Shop menü

AZ APPLE ELFOGADTA AZ IOS-RE SZABOTT PC EMULÁTORT

Először ellenállást tanúsított a vállalat, de a helyzet időközben megváltozott, már elérhető az applikáció, mivel PC-s közeget lehet futtatni akár Vision Pro szemüvegen is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple elfogadta az iOS-re szabott PC emulátort

Az Apple áprilisban módosította az App Store irányelveit, és azóta elfogadja az emulátorokat. Ezt a változást az Európai Unió nyomásgyakorlásának eleget téve „vállalta be” az Apple, de ez nem korlátozódik az EU-ra. Ezzel egy új világ nyílt meg a fejlesztők előtt, de gyorsan falakba ütköztek. Most azonban ismét egy komoly fordulat következett be.

Az emulátorok pályafutása nem indult olyan simán, mint ahogy azt sokan elképzelnék. Az új irányelvek életbelépését követően több játékkonzol emulátor is megjelent az iOS-re, egyebek mellett a Delta is befutott, és akár iPadre is lehet telepíteni, ahol a felhasználók még exkluzív funkciókat is kaptak. Elsőként az AltStore PAL piactéren vált elérhetővé az applikáció, ezt követően vette célba az App Store-t.

Júniusra elkészült az első PC emulátor is, azt azonban az Apple a fejlesztők nagy meglepetésére elutasította. Az UTM SE nevű alkalmazás nem kapta meg a zöld jelzést a cupertinóiaktól, ami akkor nagy felháborodást váltott ki. Úgy tűnt. hogy az Apple elég sajátos módon értelmezi azt, hogy engedélyezi az emulátorokat. Nemcsak az App Store esetében lett elutasítva az UTM SE, hanem a harmadik fél által fejlesztett piacterekre sem tudott bekerülni. Azt ugyanis látni kell, hogy az Apple-nek azokat az appokat is engedélyeznie kell, amik ezekre kikerülhetnek.

Galéria megnyitása

A UTM SE fejlesztői csapatát hidegzuhanyként érte ez a döntés, és mivel nem igazán látták, hogy mi a probléma a fejlesztésükkel, min kellene változtatni ahhoz, hogy az Apple meggondolja magát. Ezért akkor állítólag úgy döntöttek, hogy nem is adják be újra a kérvényt. Akkor a vállalat csak annyi magyarázattal szolgált, hogy az emulátorok engedélyezése a játékkonzolokara vonatkozott, a PC emulátorokról nem volt szó.

Az már más kérdés, hogy a PC-s rendszereket éppen azért emulálhatják a legtöbben mobilon, hogy azon elindítsanak valamilyen játékot. A retro gamingnek ma már szerves részét képezi a régi számítógépes rendszerek emulálása. Az UTM megoldását is ezért használják elsősorban. Miután a váratlan elutasítás nagy visszhangot kapott, az Európai Biztosság illetékeseihez is eljutott, akik felemelték a hangjukat az Apple gyakorlata ellen.

Nem tudni, hogy minek a hatására gondolta meg magát az Apple a PC-s emulátor engedélyezését illetően, erről nincs információnk, de nem lenne meglepő, ha a háttérben lezajlott volna egy egyeztetés az EU-s bizottság tagjaival, akik némi nyomást gyakoroltak volna a cupertinóiakra. Igazából a végeredmény szempontjából mindegy is a dolog, az a lényeg, hogy az UTM SE végül eljuthat az iOS felhasználókhoz. Már letölthető az App Store-ból, valamint az EU-n belül az AltStore PAL alternatív piactérről is.

Az UTM SE egy olyan PC emulátor, amely lehetővé teszi a régi szoftverek és a klasszikus játékok futtatását az Apple mobiljain. táblagépein, és még a szemüvegén is.

Támogatja a VGA módot a grafikus felületekhez, és a terminál módot is a szöveges operációs rendszerekhez. Képes emulálni az x86, a PPC és a RISC-V architektúrát egyaránt. Vannak benne előre bekonfigurált környezetek, de igény szerint létre lehet hozni egyedi megoldást is. Windows XP, néhány Linux variáns és macOS verziók is elérhetőek az UTM SE-ben.

Galéria megnyitása

Az iPhone-ok és iPadek mellett fel lehet telepíteni az Apple Vision Pro szemüvegre is. Az UTM csapata megköszönte az AltStore közbenjárását az ügyben, akik valószínűleg tovább egyeztettek az Apple-lel a háttérben az elutasítást követően. Emellett pedig még egy további fejlesztő munkáját is méltatták, aki támogatást nyújtott a JIT-et nélkülöző emulátor létrehozásában. A JIT elérését ugyanis az Apple továbbra sem engedélyezi harmadik féltől származó appok számára.

A jövőben valószínűleg újabb emulátorok jelenhetnek majd meg az Apple platformjára a mostani sikeren felbuzdulva. Reményt adhat az UTM SE megjelenése más független fejlesztők számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére