Shop menü

ÁRCSÖKKENTÉSBE KEZDETT A NETFLIX, JELENTŐS KORREKCIÓK IS TÖRTÉNTEK

Van olyan hely, ahol fele annyiba kerül majd a szolgáltatás a továbbiakban, mint amennyit eddig kellett érte fizetni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Árcsökkentésbe kezdett a Netflix, jelentős korrekciók is történtek

A Netflixnek az elmúlt év nagyon nehéz volt, folyamatosan erős szembeszélben próbált helytállni. Az év végére egészen egyensebe jött, és el is kezdett erősödni, de szó nincs arról, hogy túl lenne a nehezén. Mostanában hatalmas rajta a nyomás, mivel próbálja az prémium előfizetéseket a szürkezónából kiterelni, és vélhetően most emiatt próbál az árazásán is korrigálni.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a Netflix felszámolja majd azoknak a hozzáférését, akik jogosulatlanul használják a szolgáltatást. Már nagyjából látjuk is, hogy mi lesz ennek a menete. A cég azt akarja elérni, hogy minden eszközön, amin használnak egy Netflix előfizetést, legalább 30 naponta jelentkezzenek be abból a háztartásból, ahonnan a díjcsomagra befizettek. Aki ezt nem tudja megoldani, az jelszómegosztással felár mellett, vagy saját előfizetést váltva használhatja majd tovább a szolgáltatást.

Egyelőre ködös, hogy pontosan miként alakul majd át a felhasználói bázis a változások hatására, de a legfrissebb hírek alapján a cég valószínűleg tart attól, hogy sokan elvándorolhatnak. Több mint 30 országban jelentett be előfizetői díj mérséklést a vállalat, hogy ezzel tegye vonzóbbá az embereknek a szolgáltatást, és hogy maradásra bírja azokat, akik esetleg azt tervezték, hogy elfordulnak a Netflixtől.

Az árcsökkentésben érintett régiók listáján sajnos Magyarország nincs rajta, pedig szomszédos országot találunk ezek között.

Főleg a Közel-Keleten és Latin-Amerikában vannak érintett terültetek, például Jemen, Jordánia, Irán, Ecuador és Venezuela is olcsóbban kapja majd a Netflixet. Európában kevés helyen lesz díjcsökkenés, a Horvátország, Szlovénia és Bulgária biztosan szerepel az érintettek között. A nemzetközi helyzetet tekintve eléggé kicsi az esély arra, hogy nálunk lentebb faragná az árait a vállalat, ugyanis Magyaroroszágon eleve olcsónak tekinthető a Netflix a régiós átlaghoz képest.

Egy korábbi statisztika alapján a horvátoknál az elérhető tartalmakhoz mérten viszonylag drága volt eddig a Netflix, így nem is csoda, ha például ott lesz némi árkorrekció. Magyarországon viszont ebből a szempontból nagyon jól állunk. Európában csak az ukránok és a törökök kapják olcsóbban a Netflixet, ha a képletbe bevonjuk vesszük a videótár méretét is. Sőt mi több, a költséghatékonyság szempontjából hazánk globálisan benne van az első tízben.

Galéria megnyitása

A mostani árcsökkentés révén lesz olyan hely, ahol a továbbiakban kevesebb mint a felére fog mérséklődni a szolgáltatás havidíja. Ez örömteli az érintett régiónak, ugyanakkor rámutat arra, hogy mennyire nem találja a cég a megfelelő árszintet néhány régióban. Mostanában eleve inkább azt lehetett látni, hogy a streaming platformok árat emelnek, ez a döntés igencsak szembe megy a trendekkel, amire médiaszakértők is rámutattak.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a nemzetközi árvágásnak a befektetők nem igazán örültek, kifejezetten borús fogadtatásban részesült a hír. Több mint 6 százalékkal esett vissza a vállalat részvényárfolyama, de később korrigálni kezdett, és végül csak egy 3,5 százalékos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a vállalat.

A hónap második felében folyamatosan gyengült a cég, szóval most inkább jó hírekre lenne szükség. Talán az árcsökkentés hatására a negyedév végén kedvező számok érkeznek majd a felhasználói bázis alakulását illetően, de az még igencsak odébb van. Nem látni, hogy mi tudná a mostani lejtmenetből kibillenteni a Netflixet, de biztos, hogy azok a bevétel csökkenését is eredményezhetik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére