Az Apple kibabrált a Képernyőidő riválisaival

Az Apple elkezdte kigyomlálni az App Store kínálatából azokat az alkalmazásokat, amik szülői felügyeleti lehetőségeket nyújtottak az okostelefonokon.

Az Apple kibabrált a Képernyőidő riválisaival

Az Apple az elmúlt hetekben, hónapokban elkezdte kigyomlálni az App Store kínálatából azokat az alkalmazásokat, amik szülői felügyeleti lehetőségeket nyújtottak az okostelefonokon. Az ilyen programokkal a felnőttek képesek menedzselni a gyermekeik eszközeit, a rájuk telepített alkalmazások működését, és így tovább.

Felmerül a kérdés, hogy miért érdeke az Apple-nek az, hogy ezek a programok eltűnjenek az App Store-ból? Nos, a válasz nagyon egyszerű: a cég az iOS 12 óta már integráltan biztosít ilyen funkciót, azt viszont állítólag nem túl sokan használják. A Képernyőidő lehetőséget nyújt különböző korlátozások bevezetésére és távoli felügyeletre is, de mivel már egy sor olyan program volt az alkalmazáskínálatban, ami erre szolgált, így a legtöbb felhasználó inkább azokból választ – és sokak szerint a Képernyőidő egyébként sem túl jó, sok kompromisszumot kell kötni mellette. Mostanra viszont a korábban toplistát programoknak a java eltűnt a palettáról, vagy megváltozott, mert az Apple a szigorúan fellépett ellenük.

Galéria megnyitása

Az Apple hivatalosan azzal az indokkal szállt szembe a szülői felügyeleti lehetőségeket nyújtó programokkal, hogy azok az MDM, vagyis Mobile Device Management technológiát alkalmazzák. Ez lehetőséget nyújt az érintett készülékek távoli elérésére, irányítására, és érzékeny adatokhoz biztosít hozzáférést, ezen keresztül elérhető a készülék földrajzi helyzetének az adata, a használt programok listája, a levelező fiókok, a böngészési előzmény, de még a kamera képe is. (És egy tökéletesen működő gyerekfelügyeleti szolgáltatás általában ki is használja az MDM-ben rejlő opciókat.) Az Apple pedig egyértelművé tette, hogy az MDM sérti a privát szféra védelmét, valamint biztonsági kockázatot jelent, éppen ezért mennie kell az olyan harmadik féltől származó programoknak az App Store-ból, amik MDM-re támaszkodnak.

Galéria megnyitása

Az is kiderült az ügy kapcsán, hogy a kifogásolt programok elkerülhetik az elérhetőség szüneteltetését, illetve visszakerülhetnek a piactérre, de csak azzal a feltétellel, hogy felszámolnak minden olyan funkciót, amit az Apple kifogásol. A fejlesztőknek elvileg 30 napja van arra, hogy egy frissített programot feltöltsenek az App Store-ba, ami már megfelel az aktuális irányelveknek. Igen ám, de hozzá kell tenni, hogy ezek már közel sem lehetnek majd olyan hatékonyak, komplexek, mint korábban. Tehát a felhasználók nem azt kapják majd, amit korábban, ez pedig a fizetős szolgáltatások esetében különösen kellemetlen lehet, és további kérdéseket vethet fel.

A mostani ügy egyébként azért különösen érdekes, mert az App Store-ba rendkívül szigorú szűrés után kerülhetnek be a programok, és az Apple az elmúlt években nem kifogásolta a szülői felügyeleti lehetőségeket biztosító megoldásokat. Szóval bármennyire is próbál azzal takarózni a cég, hogy azért tette meg ezt a lépést, mert ezeknek a hatásköre túl messzire terjedt, nehéz attól elvonatkoztatni, hogy ezzel milyen mértékben tud kedvezni a frissen létrehozott saját szolgáltatásának, a Képernyőidőnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap