Az átstrukturálás árnyalja az Intel pénzügyi eredményeit

A 2016-os pénzügyi év második pénzügyi negyedéve felemás képet mutat: egyes részlegek nagyon jól teljesítettek, míg egyes területeken nagy esés mutatkozik.

Az átstrukturálás árnyalja az Intel pénzügyi eredményeit

Napvilágot látott az Intel legújabb pénzügyi jelentése, amely a vállalat 2016-os pénzügyi évének második negyedéves teljesítményéről rántja le a leplet. A képet egy kissé árnyalja, hogy éppen átstrukturálás zajlik, ami költségekkel jár, viszont a tervezett 12 000 fős létszámleépítés már félúton jár: 6000 munkavállalótól már megvált a cég.

Ennek fényében már érthető, hogy miért lett rosszabb a mérleg az előző év azonos időszakához képest, noha a teljes árbevétel 3%-kal javult, így 13,5 milliárd dollárra rúgott. Az átstrukturálás folyományaként a tavalyi 2,9 milliárd helyett idén csak 1,3 milliárd dollárnyi működésből származó bevétel keletkezett, a nettó bevétel pedig 2,7 milliárd dollár helyett mindössze 1,3 milliárd dollár lett – a csökkenés mértéke sorrendben 54 és 51%.

Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, érdemes szemügyre venni az egyes divíziók teljesítményét is. A Client Computing Group, amely az asztali számítógépekhez, noteszgépekhez táblákhoz, okostelefonokhoz és vezeték nélküli eszközökhöz passzoló platformokat tömöríti, ezúttal 7,3 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el, ami éves szinten nézve 3%-os csökkenést jelent. A notebook platformok eladásai 5%-kal csökkentek, az átlagos értékesítési ár azonban 2%-kal nőtt. Asztali számítógépek frontján 7%-os forgalomcsökkenés mutatkozott, az átlagos értékesítési ár pedig 1%-kal javult. Táblák terén már rosszabb volt a helyzet, ugyanis 49%-os csökkenés mutatkozott, így csak 5 millió egység leszállítására került sor. Összességében a Client Computing Group szállítási mutatója 15%-kal csökkent, az átlagos értékesítési ár azonban 13%-kal javult.

A Data Center Group esetében már picivel szebb kép rajzolódott ki. A 4,027 milliárd dolláros teljes árbevétel éves szinten 5%-os javulást mutat, a szállítási mutató pedig ugyancsak 5%-kal emelkedett, az átlagos értékesítési ár viszont 1%-kal alacsonyabb lett, mint egy évvel korábban.

Az Internet of Things Group esetében 572 millió dolláros árbevétel folyt be, ami éves szinten 2%-os javulást képvisel. A Non-Volatile Memory Solutions Group, amely a NAND Flash alapú megoldásokat tömöríti, ezúttal 554 millió dolláros árbevételt hozott össze, ami éves szinten 20%-os csökkenést jelent. Az Intel Security Group 537 millió dolláros árbevételével 10%-os javulást ért el, az Altera felvásárlása után létrehozott Programmable Solutions Group pedig 465 millió dolláros árbevételre tett szert, így az előző negyedévhez képest 30%-os javulás mutatkozik.

A pénzügyi szakemberek úgy látják, a jelenleg is zajló pénzügyi negyedév folyamán 14,9 milliárd dollár körüli teljes árbevétel jöhet össze.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward