Az Apple a Kaspersky biztonságtechnikai segítségét kéri

A tízévnyi biztonságtechnikai lemaradást próbálják majd közösen ledolgozni a cégek.

Az Apple a Kaspersky biztonságtechnikai segítségét kéri

Az Apple Mac OS X operációs rendszerére az utóbbi időben rájár a rúd. Néhány hete egy kártékony kódnak sikerült több százezer Macet megfertőznie, legutóbb pedig egy frissítés okozott gondot, amely miatt bizonyos konfigurációkon log fájlba gyűjtötte a rendszer a bejelentkezett felhasználók jelszavait, amelynek tartalmához nem volt különösebben nehéz hozzáférnie egy potenciális támadónak.

A fentiek értelmében már nem meglepő Eugene Kaspersky korábbi kijelentése, amelyben a biztonságtechnikai szakember azt állította, hogy az Apple a Microsofthoz képest tíz évvel le van maradva biztonságtechnikai szempontból.

Azóta újabb érdekes fejlemény történt, amelyről a Kaspersky Lab vezető technológiai igazgatója, Nikolai Grebennikov számolt be egy, a Computing.co.uk munkatársainak adott interjúban. Elmondása szerint az Apple időközben felkérte a Kaspersky Lab-et, hogy segítsen a biztonsági szint javításában.

A Kaspersky Lab biztonságtechnikai szakemberei szerint az Apple szoftverei extrém módon sebezhetőek, hála annak, hogy a vállalat nem fordít elegendő figyelmet a biztonságra. Remek példa erre az a tény, hogy az Oracle néhány hónappal ezelőtt adott ki egy Java frissítést, amely egy olyan biztonsági rést foltozott be, amit korábban egy komoly botnet hálózat használt ki. Az Apple esetében érdekesség, hogy a Mac OS X Java támogatásának frissítését nem engedélyezik az Oracle számára, a cég inkább saját maga teszi elérhetővé a Java frissítéseket. Utóbbi esetben az Oracle frissítésének megjelenése után kettő, vagy talán három hónappal tették elérhetővé a fontos biztonsági frissítést a Mac OS X felhasználók számára.

A Kaspersky Lab szakemberei a rendkívül népszerű mobil iOS mobil operációs rendszer biztonságával kapcsolatban sem túl optimisták. Szerintük a nem is oly távoli jövőben, talán egy éven belül feltűnhet az első olyan kártékony kód, ami az iOS-t veszi célba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward