Shop menü

AZ AMERIKAI GYÁRTÓK URALJÁK A GLOBÁLIS FÉLVEZETŐ-PIACOT

Az IC Insights elemzése érdekes képet mutat a piaci részesedések megoszlásával kapcsolatban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az amerikai gyártók uralják a globális félvezető-piacot

Az IC Insights szakemberei egy érdekes elemzést publikáltak a minap, amely arról rántja le a leplet, hogy az egyes térségekben tevékenykedő félvezetőgyártók milyen részesedéssel rendelkeznek a globális félvezetőpiacon. Az elemzők természetesen a 2018-as adatokat vették alapul, hiszen 2019-re egyelőre még csak előrejelzések állnak rendelkezésre, a végső számok pedig ezektől jó eséllyel el is térhetnek.

Az elemzés alapján a globális félvezetőpiacot az Amerikai Egyesült Államokbeli székhellyel rendelkező gyártók uralták 2018 folyamán, piaci részesedésük 52%-os volt, ami igen komoly eredmény. Ha a gyárnélküli vállalatokat vizsgáljuk, az amerikai előny még nagyobb, hiszen globális szinten ezek a cégek 68%-os részt hasítanak ki a piac képzeletbeli tortájából. Az IDM-ek (Integrated Device Manufacturers) szegmensében, akik saját gyárakkal rendelkeznek – mint például az Intel –, az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő vállalatok 46%-os piaci részesedéssel bírtak.

A dél-koreai cégek, amelyek között a Samsung és az SK Hynix jár az élen, globális piaci részesedés terén sak 27%-ot tudnak felmutatni, ami a korábbi év folyamán elért 24%-hoz ékpest mindenképpen előrelépés. A tajvani és az európai vállalatok 6-6%-os piaci részesedéssel rendelkeznek globális szinten. Az IC Insights szakemberei szerint a kínai és a tajvani vállalatok gyengén szerepelnek az IDM szegmensben, míg az amerikai cégek sokkal erősebb egyensúlyt mutatnak IDM, gyárnélküli és globális tekintetben is. A dél-korai vállalatok az elemzések szerint tavaly sikeresen növelték piaci részesedéseiket, hála a DRAM és a NAND Flash piacon tapasztalható magas átlagos értékesítési áraknak: a bevételnövekedés 26%-os volt, ami  a globális átlagos növekedéshez képest igen szép eredmény, hiszen utóbbinál csak 14%-os értéket hoztak össze a szereplők.

Az IC Insights szerint a DRAM és a NAND Flash piacon látható folyamatok miatt a dél-koreai vállalatok idén rosszabb növekedési kilátások elé nézhetnek, mint az összes többi régió szereplői. A várakozások szerint a dél-koreai vállalatok 2019 folyamán 30%-os visszaesést könyvelhetnek majd el eladások terén, valamint a profit is alacsonyabb lesz, hála a piacon tapasztalható kedvezőtlen körülményeknek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére