Az AMD gőzerővel készül a HSA támogatással rendelkező szerver APU-k inváziójára

Az AMD széleskörű partneri együttműködésének köszönhetően számos új, ütőképes fejlesztőeszköz várja a HSA támogatással ellátott szerver APU egységeket.

Az AMD gőzerővel készül a HSA támogatással rendelkező szerver APU-k inváziójára

Az AMD nemrégiben rántotta le a leplet legfrissebb fejlesztőeszközeiről, amelyek számos új funkciót, illetve minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb használhatóságot biztosítanak a heterogén alkalmazások fejlesztőinek.

A vállalat természetesen a szerverekbe szánt, következő generációs APU egységek esetében is törekszik arra, hogy a bennük rejlő lehetőségek minél egyszerűbben és minél hatékonyabban kiaknázhatóak legyenek. Az AMD éppen ezért együttműködésbe lépet a technológiai partnerekkel, valamint a nyílt forráskódú szoftverek mögött álló közösséggel annak érdekében, hogy olyan szoftverfejlesztő eszközök készülhessenek, amelyekkel lehetőség van az AMD APU egységek processzor- és GPU teljesítményének maradéktalan kihasználására.

A szerverek piacán kiemelten fontos a hatékony működés, a jó skálázódás és a különböző karakterisztikájú számítási feladatokhoz, illetve a változó terhelésformákhoz való alkalmazkodás. A szerver APU egységekre támaszkodó szoftverek olyan nagysűrűségű szerverkonfigurációkon futnak majd, amelyek magas hatékonyság és alacsony energiafelhasználás mellett dolgoznak nagy párhuzamos számítási teljesítményt igénylő általános, illetve multimédiás feladatokon.

Az új, következő generációs APU egységek már HSA (Heterogeneous System Architecture) támogatással érkeznek, így a friss fejlesztőeszközökkel már kihasználhatóak a HSA-ban rejlő előnyök. A HSA jóvoltából a CPU és a GPU hatékonyan együttműködhet egymással úgy, hogy az adott feladat mindig a legmegfelelőbb komponensen fut le, méghozzá adatmozgatásból eredő teljesítménycsökkenés nélkül. A HSA jóvoltából a GPU a megszokottnál több memóriához férhet hozzá, így a komplexebb feladatok elvégzésére akár egy node-on belül is lehetőség nyílik.

Az alábbi videó az elmúlt időszak áttekintésével képet ad az APU-k kialakulásának folyamatáról, valamint a HSA előnyeit is bemutatja, igaz, csak dióhéjban. A videó végén végén a különböző rövidítések és kifejezések jelentésével kapcsolatban is található némi magyarázat.

Az AMD és a technológiai partnerei, valamint a nyílt forráskódú szoftverek mögött húzódó közösség együttműködéséből az alábbi új fejlesztőeszközök jöhettek létre:

[list type="unordered"]

[*]Project Sumatra: Az AMD és az Oracle együttműködésének gyümölcse, amely lehetővé teszi, hogy a szoftverfejlesztők a Java programnyelv használatával is hozzáférhessenek a GPU hatalmas párhuzamos számítási teljesítményéhez.

[*]GCC/HSA Project: Az AMD és a SUSE közös kezdeményezése, amely a népszerű linuxos fordítót, a GCC-t HSA támogatással vértezi fel. Az így létrejött új fordító az OpenMP API-t veszi célba.

PGI Accelerator Compiler: Egy béta kiadású fordító, ami AMD APU egységeket és diszkrét GPU-kat támogató OpenACC direktívák használatára ad módot Windows és Linux alatt a Fortran, C és C++ fejlesztőkörnyezetek esetében.

[*]cLMath: Appache License Version 2.0 alá tartozó AMD OpenCL matematikai könyvtárak, amelyekkel a különböző tudományos és mérnöki számítások elvégzésére nyílik mód AMD APU egységek és diszkrét GPU-k használata mellett.

[*]ArrayFire 2.0 for OpenCL: Gyors matematikai könyvtár az AccelerEyes tálalásában, ami a cLMath felhasználásával biztosít hozzáférést a GPU számítási kapacitásához. Az újdonság Windows és Linux alatt egyaránt működik, méghozzá egyszerűen használható API segítségével.

[*]CodeXL 1.3: Az AMD ütőképes fejlesztőeszköz-csomagja, amely Windows és Linux alatt egyaránt elérhető. A szoftvercsomag távoli hibakereséshez és profilozáshoz is kínál támogatást a szerveralkalmazások fejlesztői számára.

[/list]

Az új fejlesztőeszközökkel kapcsolatban további információ itt található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward