Augusztus 13-án mutatkozhat be az Intel Xe architektúrája

Erről az Intel Graphics hivatalos Twitter oldalán lehetett olvasni, ám a bejegyzést időközben sajnos törölték, ettől azonban a dátum még érvényben maradhat.

Augusztus 13-án mutatkozhat be az Intel Xe architektúrája

Néhány órája egy furcsa bejegyzés került fel az Intel Graphics hivatalos Twitter oldalára, amelyet azóta sajnos eltávolítottak, de mint tudjuk: az Internet nem felejt, ami egyszer felkerült oda, gőzerővel kezd terjedni, amennyiben valamilyen szempontból érdekes tartalomról van szó. Az Intel Graphics esetében alighanem idő előtt került ki egy bejegyzés, amely arra utal, 2020. augusztus 13-án lerántják a leplet az Intel Xe GPU architektúrájának legfontosabb technikai részletekről. A Tom’s Hardware szerint a dátum továbbra is érvényben van, vagyis augusztus 13-án tényleg sok érdekességre lehet számítani.

Erre egyébként lehetett számítani, de igazából úgy tűnt, hogy a hivatalos leleplezésre majd csak a 2020. augusztus 17-én megrendezésre kerülő virtuális Hot Chips 2020 show alkalmával kerül sor, ugyanis ezen a rendezvényen egészen biztosan előadást tart az Intel Graphics Architecture csoportjának vezetője, David Blythe.

Galéria megnyitása

A legutóbbi, pénzügyi eredményekkel kapcsolatos tájékoztató alapján már tudható, hogy a Tiger Lake processzorok, amelyek a mobil konfigurációk szegmensét veszik célba, heteken belül elrajtolhatnak, így az Xe architektúra bemutatására is sor kerülhet, hiszen ezek a processzorok már Xe alapú iGPU-t használnak. Az Xe architektúra egyébként elég jól skálázódik majd, azaz az iGPU-k piacától az adatközpontokba szánt gyorsítókártyákig elég sok területen szerephez juthat a nem is oly távoli jövőben. A Tiger Lake processzorban helyet foglaló változat egyébként ütőképesnek tűnik, ugyanis már megmutatták, hogyan futtat egy „AAA” kategóriájú játékot 1080p-s felbontás mellett, a videó pedig impresszívnek bizonyult – még úgy is, hogy lényeges technikai részletekre nem derült fény.

Az Xe alapú videóvezérlők és grafikus processzorok várhatóan nem az Intel, hanem harmadik fél gyárában készülnek, legalábbis erre utal a legutóbbi pénzügyi jelentés alkalmával elhintett néhány megjegyzés, amelyekben a 7 nm-es csíkszélesség körüli problémák kapcsán csak a processzorpiac került említésre, vagyis a GPU-k várhatóan nem szenvednek el csúszást a technológiai problémákból fakadó késés miatt. A hibát persze azóta elhárították, ám az még nem világos, hogy mostantól elhárult-e minden akadály a 7 nm-es csíkszélesség piaci bevezetése elől. Igazából ez majd idővel kiderül, most érdemes az említett dátumra koncentrálni, hiszen az Xe architektúra részletezése igen érdekes csemegének ígérkezik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap