Asus G55VW: "A" Gamer notebook

Régóta nem járt nálunk kifejezetten a tehetősebb játékosokat megcélzó notebook, az Asus G55VW-vel törlesztünk.

Asus G55VW: "A" Gamer notebook

1. Bevezető és specifikáció

Szinte már letűntnek hittük azt a kort, amikor az asztali gépekhez hasonló erővel megáldott forrófejű, méregdrága notebookok borzolták a játékos kedvű felhasználók kedélyeit. Bár a Dell XPS sorozat a mai napig megmaradt, az MSI hazánkba már jóformán semmilyen notebookot nem szállít, így a pár évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendő GT széria a múlté. A Dell jól láthatóan nem akar a saját égisze alá tartozó Alienware masináknak konkurenciát teremteni, így az XPS valójában csak egy kicsit csinosított Inspiron valamivel szebb és jobb minőségű ruhában, igazán komoly videokártya nélkül.

Az Asus viszont a Republic Of Gamers sorozat 2009-es elindítása óta időről időre frissíti a szinte mindig csak egy vagy két tagot számláló G szériáját, így 2012-re sikerült összerakni egy olyan monstrumot, amelyre a tesztidőszak végeztével bátran aggathatjuk rá a gamer notebook megnevezést. Akik tehát kíváncsiak, mire képes ma az egyik leggyorsabb noteszgép a világon, annak érdemes velünk tartania a következő pár oldalon.

A G55VW szinte mindent tartalmaz, amit ma notebookokba bele lehet tenni, így az eszeveszett tempóra képes négymagos Core i7 processzor mellett egy borzalmasan gyors videokártya kapott helyet, amely jó parti lehet, ha a készülék 3D-s képességeit minden értelemben ki szeretnénk használni. Természetesen alap dolognak számít már az USB 3.0 csatlakozók arzenálja, de ugyanúgy van nem csak HDMI, hanem Mini-DisplayPort kimenet is. A memóriát szintén nem sajnálták a mérnökök, ráadásul a Blu-Ray lemezek olvasására is képes DVD író mellett nem csak merevlemezt, hanem egy jókora SSD-t is találunk a burkolat alatt. Szerencsére az akkumulátor kapacitása is vállalható, így nem lehetetlen, hogy a masina akár két-három óráig is ellegyen egyetlen feltöltéssel – nem mintha bárkinek szempont lenne a potenciális vásárlók közül, de sosem lehet tudni. A G55VW ezzel a felszereltséggel nagyjából 500 ezer forintba kerül, de nem kell kétségbe esni, a cikk végén eláruljuk, miért. Fontos tudni, hogy Magyarországon egyelőre csak és kizárólag 1920x1080-as (full HD) kijelzővel vásárolhatjuk meg a gépet, a tesztben szereplő 3D-s verzió a maga 1366x768-as paneljével még nem érhető el.

Bár a képen nem sok mindent látunk, valójában rengeteg dolog jár a G55VW mellé, csak a tesztpéldányban nem voltak jelen. Az Xbox360-akat megszégyenítő tápegység 180W-os és igencsak fickós tempóban tölti fel a 74 Wh-s kapacitással rendelkező nyolccellás akkumulátort, két óra normál használat mellett gyakorlatilag elég is neki. Bár a fotón nem szerepel, de külön dobozban megkapjuk a 3D-s NVIDIA szemüvegének második generációs változatát, illetve a töltéséhez szükséges USB kábelt is. Az igazi extrák pedig, amik nem hiányozhatnak egy gamer noti mellől a következőek: ROG táska, ROG egér és egy Steelseries Siberia headset, csak ROG-os dizájnnal.

2. Hardver és hangzás

Egy ilyen kaliberű gépnél mindig a hűtés az, amely először kerül a középpontba, hiszen a négymagos Core i7 sem egy gyenge processzor, de az igazi hőtermelést látatlanban is a GeForce GTX 660M-nek tulajdonítja az ember. Aztán elkezdjük feszegetni a határokat és kiderül, hogy bizony a CPU sokkal-sokkal melegebb tud lenni, mint a videokártya, amelyen mi bizony meglepődtünk. Míg az izmos GeForce nagyjából 80 foknál éri el a csúcsot, addig a Core i7-3610QM bizony egy fok híján 100-ig menetel, ami nagyon nem kevés, igaz, ilyenkor mindkét fűtőtest 100%-os terhelés alatt van és azt se felejtsük el, hogy a tesztidőszak a nyár legmelegebb napjaira esett. Azt viszont egészen nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy túlmelegedéstől nem kell tartanunk, valamint a processzor sem fogja csökkenteni az órajelét a magas hőmérséklet miatt. A hűtőrendszer normál használat mellett meglepően csendes, sőt, igazából a legdurvább terhelés mellett is egészen elviselhető zajszintet produkál, igaz, ebben nagy szerepe van annak, hogy hátul gyakorlatilag semmi más nem kapott helyet a gépen, csak két óriási nyílás, amelyen a felforrósodott levegő távozhat. Ami talán kicsit kellemetlen, hogyha a határokat feszegetjük, akkor bizony a billentyűzet bizonyos részei képesek komolyan átmelegedni, jelentősen csökkentve ezzel a komfortérzetet.

A gép erejét jól prezentálja már a Windows beépített tesztjének futtatása során kapott eredmény is, a közel maximális pontszám a videokártya és a processzor esetében azt jelenti, hogy kivételesen nem csak kialakításában, hanem tudását illetően is egy fenevaddal van dolgunk. Ha G55VW-re fáj a fogunk, nem árt tudnunk, hogy a Core i5-ös változatok kettő, míg a Core i7-es variánsok négy memória helyet kaptak, így utóbbival könnyebben, de leginkább olcsóbban összehozható a 16 GB RAM (mindkét változatnak ez a hivatalos támogatott maximális mennyisége).

Könnyen megmagyarázható, ugyanakkor fájó pont az Intel HD Graphics 4000-es videokártya és vele együtt az NVIDIA Optimus technológia hiánya. Bár az Asus G55VW egy vérbeli játékgép, amelyről a későbbiek folyamán még inkább meggyőződhetünk, de bizony az esetek többségében a tulajdonosok ugyanúgy használják böngészésre, mint filmnézésre, így feleslegesen dolgozik a nagy teljesítményű GeForce ebben az esetben – arról nem is beszélve, hogyha valamiért úgy hozná a sors, hogy akkumulátorról kell üzemelnie a masinának, akkor a HD4000 tetemes előnyt jelentene. A GTX 660M egyébként az NVIDIA aktuális Kepler architektúrájára épül és 384 shader egységével asztali fronton is könnyedén megállná a helyét a középkategória elején, mobil fronton pedig ez komoly izomzatnak számít (1366*768-on legalábbis). 2 GB memóriája és 80 GB/s-os sávszélessége elegendőnek tűnik a jelen és jövő játékaihoz egyaránt. Nem árt viszont észben tartanunk, hogy itthon egyelőre csak az 1920x1080-as panellel szerelt gépeket kapni, míg a tesztben szereplő példány kijelzője mindössze 1366x768 képponttal rendelkezik, köszönhetően a 3D támogatásnak, hiszen utóbbit ha bekapcsoljuk, akkor bizony a sebesség a felére csökken a normál “2D-s” használathoz képest.

Bár a 750 GB-os merevlemez a saját kategóriájában igencsak gyorsnak számít, az igazi átütő erőt a 128 GB-os Sandisk U100-as SSD jelenti, főleg akkor, ha már feltelepített alkalmazások használatáról van szó, hiszen bármennyire is dominál a tároló akkor, ha olvasni kell róla, az írási értékek bizony finoman szólva sem kiemelkedők. Ettől függetlenül a rendszer sebességére remek hatással van és grafikon ide vagy oda, bizony a telepítések során se tapasztaltuk, hogy az a 170 MB/mp-es érték olyan szörnyű lenne, mint amennyire kinéz, összehasonlítva pár keményebb ellenféllel. Ami furcsa, azok a partíciók, nevezetesen, hogy a merevlemezt ketté bontották, holott a rendszer nem azon van. Vélhetően ennek az az oka, hogy egyetlen image van a gyártónál, amit ugyanúgy ráhúz a csak merevlemezzel, illetve az SSD-vel kiegészített verziókra egyaránt. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen így könnyedén megtehetjük a Windows beépített lemezkezelőjével, hogy egyesítsük a kettőt.

A hangszórók mellett szintén nem szabad szó nélkül elmenni, mert bár nem kapunk annyira kellemes mini koncerttermet, mint a N55SF esetében, a SonicMaster Lite mindenképpen az átlag fölé magasodik, köszönhetően tisztán és szépen szóló szatellitjeivel, illetve beépített mélynyomójával. Utóbbival biztos nem fogjuk kivívni a szomszédok haragját, de pont annyit tesz hozzá a zenehallgatáshoz, hogy ideig-óráig el tudjuk felejteni, valójában egy noteszgép előtt ülünk.

3. Ergonómia és kinézet

Kialakítását tekintve a G55VW is hozza a korábbi G szériás Asus noteszgépek formavilágát, igazán nagy újdonságot nem nagyon tartogat azok számára, akik látták már az előd modellt. A felső burkolat matt műanyag bevonatot kapott, amely kellemes az ember kezének, ráadásul az ujjlenyomatokat is kevésbé gyűjti, mint a klasszikus fényes változat. A zsanérok (amelyek egyébként műanyagból készültek) egész strapabírónak tűnnek, bár a szokásosnál nehezebb felső burkolatot kell elbírniuk, így azért van némi fenntartásunk a jövőtállóságot illetően, de ne legyünk pesszimisták. A gép szerelése egy bizonyos szintig nem okozhat problémát, jól látható, hogy a négy memória foglalatból kettő a készülék hátoldalán kapott helyet, így a 16 GB-ra való bővítés könnyedén megoldható (a Core i5-ös modellnél valószínűleg a másik oldalon található két szlot hiányzik). A beépített SSD-t viszonylag nehéz cserélni, ráadásul sokkal gyorsabbra nem is nagyon tudnánk az mSATA csatlakozó miatt.

A billentyűzetnek nagyon örültünk. Nem csak azért, mert igényes háttérvilágítást kapott – amely bizonyos energiagazdálkodási profilok mellett nem mindig működik – hanem azért is, mert meglepően jó rajta gépelni, az alátámasztásával sincs igazán gond, talán a gombok oldalirányú stabilitása az, amit fel lehet hozni gyenge pontként. Bár az Alienware klaviatúrákat nem tudja lepipálni, megközelíteni annál inkább, igaz, ezen a területen már az előd is jeleskedett.

Ami viszont még a billentyűzetnél is jobb, az a touchpad. Felülete viszonylag nagy és ugyanabból a matt műanyagból készült, mint a felső burkolat, rövidtávon mindenképpen élvezet használni, kíváncsiak leszünk a hosszútávú tapasztalatokra is. Multitouch képességekeit felesleges lenne felsorolni, a legtöbb ma elvárható tulajdonsággal rendelkezik, de ha ráfanyalodnánk a fizikai gombok használatára, akkor is kisimulnak majd a ráncok a homlokunkon, ugyanis mind a bal, mind a jobb “egér” gomb kifejezetten könnyen és precízen jár, használat közben semmiféle kattogós vagy egyéb idegesítő hangot nem produkál. Érdekes, hogy a tapipadra ekkora figyelmet fordítanak az Asusnál egy gamer notebook esetében, hiszen köztudott, hogyha valamit, hát ezt biztos, hogy nagyrészt egérrel (méghozzá jellemzően nem is akármilyennel) használják a tulajdonosok.

Csatlakozókból gyakorlatilag egy Mini-DisplayPorttal kapunk többet a szokásosnál, az összesen négy USB 3.0-s bemenet viszont dicséretes. A dizájnt nem nagyon szoktuk érinteni, hiszen a legtöbb készülék oldala egyszínű, de a G55VW esetében az ezüst és a fekete rész találkozásra nagyon ízlésesre sikerült, az optikai meghajtó tálcáját valószínűleg öröm lehetett megtervezni, főleg legyártani. A kártyaolvasót elöl találjuk, hátra pedig a két hatalmas szellőzőnyíláson kívül semmi érdemleges nem került.

Az 1366x768-as, 3D-képes kijelző talán a gép egyetlen igazán gyenge pontja. Bár a 120 Hz-es képfrissítés miatt szinte bármi “folyik” rajta, beleértve a játékokat és a Windows ablakokat is, mégsem tudunk igazán örülni ennek a remek paraméternek, ugyanis a betekintési szögek meglepően szűkek. Főleg függőlegesen, ahol igazán fontos lett volna, vízszintesen még nem olyan rossz a helyzet. A márkát és a típust népszerüsítő sötét háttérkép csak tovább ront a dolgon, de be lehet úgy állítani a panel dőlésszögét, hogy ezt a rossz tulajdonságot ha nem is kompenzáljuk, de a hatását minimalizáljuk. Az 1920x1080-as panelhez sajnos nem volt még szerencsénk, így nem tudunk véleményt alkotni a hazánkban megvásárolható készülékek ezen részét illetően, de az Asus által használt elnevezésből (EWV, mint Enhanced Wide Viewing) feltehetőleg egy jobb minőségű megjelenítőre kell gondolnunk. A kávában található webkamera ugyanakkor LCD-től független és meglepően jó képminőséggel bír, bár maximális felbontása mellett ez is szereti csipegetni a processzoridőt, igaz, ebben az esetben van miből.

4. Teszteredmények

Talán sokak számára ez az oldal lesz az egyetlen, ami releváns információval szolgál a gép kvalitásait illetően, pedig ahogy már említettük, nem csak a teljesítménye miatt lehet kedveli a G55VW-t, de az biztos, hogy megvenni amiatt fogja a többség, mi másért.

A négymagos, nyolc szálon dolgozni képes Core i7-3610QM-et már vendégül láttuk, akkor szintén egy Asus noteszgépben találkozhattunk vele. Az ott elért eredmények sokat nem változtak, néhol picit jobb tempóra képes a G55VW, de kiugró eltérést nem tapasztaltunk.

A PCMark már kicsit izgalmasabbnak bizonyult, hiszen itt már az SSD és a videokártya is bekapcsolódott a történetbe. Jól látható, hogy bár a flash alapú meghajtó jelentős előnnyel bír a merevlemezekkel szemben, de a képek importálásánál bizony az írási sebességnél a másik SSD-vel szemben már szinte elvérzik. A VGA sebességéhez kár lenne bármit is hozzáfűzni, a számok egyértelműsítik, ki az úr a háznál…

…hát még a valós tesztek. Nyilvánvaló volt, hogy a GTX 660M nem lesz egy súlycsoport az eddigi leggyorsabb mezőnnyel, de a különbségek enyhén szólva is látványosak, néhol döbbenetesek, bár ez nem mindig csak és kizárólag a videokártya számlájára írható. Ha az 1920x1080-as felbontás alap elért sebességet próbáljuk jósolni, akkor nagyjából az itt látható értékek felével kell számolnunk.

Egész elfogadhatóan alakult az üzemidő is, hiszen minimális terhelés mellett sikerült elérnünk a négy és fél órát, ami mindennek mondható egy ilyen gépnél, de elhanyagolhatónak nem. A maximális fényerő melletti filmnézés már nem volt olyan parádés, de a szűk két és fél óra egyértelműen jó értéknek számít. Természetesen, ha a gép minden porcikáját kihasználjuk, akkor egy óra alatt le lehet meríteni, de ilyesmire ritkán kerül sor – viszont a tudat, hogy nyugodtan vonatra ülhetünk vele, nem egy rossz dolog.

5. Értékelés

Talán senkinek nem okoz meglepetést az, hogy az Asus G55VW összességében tetszett nekünk. Bár nyíltan vállalja, hogy a játékosoknak készült, mégsem hemzseg olyan megoldásoktól, amelyek egyértelműen csak a látványra mennek rá. A hűtőrendszer a kánikula ellenére jól tette a dolgát, ha a zajszintet is figyelembe vesszük. A gép által produkált teljesítményre aligha lehet panasz, ahogy az ergonómiai dolgokra se sok. A vételár ugyanakkor nem alacsony, ez a minden földi jóval (3D, SSD, Blu-Ray) felszerelt változat gyakorlatilag fél millió forintba kerül. Jó hír, hogy a hazánkban kaphatók változatok közül a legolcsóbb alig 300 ezer forint és az i7-es processzor, illetve a bivaly erős videokártya már abban is megvan, sőt páran kifejezetten örülni fognak, hogy se az SSD, se a 3D-s támogatás, se a Windows 7 operációs rendszer nem terheli meg jobban a büdzsét. Mi azt a változatot bátran ajánljuk azoknak, akik elsősorban asztali gépüket szeretnék kiváltani egy megfelelően erős, ámde hordozható masinával.

A tesztben szereplő Asus G55VW típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük!

Pro:

+ kiváló teljesítmény

+ 3D (opcionális)

+ billentyűzet világítás

+ kellemesen használható touchpad

+ kategóriájában hosszúnak mondható üzemidő

+ hasznos extrák (hordtáska, egér, headset)

Kontra:

- nincs alacsony felbontású kijelző, csak 3D támogatással együtt kérhető

- adná magát, mégsincs NVIDIA Optimus támogatás

- verziótól függően igencsak drága mulatság lehet

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward