Az alkalmazásfejlesztők 1 százaléka uralja a piacot

Elképesztően nehéz ma feltörni egy új applikációval egy friss kutatás szerint.

Az alkalmazásfejlesztők 1 százaléka uralja a piacot

A Sensor Tower különböző felméréseket szokott végezni például a piacterek kapcsán is, és ezúttal az elemzőcég egy egészen szomorú tényre mutatott rá. Gyakorlatilag maroknyi alkalmazásfejlesztő van a világon, aki igazán sikeres tud lenni a letöltési számokat tekintve.

A friss elemzés szerint az appokat publikálóknak az egyetlen százaléka felel azokért az alkalmazásokért, amelyek világszerte a letöltések 80 százalékát adják. És ez nemcsak a Google Play Áruházra vagy az App Store-ra igaz, hanem mindkét platformon ez a helyzet. A Sensor Tower vizsgálta az iOS és az Android mögött álló hivatalos piacteret is. Az adatok a legfrissebb, harmadik negyedéves letöltésekből következtek a Sensor Tower jelentése szerint, szóval ez mondhatni az aktuális helyzet.

Az elemzésből kirajzolódni látszó minta a teljes alkalmazásforgalomra vetítve nagyjából azt jelenti, hogy 23,9 milliárd letöltős fűzhető olyan népszerű alkalmazásokhoz, amik a fejlesztők mindössze 1 százalékától származnak, és 6 milliárd letöltésen kell osztoznia a maradék 99%-nak. Persze a 6 milliárd letöltés is nagyon sok, de látni kell azt, hogy ebből több millió applikáció részesedik.

Galéria megnyitása

A Sensor Tower elmondása alapján a 2014-es összesített adathoz képest mostanra 65 százalékkal van több alkalmazás az áruházakban. Szóval sokan próbálnak szerencsét, de csak keveseknek adatik meg, hogy igazán szép sikert érjenek el. A programoknak a 26 százaléka, tehát meglehetősen jelentős része, még az 1000 letöltést sem éri el a legutóbbi adat szerint. 2014-ben még a programoknak a 30 százaléka tudta átlépni az 1000 telepítéses határt. Vagyis egyre több olyan app van, ami gyakorlatilag szinte teljesen elveszik a kínálatban.

Összesen 792 ezer alkalmazásfejlesztőről beszél egyébként a Sensor Tower, de a fentieknek megfelelően, ezeknek csak egy minimális hányada az, ami/aki ténylegesen befutott. 7920 fejlesztő, fejlesztőcsapat csapat tollából származik a piacterek forgalmát generáló programok túlnyomó többsége. És külön kiemelte a Sensor Tower a Facebookot, akinek a megoldásai 682 millió letöltést értek el 2019 harmadik negyedévében.

Az elemzők azt is megnézték, hogy a játékok terén mi a helyzet, és lényegében teljesen ugyanarra az eredményre jutottak. Az összes játékletöltésnek a 82 százalékát azok a programok tették ki, amit a fejlesztők legnépszerűbb 1 százaléka nyújt a felhasználók számára. Magukban a játékok egyébként 11,1 milliárd letöltést értek el. Ebből pedig egyszerűen kiszámolható, hogy a teljes alkalmazásforgalomnak a 37,5 százalékát tették ki a játékok.

Galéria megnyitása

A Sensor Tower még azt is megvizsgálta, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján a bevételek hogyan alakultak, és ezen a téren még rosszabb a helyzet, mint a letöltések tekintetében. Az applikációk 2019 harmadik negyedévében 22 milliárd dollárt hoztak összesen a rengeteg fejlesztő számára, és a fejlesztőknek az egyetlen százaléka vágta zsebre a befolyó összeg 93 százalékát, vagyis nagyjából 20,5 milliárd dollárt. Szóval az elképesztő mennyiségű fejlesztőnek „mindössze” 1,5 milliárd dolláron kellett osztoznia, és valószínűleg ebben az esetben is nagyon sokan vannak azok, akinek a zsebébe minimális összeg vándorolt.

Galéria megnyitása

Az Apple és a Google tett olyan jellegű erőfeszítéseket, amik a kisebb fejlesztőket megpróbálják jobb helyzetbe hozni, de a jelek szerint ezek a törekvések eddig nem sok sikerrel jártak. A felhasználók a jól megszokott appokat részesítik előnyben a kevésbé ismert és új megoldásokkal szemben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap