Az Ice Lake CPU sorozat megnövelt gyorsítótárakat kaphat

Ilyen változásra régóta nem volt példa, így már csak az a kérdés: mennyit hoz majd a konyhára?

Az Ice Lake CPU sorozat megnövelt gyorsítótárakat kaphat

Az Intel következő generációs processzor mikro-architektúrája, az Ice Lake, amelyet a 10 nm-es csíkszélességgel karöltve vethet be a vállalat, több fontos változást is hozhat. Az egyik ilyen az lehet, hogy növekszik az elsőszintű adatgyorsítótár, illetve a másodszintű gyorsítótár is.

Galéria megnyitása

A növelésre egy Geekbench teszteredmény hívta fel a média figyelmét, amelyben egy Ice Lake-U sorozatú, mérnöki tesztpéldány státuszú mobil processzor szerepel, méghozzá két processzormaggal és négy szállal. Az adatok alapján a szóban forgó Ice Lake processzor már nem 32 KB-nyi, hanem 48 KB-nyi elsőszintű adat-gyorsítótárat kapott, az utasítás-gyorsítótár mérete azonban 32 KB maradt. Érdekesség, hogy a másodszintű gyorsítótárat is megnövelték, ami így már nem 256 KB-os, hanem 512 KB-os kapacitással bír, természetesen magonként. A kereskedelem fő áramába szánt lapka esetében a harmadszintű megosztott gyorsítótár kapacitása magonként 2 MB maradt, vagyis ezen a téren nincs változás az aktuális dizájnhoz képest. Hogy a HEDT platformba szánt változatok milyen felépítést használnak majd? Idővel ez is kiderül.

A 10 nm-es csíkszélességgel kapcsolatban egyébként éppen a napokban merült fel egy pletyka, amit a SemiAccurate szellőztetett meg. Ez azt állította, hogy az Intel "kinyírta" az évek óta késő 10 nm-es gyártástechnológiáját, ám nem sokkal a pletyka publikálása után hivatalos cáfolatot adott ki az Intel, amelyben megerősítik, a 10 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos fejlesztések szépen haladnak, a kihozatali arány pedig javul, így a sorozatgyártás is beindulhat a következő év folyamán, ahogy azt legutóbb ígérték.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap