Asztali- és szerver újdonságok ASUS-módra

Az ASUS a Lynnfield processzorok asztali- és szerver változatainak megjelenése után nem sokkal bejelentette saját alaplapjait, amelyek  a fent említett központi egységekhez készültek. A szerver alaplapok között összesen hétféle modell foglal helyet, amelyek közül kettőt veszünk szemügyre közelebbről is, míg az asztali megoldások háza tájáról a Maximus III-as sorozat tagjait mutatjuk be.

Asztali- és szerver újdonságok ASUS-módra

Az ASUS a Lynnfield processzorok asztali- és szerver változatainak megjelenése után nem sokkal bejelentette saját alaplapjait, amelyek  a fent említett központi egységekhez készültek. A szerver alaplapok között összesen hétféle modell foglal helyet, amelyek közül kettőt veszünk szemügyre közelebbről is, míg az asztali megoldások háza tájáról a Maximus III-as sorozat tagjait mutatjuk be.

Újabb RoG alaplapok: Maximus III Formula és Gene

A sort a Maximus III-as alaplapokkal kezdjük, amelyekből rögtön kétféle modell kerül a boltok polcaira. A Maximus III Formula egy teljes értékű, felsőkategóriás ATX alaplap, míg a másik újdonság, ami Maximus III Gene névre hallgat, egy mATX formátummal rendelkező, szintén high-end modell.

A termékek az Intel LGA-1156-os tokozással rendelkező Lynnfield processzorait fogadják és négy darab DDR3-as memóriafoglalattal rendelkeznek, amelyekben maximum 16 GB-nyi 2133 MHz-en üzemelő ramot helyezhetünk el. A P55-ös lapkakészletre épülő termékek közül a Maximus III Formula összesen három darab PCI Express x16-os slotot tartalmaz. Egykártyás módban x16-os, míg kétkártyás módban x8-as sávszélességgel üzemelnek a slotok. A két PCI Express 2.0 x16-os port mellett egy PCI Express 1.0 x16-os csatlakozó is jelen van, ám ez már csak x4-es módban üzemel. A Maximus III Gene ezzel szemben már csak két darab PCI Express x16-os slotot tartalmaz, amelyek kétkártyás módban x8-as sávszélesség mellett működnek. Természetesen mindkét alaplap támogatja az Nvidia Quad SLI és az AMD CrossfireX technológiáit.

Bővítőhelyek tekintetében a Maximus III Formula még két darab PCI Express x1-es és egy PCI slotot, míg a Maximus III Gene 1 darab PCI Express x4-es és egy PCI slotot hordoz magán. SATA portok tekintetében a Maximuson 10 darab 3 Gbps-os és egy darab eSATA , míg a Gene-n 7 darab 3 Gbps-os és egy darab eSATA csatlakozó áll rendelkezésre. Az alaplaphoz nyolccsatornás Supreme FX X-Fi audió vezérlő, valamint egy Gigabites Ethernet vezérlő is jár. A termékek két darab FireWire portot, 14 darab USB 2.0-s portot és optikai hangkimenetet is tartalmaznak.

A RoG sorozatú alaplapok hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban is, árukról azonban egyelőre nem érkeztek hírek.

Szerver alaplapok a Xeon 3400-as sorozatú processzorokhoz

A szerverek piacán a P7F alaplapok és az E6 UP szerver konfigurációk jelentek meg. Az új alaplap sorozat a Lynnfield alapú Xeon processzorok fogadására lett felkészítve, a termékek egytől-egyig az Intel 3420-as lapkakészletére épülnek. Az alaplapoknál elérhető az ASUS Flex-E technológiája, ami annyit tesz, hogy szerver, vagy munkaállomás módban üzemeltethetjük a rendszert (egy PCI Express x16-os link vagy két PCI Express x8-as link). Az alaplapok PIKE támogatással is el vannak látva, így a felhasználók SATA adattároló rendszerről könnyen SAS rendszerre válhatnak a külön megvásárolható Pike upgrade csomagnak köszönhetően.

Az új alaplapok megtervezésénél a gyártó ügyelt arra, hogy a termékek kompatibilisek legyenek a jelenleg használatos alaplapokhoz kapható szerverházakkal, így a felhasználók egyszerűen gyorsíthatnak meglévő  konfigurációikon, ehhez nem a teljes rendszer, csak az alaplap, a processzor és a memória modulok cseréjére van szükség, ami ezen a szinten jelentős megtakarítást eredményez, főleg több konfiguráció esetén.  Ennek értelmében az ASUS P5-ös sorozatú alaplapjaihoz passzoló tápegységek és házak tökéletesen megfelelnek az újdonságokhoz is. A vertikális SATA port elhelyezés segítségével az átláthatóbb rendszerépítést és a konfiguráció jobb szellőzését kívánja elősegíteni a gyártó. Az alaplapok specifikációit a fenti táblázatból ismerhetik meg az érdeklődők.

[bold]

Jönnek az új platformra épülő ASUS szerverek is[/bold]

Az ASUS az alaplapokon kívül szerver konfigurációkat is készít majd. A friss alaplapok felhasználásával ötféle szerver kerülhet forgalomba, amelyeknek közös tulajdonságuk, hogy mindegyikük 80 PLUS Silver minősítéssel ellátott tápegységet tartalmaz, amely magas hatékonyságával próbál hozzájárulni az energiatakarékos működéshez. Ez különösen fontos a 24/7 módban működő adatközpontok esetében.

Az energiatakarékosság mellett a halk működés is fontos, így a szervereknél, beleértve a TS100-E6 modellt is, 26 dB(A) körüli üzemi zajszintet mérhetünk. Az új termékek közül a TS3000-E6/PS4 modell specifikációival kapcsolatban érkeztek részletesebb információk, amelyek az oldalsó táblázatban láthatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward