Az AMD új fegyvere: Radeon HD 7970 GHz Edition

Az AMD hivatalosan lerántotta a leplet legfrissebb videokártyájáról, a Radeon HD 7970 GHz Edition-ről.

Az AMD új fegyvere: Radeon HD 7970 GHz Edition

Az új modell érkezéséről, amely tulajdonképpen a Radeon HD 7970 magasabb órajeleken ketyegő változatának tekinthető, már elég régóta tudhatunk, hála a korábbi pletykáknak. Maga a Radeon HD 7970 GHz Edition egy érdekes szerzet. A videokártya ugyanolyan, 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU-t alkalmaz, mint Radeon HD 7970-es társai, sőt, a nyomtatott áramköri lap felépítésében sem történtek változások. Fedélzeti memóriából szintén 3 GB-nyi lapul a Radeon HD 7970 GHz Edition-on, amely 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz – itt sem érhetünk tetten semmiféle változást.

Más a helyzet akkor, ha vetünk néhány pillantást az órajelekre. A Radeon HD 7970 esetében a GPU 925 MHz-en, a memóriachipek pedig 5,5 GHz-es effektív órajelen ketyegnek. Ezzel szemben a Radeon HD 7970 GHz Edition esetében a GPU órajelét feljebb tornázták, sőt, Turbo funkcióval is bővült a repertoár, ami a különböző AMD APU egységek integrált videó vezérlőjéből már ismerős lehet. A 4,31 milliárd tranzisztort tartalmazó Tahiti GPU alap órajele így már kereken 1 GHz – innen származik a GHz Edition elnevezés. Terheléstől függően a PowerTune eljárás Boost funkciójával ez az órajel 1050 MHz-re emelkedik. Az előbbiek értelmében tehát GPU fronton 8% és 13,5% közötti órajel-emelkedés történt az alap Radeon HD 7970-hez képest, ami GPU intenzív feladatok alkalmával 10% körüli gyorsulást hoz a konyhára. Az AMD mérnökei meglepő módon a GDDR5-ös fedélzeti memória effektív órajeléhez is hozzányúltak: itt 500 MHz-es növekményt találunk, azaz 5,5 GHz helyett immár 6 GHz-es effektív órajelen ketyegnek a memóriachipek.

A GPU mérete és felépítése természetesen nem változott, így a 2048 stream egységhez továbbra is 128 textúrázó és 32 renderelő egység jár. A 365 négyzetmilliméteres felülettel rendelkező GPU dupla pontosságú – FP64-es) számítási teljesítménye immár 1 TFLOP/s fölé, egészen pontosan 1,08 TFLOP/s-ra emelkedett.

A Radeon HD 7970 GHz Edition esetében a TDP, illetve a PowerTune limit egyformán változatlan maradt: az újdonság az eredeti Radeon HD 7970-hez hasonlóan 250 wattos PowerTune limittel érkezik és PCIe tápcsatlakozók tekintetében sem történt változás. A Radeon HD 7970 GHz Edition esetében egyébként pont arra a hat hónapra volt szükség, ami a Radeon HD 7970 megjelenése óta eltelt, hiszen ezen idő alatt a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiája fejlődött. Érdekes módon azonban a kezdeti tesztek nem mutatják a pletykák alapján várt feszültségcsökkenést, ami lehet az miatt, hogy még nem új GPU-s kártyát kaptak a teszterek, de azért is, mert egyszerűen ennyi a GHz Edition, egy megemelt órajelű HD7970, ami teljes terhelés alatt 20-30 wattal többet eszik mint "őse".

Az új videokártya videó kimenetek tekintetében is azonos lesz „elődjével”, így a csatlakozók között egy dual-link DVI, egy 1.4a HDMI és két darab 1.2-es mini DisplayPort lapul.

A Radeon HD 7970 GHz Edition árát 499 dollárra lőtte be az AMD, ami megegyezik a GeForce GTX 680 ajánlott végfelhasználói árával, miközben gyorsabb annál, így valószínűleg az Nvidia kénytelen lesz árat csökkenteni a közeljövőben. Jelenleg a sima Radeon HD 7970 429 dollárba, a Radeon HD 7950 pedig 359 dollárba kerül. A friss jövevény a hírek szerint a következő hét folyamán jelenik meg, szélesebb körben pedig júliustól kezdve válik elérhetővé. Ha minden jól megy, nemsokára mi is vendégül látunk egy ilyen kártyát egy teszt erejéig, de már egy végleges, boltba szánt változatot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward