Asus Vivobook U38N: Mindent a szemnek, mindent a kéznek

Az elsők között kaparinthattuk meg az Asus AMD Trinity platformjára épülő "Ultrabook"-ját, amelyet nem csak nyomkodni lehet, hanem megérinteni is.

Asus Vivobook U38N: Mindent a szemnek, mindent a kéznek

1. Bevezető és specifikáció

A Microsoft legújabb operációs rendszere egyelőre lassabban terjed, mint azt a redmondi óriás szeretné, de a notebook gyártók sorra-rendre jelennek meg új termékekkel, dacolva a ténnyel, hogy a Windows 8-at egyesek a Windows Vista-hoz kezdik hasonlítani.

Mi elvonatkoztattunk ezektől a dolgoktól és a pletykák, valamint statisztikák halmazából kimentve vizsgáltuk meg az Asus legújabb ultravékony noteszgépét, amely a hiedelmekkel ellentétben nem az ultrabookok családjába tartozik. Ennek egész egyszerű oka van, az U38N ugyanis nem a jól bevált Intel Ivy Bridge alapú processzorra és a hozzá tartozó platformra építkezik, hanem az AMD legújabb Trinity APU-jára, amely valamivel rosszabb fogyasztási mutatót, ugyanakkor jobb grafikus teljesítményt ígér.

A Vivobook elnevezés tehét tökéletesen érthető, hiszen az új portéka az Ultrabook követelményeinek nem felel meg, a Sleekbookot pedig a Hewlett-Packard védte le az ősz folyamán. Mint látni fogjuk, a tajvani gyártó igyekezett mindent belepakolni a készülékbe, amit csak józan ésszel meg lehet oldani és amelyhez a gyárilag előtelepített Windows 8 Professional jó partner.

Itt van rögtön a 13,3”-os érintőkijelző, amely nem csak 1920x1080-as (Full HD) felbontásával mutat fityiszt a konkurenciának, de a megjelenítéshez használt, extra széles látószöggel büszkélkedő IPS panel sem éppen egy megszokott pont a speficikációs listákon. Persze a fanyalgók rögtön közbeszúrhatják, hogy a Retina MacBook Pro ugyanekkora felületen több pixelt képes megjeleníteni (konkrétan 2560x1600-at) és szintén IPS panellel rendelkezik, viszont az a készülék majdnem dupla annyiba kerül, mint mostani tesztalanyunk, és nem igazán hisszük, hogy sok embernek hiányoznának a plusz pixelek.

A nálunk járt U38N az egyik legerősebb alacsony fogyasztású AMD Trinity APU-val rendelkezett, amely egy négymagos központi egységet jelöl, de erről majd később bővebben beszélünk majd. A 6 GB memória manapság már fel sem tűnik, legfeljebb néggyel nem oszthatósága miatt, amit viszont nem lehet szó nélkül hagyni az a – szinte csak Asus noteszgépeknél látott – 128 GB-os SATA-III-as SanDisk U100 típusú SSD. Az A70-es lapkakészlet természetesen már natívan támogatja az USB 3.0 szabványt, de ha régebbi rendszert szeretnénk telepíteni, akkor átmenetileg kikapcsolhatjuk a natív módot a BIOS-ban, így a szükséges meghajtó program telepítése előtt már használhatóvá válnak a kék színben pompázó csatlakozók. Szerencsére az akkumulátoron nem spórolt a cég, sikerült belesuvasztani egy mezei 48 Wh kapacitással rendelkező telepet az alumínium házba – erre szükség is van, hiszen a Trinity és a hozzá tartozó platform valamelyest többet fogyaszt, mint az Intel alacsony fogyasztású Ivy Bridge-ei. Fontos kiemelni, hogy a 2 év garancia nem csak magára a hardverre, hanem az akkumulátorra is vonatkozik.

Tekintettel arra, hogy egy sajtónak szánt példánnyal volt dolgunk, így csak egy tápegység lapult az amúgy a kereskedelmi forgalomba szánt változattal megegyező (egyesek szerint az első generációs MacBook Airjére hajazó) fekete dobozban.

A Metro felület és az érintés érzékeny kijelző miatt természetesen bekerült pár olyan – olykor fizetős – alkalmazás is az U38N-be, mint például a Solitaire (Passziánsz), a Taptiles (Mahjong) vagy éppen az Adera névre hallgató kalandjáték, de a tudományos számológép, a világóra, a mértékegység átváltó és a Freshpaint névre hallgató (meglepő módon multitouch támogatással nem rendelkező) rajzoló alkalmazás is ott van a repertoárban.

 

2. Hardver és hangzás

Kíváncsiak voltunk, vajon mennyire befolyásolja a hűtőrendszer működését és vele együtt a hőmérsékletek alakulását az a tény, hogy az Asus a Vivobookban a többi ultrabooktól eltérően egy magasabb fogyasztási mutatóval rendelkező központi egységet használ. Nos, friss tapasztalataink csak a 11,6”-os Zenbookkal vannak, amelyben a legerősebb alacsony fogyasztású kétmagos Core i7 dolgozott és bizony, annál mostani tesztalanyunk halkabb – legalábbis maximális terhelés mellett. Bár a különbség nem számottevő, ettől függetlenül hallható. Üresjáratban nem kell különösebb zajjal számolnunk és ez filmnézés alatt sincs másként. A hőmérséklet ilyenkor 45-48 fok körül alakul, ami csak azért alacsonyabb a Zenbooknál mért 50-nél, mert az a legnagyobb kánikulában járt nálunk. Maximális nyúzás mellett már itt sem ússzuk meg a 80 fok feletti értékeket, a processzor 78, a benne található videokártya egészen 82 fokig melegedett. A zaj ilyenkor már jelentős volt, igaz, a tűréshatáron inkább innen, mint túl. Ennek ellenére komolyabb melegedéstől nem kell tartanunk, bár tény, az alsó burkolat felhasználótól legtávolabb eső része már langyosnak távolról sem volt nevezhető.

A teljesítményteszteket Windows 7 alatt futtattuk le, a beépített pontozó rendszer pedig rögtön az elején nyilvánvalóvá tette: ez bizony egy elég erős gép, vékony kialakítás ide vagy oda, simán hozza a Zenbookok tempóját, legalábbis, ha a kombinált teljesítmény mutatót nézzük, mindenképpen. A processzor valamivel lassabb, mint az erősebb kétmagos Core i7-ek, viszont ezt ellensúlyozza az Intel HD Graphics 4000-nél vélhetően nem kicsit erősebb Radeon HD7620G, amely 512 MB memóriát használ fel a rendelkezésre álló 6 GB-ból.

A kétcsatornás memóriakezelés szerencsére megmaradt – dacára az eltérő kapacitású moduloknak – ugyanakkor az alacsony fogyasztású négymagos CPU mindössze 1333 MHz-en képes kezelni őket, így a sávszélesség némileg csökkent. Az AMD Turbo Core technológiájának köszönhetően mind a processzor, mind a benne található videokártya órajele megemelkedhet, de egyszerre csak az egyik érheti el a specifikációban meghatározott maximum értéket. Amennyiben a videokártya erejére nem igazán van szükség, úgy a rendszer a kezdeti 2 GHz-ről egészen 2.8 GHz-ig emelheti fel az A10-4655M órajelét. Ugyanakkor, ha a 3D-s teljesítmény kerül előtérbe, a 360 MHz-es grafikus mag akár 496 MHz-ig is gyorsulhat.

A SanDisk U100-as sorozatba tartozó SSD-jével már több ízben találkozhattunk – minden esetben Asus noteszgépben lévő alkatrészként – így remek sebességén abszolút nem lepődtünk már meg. Akárcsak máskor, most is remekül passzol a vékony Vivobook profiljához, ugyanakkor ha spórolni szeretnénk, akkor kérhetünk helyette egy 500 GB-os (percenként 5400-as fordulatszámra képes) merevlemezt is. Bár a pontos árakat nem ismerjük, a felhasználói élmény maximalizálást előtérbe helyezve mi nem ajánljuk ezt a változatot, hiszen utólag nem egyszerű kicserélni a mágneses adattárolót egy SSD-re, ha meggondolnánk magunkat. Arról nem is beszélve, hogy az InstantOn funkció tisztán flash alapú meghajtóval az igazi, ez teszi lehetővé ugyanis azt az élményt, amelyet akkor érzünk, amikor összecsukjuk a gépet az egyik helyen, majd kinyitjuk egy másikon és a rendszer ugyanabban az állapotban a rendelkezésünkre áll nagyjából két másodpercen belül.

A hangrendszer szinte már egyértelmű, hogy a Bang & Olufsen közreműködésével született és a SonicMaster szoftver segítségével némileg felturbózható. Sajnos a valóságban akármit akárhogy tekerünk, valójában csak egy átlagos hangzásvilágot kapunk, amely persze a vékony gépek között jónak mondható, de csodára ne semmiképpen ne számítsunk. Sejtésünk alapján egyébként az UX21 hangrendszerét örökölte meg az U38N, hiszen pontosan ugyanúgy viselkedik, mint kistestvére. Zenehallgatásra korlátozottan alkalmas, viszont a mindennapi sorozatainkat gond nélkül fogjuk rajta elfogyasztani.

3. Ergonómia és kinézet

Bevált formán kár változtatni. Így gondolhatták ezt az Asus mérnökei is, amikor nagyon óvatosan nyúltak csak hozzá a Zenbookok letisztult fémes látványvilágához. A legnagyobb eltérés a felhasznált színekben tapasztalható, hiszen minden felület ugyanúgy alumíniumból készült, mint a gyártó többi ultravékony noteszgépének esetében. A fedőlap ezúttal nem mutat kékes árnyalatot, hiszen fény felé tartva egyértelműen látható, hogy ami sötétszürkének tűnik az valóban az is. Az alsó burkolat is nélkülözi az ezüst színt, itt egy árnyalattal sötétebb szürkét találunk. Szerelni ugyanolyan kényelmetlen otthon az U38N-t, mint a cég bármelyik másik hasonló fizikai paramétereivel rendelkező készülékét, így érdemes olyan kiszerelésben megvásárolni, amely megfelel az igényeinknek (akár ráhagyással is), mert később nem lesz egyszerű dolgunk, ha bármit alakítani szeretnénk rajta. Szemfüles olvasóinknak már bizonyára feltűnt, hogy az UX21-gyel ellentétben az U38N alul is rendelkezik szellőzőnyílásokkal, részben ez az oka annak, hogy a magasabb fogyasztási mutatóval rendelkező központi egység hasonló hőmérsékleti értékek és zaj mellett képes működni, mint Inteles társa.

A klaviatúrán se változtattak sokat, tulajdonképpen ugyanazt a fekete műanyag billentyűzetet kapjuk, mint a most futó Zenbookok esetében. A vékony kialakítás miatt a gombok útja elég rövid, ízlés kérdése, kinek mennyire kényelmes, mi viszonylag hamar hozzá tudtunk szokni, de igazán megkedvelni valószínűleg sosem fogjuk. Ennyi pénzért joggal várja el a kedves vásárló a háttérvilágítást is, természetesen ezt is átörökítették a Zenbookból, tehát egy több lépcsőben állítható, a gyakorlatban remekül működő funkciót kapunk. Lehetőségünk van a kijelző fényerejének automatikus szabályozásra is, ilyenkor a gép a környezeti fényérzékelőt használja annak megállapításához, a rendelkezésre álló szintek közül melyik passzol leginkább az aktuális helyzethez.

A touchpadról viszont egészen biztosan megállapítható, hogy megegyezik a Zenbookokban lévővel. Nagy kiterjedése miatt könnyen és kényelmesen használható, alsó fele viszont még mindig furcsán viselkedik, mint fizikai gomb. Szerencsére van lehetőség a helyi menü/másodlagos funkció kiváltására többujjas érintéssel, így ez az apró malőr csak ideig-óráig jelenthet problémát.

Amit a legjobban díjaztunk a Vivobookban az az, hogy nem akart mindenhol értelmetlenül vékony lenni, így a Zenbookkal ellentétben a felső és alsó burkolatok végre párhuzamosak egymással, lejtésnek még csak a nyomát sem látjuk. Ez két szempontból is hasznos: egyrészt – számunkra – ez nem rontja tovább az átlagtól amúgy is eltérő gépelési komfortot, másrészt némileg több csatlakozó fér el a készülék jobb, illetve bal oldalán. Ennek eredményeképpen három USB 3.0 portot, rendes HDMI-t és kártyaolvasót is kapunk, de természetesen lehetőségünk van analóg D-Sub kimenet használatára is, az ehhez szükséges mini VGA->VGA átalakítót a kereskedelmi forgalomba kerülő példányok dobozában megtaláljuk. Vezetékes hálózati adapter használatára legfeljebb USB csatlakozón keresztül van lehetőségünk, de a célközönség valószínűleg 2013-ban már nem nagyon igényel ilyen technikát.

A 13,3”-os 1920x1080 pixeles felbontással rendelkező IPS kijelzőről szinte csak jót lehetne mondani, de a valóságban azért vannak vele apróbb gondok. Itt van mindjárt a háttérvilágítás, ami természetesen a panel széleinél elhelyezett LED fényforrásokat jelent (mint a mai notebookok 99%-ánál). Ezzel jellemzően nincs is nagy gond, gyakorlatilag hozzászoktunk már ahhoz, hogy a széleken kicsit világosabb lehet a kép, mint máshol, viszont az U38N esetében a zavaró tényezőt az okozza, hogy ez a világosság egyenetlenül jelentkezik. Legjobban úgy lehetne leírni a jelenséget, hogy – és ez főleg az alsó részre jellemző – 5-6 centinként van egy nagyobb csomópont, ahol az elhelyezett LED-ek világosabbá teszik a képet. Ez főleg olyankor látható, amikor nagyon sötét, például fekete rész szerepel a kijelző széleihez közel. Értelemszerűen extra széles vásznú, esetleg klasszikus 4:3 képerányú filmek esetében hamar kiütközik a jelenség, hozzá lehet szokni, de erre illett volna odafigyelni egy kicsit jobban egy több, mint 300 ezer forintos masina esetében. A másik, korrigálható probléma a kijelző alapértelmezett színvilága, amely erősen zöldes árnyalatot mutat. Gyors állítgatás után egy helyrehozható, így a jelenség inkább átmeneti, feltéve, ha tudjuk, hogy hova kell nyúlnunk a korrigációhoz (tipp: a Windows 7 és a Windows 8 is tartalmaz beépített kalibráló szoftvert a vezérlőpulton belül). A látószög szinte már irreálisan széles, a színekre – az állítgatás után – egy rossz szavunk se lehet, a Windows 8 pedig már jobban (ha nem is tökéletesen) bánik a skálázásokkal, így végre nem a szép, de olvashatatlan, illetve az olvasható, de ronda opciók közül kell választanunk. Fontos tudni, hogy a csempékből álló Metro felületet a skálázás nem érinti.

A kávában lévő 1280x720-as felbontásra képes webkamera hozza a tőle elvárhatót. Egész szép képeket lehet vele készíteni, a mozgáskövetése is megüti az átlagot, egyedül a mesterséges fények megpillantásánál kezd el lelassulni a feldolgozás sebessége.

4. Teszteredmények

Nagyon kíváncsiak voltunk, mit nyújt a legerősebb alacsony fogyasztású AMD Trinity APU, az A10-4655M. Lassúnak semmiképpen nem nevezhető a négymagos “kis” A10, de tény, hogy néhol jelentős a hátránya a konkurenciával szemben, ahogy erre a Windows 7 pontszámok elemzésénél már számítani lehetett, bár a második generációs alacsony fogyasztású Core i7-et néhol képes megverni (ahol viszont nem, ott a lemaradása jelentős). Van viszont az éremnek egy másik oldala is, a grafikus vezérlő. Lássuk hát, mire képes az AMD egyik legerősebb mobil Trinity-jében lévő Radeon HD7620G az Intel HD Graphics 4000 ellen.

A kártya elég szépen teljesít, a legtöbb esetben elődjénél is gyorsabb, a közvetlen konkurenciát pedig egy játék kivételével minden esetben maga mögé utasította (a HD4000 sebessége a legtöbb esetben nem éri el a Radeon HD6480G-ét, így érdemes elemezni a grafikonokat), ami ismerve a szoftveres támogatást és a meghajtó programok minőségbeli eltérését egyértelmű győzelmet jelent az AMD számára. Adott tehát egy olyan architektúra, amely papíron többet fogyaszt, mint a töretlen népszerűségnek örvendő konkurencia, és amelynek központi egysége lassabb, 3D-s játékok futtatásáért felelős videokártyája viszont gyorsabb, mint az ellenlábasé (bár az is látszik, hogy jó lett volna a gyorsabb RAM). Egy kérdés maradt már csak hátra: tényleg többet fogyaszt az AMD Trinity LV, mint az Intel Ivy Bridge LV? Ha igen, mennyivel?

Értelmezzük a látottakat. Három Asus készülékre érdemes fókuszálni a mezőnyből. Az egyik értelemszerűen jelen tesztünk alanya, az U38N, a másik kettő pedig egy jelenlegi (UX21A), illetve egy előző generációs (UX31E) Zenbook. Érdemes róluk tudni, hogy míg az UX21A akkumulátorának kapacitása (35 Wh) és kijelzőjének mérete (11,6”) is kisebb a Trinity-s U38N-nél, addig az UX31E esetében a kijelző mérete már stimmel, az akkumulátor viszont kicsit izmosabb (50 Wh), mint jelenlegi tesztalanyunké.

 

Most, hogy tudjuk a háttérinformációkat, nézzük, mit tud felmutatni az AMD Trinity alapokra építkező Vivobook U38N. Visznylag sokat, de ahogy növeljük a terhelést, úgy szakad le a konkurens architektúrától, érdemes az UX31E-vel való összehasonlítást megnézni. Az UX21A-val nagyjából tudja tartani a versenyt, de azt is főleg azért, mert a kis Zenbook Prime-ban egy közel 30%-kal kisebb kapacitású akkumulátor van. A specifikáció tehát igaznak bizonyult, jó hír viszont, hogy az alacsonyabb üzemidőért cserébe ténylegesen használható 3D-s támogatást kapunk a Radeon HD7620G személyében, így a játékok futtatása kevésbé tűnik irreálisnak, mint egy mezei Ultrabook esetében – valamit valamiért. Érdekes lehet az A8-4555M-mel szerelt változat, abban ugyanis egy picit gyengébb (de még mindig négymagos) APU van egy csökkentett órajelű Radeon HD7620G-vel (alias Radeon HD7600G), 25%-kal kisebb fogyasztási mutatóval.

5. Értékelés

Az Asus megmutatta, hogy a kék kapszula mellett igenis van létjogosultsága a pirosnak is. Az AMD Trinity architektúrájával alacsonyabb átlagos üzemidő érhető el, viszont nem igényel erősebb hűtést, mint Inteles társa, és kombinált teljesítmény mutatója szimpatikusabb lehet sok vásárlónak, hiszen az integrált Radeonnak köszönhetően a játékokat gyorsabban futtatja, nem beszélve arról, hogy képhibáktól és egyéb finomságoktól 100%-ig mentesen. Bár valószínűleg létezik olyan felhasználó, aki Ultrabookon vág videókat, esetleg szervert üzemeltet róla, a többség főleg böngészésre, Youtube nézésre, röviden tartalom fogyasztásra használja ezeket a vékony készülékeket, így majdhogynem mindegy, hogy az Intel vagy az AMD éppen aktuális alacsony fogyasztású chipje csücsül a gépben. Az érintőkijelző érdekes dolog, ugyanis a mindennapok során ritkán lehet kihasználni az előnyét, de nem mondanánk egyértelűen butaságnak az ötletet, más kérdés, hogy nem tisztítanánk naponta az üvegpanelt, hiszen egy számítógépet az átlag ember többet használja, mint mondjuk az okostelefonját. A Vivobook egy remek próbálkozás az AMD Vision platformjának népszerűsítésére, viszont labdába csak akkor rúghat az Ultrabookok mellett, ha olcsóbban megvásárolható lesz, mint Inteles társai. Amíg ez nem teljesül, nem tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy az AMD-s változat éri meg jobban a pénzét, hiszen az üzemidő piaci felmérések alapján még mindig nagyobb fegyvertény ebben a kategóriában, mint a 3D-s teljesítmény.

Az Asus Vivobook U38N-t a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ Full HD, érintésérzékeny IPS kijelző

+ AMD Trinity alapú “Ultrabook”, mint újdonság

+ megnyerő kombinált teljesítmény

+ háttérvilágítással rendelkező billentyűzet

+ InstantOn

+ többnyire halk hűtőrendszer

+ remek anyagminőség (fémből készült burkolat)

+ USB 3.0

+ 2 év garancia

Kontra:

- a konkurenciánál alacsonyabb üzemidő

- semmivel nem olcsóbb egy Ultrabooknál

- átlag feletti bevilágítások a képernyőnél

- a webkamera és a hangszóró rendszer csupán az átlagot üti meg

Hivatalos oldal: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward