Az Android TV-re is megérkezett a 8K-s YouTube támogatás

Egy kicsit talán megkésett ez a fejlesztés, de most már Android TV-n is a maximális YouTube minőség élvezhető.

Az Android TV-re is megérkezett a 8K-s YouTube támogatás

Ma még a 8K televíziók nincsenek elterjedve, de rohamléptekkel szaporodnak és csökken az áruk. Ma már bőséges a választék a milliós küszöb alatt is, és a legolcsóbb modellek pedig már alig kerülnek többe 500 ezer forintnál. Szóval prémium, de egyáltalán nem távoli álom kategória már a 8K tévé, és most ezt a YouTube is lereagálta az Android TV platformon – kicsit megkésve.

A YouTube mindig is az élen járt a videostreamelés felbontásának a növelésében. Már 2015 óta lehet feltölteni a kínálatba 8K Ultra HD felbontású anyagokat, és mostanra akár a 60 FPS is elérhető ilyen felbontású mozgóképek esetén. Viszont érdekes módon ott, ahol ez napjainkban a legfontosabb lenne, mostanáig nem volt támogatott ez a formátum.

Galéria megnyitása

Az Android TV platform esetében a YouTube esetében 4K UHD volt a felső határ, amit le lehetett játszani. De ez most megváltozott, és a továbbiakban már azokon a televíziókon, amiken az Android TV fut, a teljes felbontásán lehet majd élvezni a 4320p-s minőségű felvételeket is, és a 60 FPS-es anyagok is gond nélkül fognak menni ilyen felbontáson. Legalábbis amennyiben az adott televízió hardveresen lehetővé teszi ezt.

Konkrét eszközökre vonatkozó támogatási listát nem adott ki a vállalat, de valószínűleg azokon a televíziókon, amelyek 8K Ultra HD támogatással szolgálnak, nem lesz probléma a YouTube esetében ennek a felbontásnak a kezelése, a szerényebb készülékeknél pedig úgysincs erre igazán szükség. Az Android TV legújabb, Android 10 alapú rendszerére van itt szükség, más feltétel viszont nem ismert.

Előre láthatólag a 8K Ultra minőség az online tartalomfogyasztásban egyre nagyobb lendületet vesz majd az elkövetkezendő években, hónapokban. Ahogy azt az elején említettük, a 8K UHD televíziók már egyáltalán nem hozzáférhetetlenek, és a felsőkategóriás okostelefonok körében is több olyan modell van, aminek a kelléktárában szerepel a 4320p-s opció a videózás tekintetében. Ráadásul a professzionális videózásban, filmezésben is növekedik erre az igény, ezzel együtt pedig a támogatott kamerák száma is.

Galéria megnyitása

Fontos még az is itt, hogy megjelent a Cast Connect támogatást. Ez egy olyan protokoll, ami a korábbi Chromecast továbbfejlesztésével született meg. Ezt kihasználva egyszerűbb lesz a fejlesztők dolga, ha olyan alkalmazást szeretnének létrehozni, ami Cast szupporttal rendelkezik. Lehet olyan appokat alkotni, amikkel vezérelhetőek lesznek a televíziók, és még inkább natív felhasználói élmény érhető majd el.

Az Android TV-re készült YouTube alkalmazás más szempontból is változott, más lesz a képernyő a YouTube Music használata közben, és egyszerűbben lehet majd állítani a videók felbontását. Ezeken felül a stabilitásra is jó hatása lesz a frissítésnek, ami általános dolog, és konkrétan az idővel és dátummal kapcsolatos hibát is sikerült itt javítania a fejlesztőknek.

A közeljövőben pedig számítani kell még ennél a YouTube alkalmazásnál az AV1 HDR formátumnak a támogatására is. Egy korábbi verzióban már felbukkant ez, most viszont kimaradt, szóval vélhetően dolgozik a YouTube csapata a stabilitáson.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap