Az Apple hatalmas károkat okozott az e-könyv piacon

A vállalatot bűnösnek mondták ki, mert néhány éve szövetkezett a könyvkiadókkal annak érdekében, hogy az e-könyvek árát feljebb tornázza és így kedvezőbb helyzetbe kerüljön.

Az Apple hatalmas károkat okozott az e-könyv piacon

Az Apple-t korábban perbe fogták, mert a vállalat a könyvkiadókkal együttműködve felverte az e-könyvek árát annak érdekében, hogy piaci helyzetét javítsa és az Amazon monopóliumát megszüntesse. Az ügyben a napokban ítélet született, amelynek eredményeként az Apple-t bűnösnek mondták ki, mivel a versenyjogi szabályokat megszegve, a kiadókkal a színfalak mögött együttműködve feltornázta az e-könyvek árát, amivel a vásárlóknak több százmillió dolláros kárt okozott.

Az előzmények

A történet még 2009-ben kezdődött, amikor az Apple éppen belépni készült az e-könyvek szegmensébe. Akkoriban az Amazon még az e-könyv szegmens 90%-át uralta, és meglehetősen kedvezményesnek mondható 9,99 dolláros áron értékesítette a különböző e-könyveket. Ez az összeg állítólag alacsonyabb volt, mint kellett volna, azaz az e-könyvek ár alatt kerültek forgalomba.

2009 végén az Apple elkezdte előkészíteni a terepet ahhoz, hogy az e-könyv piacra való belépés feltételei számára kedvezőek legyenek. A vállalat illetékesei több könyvkiadóval is megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a kiadók megemelték a könyvek árait, plusz ezzel egy időben jutalékot is fizettek az Apple-nek. Az együttműködő kiadók között a Hachette, a HasperCollins, a Penguin, a Simon & Schuster és a Macmillan egyaránt jelen volt. A megállapodás eredményeként az Amazon szintén hasonló üzleti modell alkalmazására kényszerült, amelynek eredményeként az egyes e-könyvek árai 9,99 dollárról 12,99 dollárra, illetve 14,99 dollárra emelkedtek.

Az Apple-t bűnösnek nyilvánították, de a vállalat fellebbez és tagad

Galéria megnyitása

A bírói döntés szerint az Apple központi szerepet játszott az e-könyvek árainak felhajtásában, ugyanis a vállalat a kiadókkal való tisztességtelen megállapodással rákényszerítette az e-könyv piac többi szereplőjét - köztük az Amazont is -, hogy ők is megemeljék áraikat. Ezzel a lépéssel az e-könyv vásárlók több százmillió dolláros kárt szenvedtek el.

A bizonyítékok között Steve Jobs-tól származó levelek is jelen voltak. Az egyik ilyen levélben a néhai Steve Jobs arról ír, hogy szerinte az Amazonhoz hasonló vállalatok jelenlegi üzleti modellje, amelynek keretén belül ár alatt, vagy ésszerű profit nélkül értékesítik az e-könyveket, hosszabb távon nem fenntartható. A levélben Jobs kifejti, hogy a kiadók az Amazon 9,99 dolláros árát, amit a cég az új kiadványok esetében alkalmaz, nem tartják elfogadhatónak, ugyanis ezzel az árazással az Amazon csökkenti a vásárlók kiadványokkal kapcsolatos értékérzetét, ezt a gyakorlatot pedig nem kívánják folytatni a kiadók a jövőben megjelenő könyvek esetében. Jobs a kiadókat ezzel együtt sürgette, hogy az új kiadványok esetében az Amazon-t is tereljék az új üzleti modell felé annak érdekében, hogy a versenyképesség biztosítható legyen.

Az Apple illetékesei tagadják, hogy együttműködtek volna a könyvkiadókkal, éppen ezért a vállalat jogi képviselői mindenképpen fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

Az e-könyv piac alaposan megváltozott

Mindenképpen érdekes az az iparági beszámoló is, amely az e-könyv piac jelenlegi helyzetéről ad képet. Ennek értelmében az Amazon 65%-os, a Barnes and Noble 20%-os, az Apple pedig egyszámjegyű piaci részesedést tudhat magáénak a szóban forgó szegmensben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap