak annyi biztos, hogy az alapokat biztosító Xe3 architektúrát mind az iGPU, mind pedig a dGPU sorozat használni fogja. Ez aligha meglepő, hiszen már az Xe esetében is ez a helyzet. Azt viszont kíváncsian várjuk, mekkora gyorsulást hozhat az új architektúra a jelenlegihez, illetve a később érkező Battlemage-hoz képest, ami az Xe2 generációt képviseli.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére