Arcfelismerésre gyúr a Samsung és a HTC is

Az arcfelismerés, és maga a biometrikus azonosítás egy komoly fegyver lehet a biztonság új szintekre emeléséhez. A Google legújabb operációs rendszere például már lehetőséget ad arra, hogy a készüléket csak a gazdája nyithassa ki egyszerűen.

Arcfelismerésre gyúr a Samsung és a HTC is

Az arcfelismerés, és maga a biometrikus azonosítás egy komoly fegyver lehet a biztonság új szintekre emeléséhez. A Google legújabb operációs rendszere például már lehetőséget ad arra, hogy a készüléket csak a gazdája nyithassa ki egyszerűen.

A Samsung által gyártott Google Nexuson, ahol elsőként van lehetőségünk ezen funkció használatára, sajnos nem jelent nagy kihívást a rendszer kijátszása. A probléma abból fakad, hogy nem elég körültekintő az algoritmus, ami az arcunk fő vonásait tanulmányozza. Ezért a képernyő felnyitásához már az is elegendő lehet, ha a tulajdonosról mutatunk neki egy fotót, azt pedig nem kell ecsetelni, hogy ez milyen súlyos biztonsági rés. A Samsung már jelezte, hogy kiküszöbölik ezt a hibát, méghozzá úgy, hogy a fényképezőgépekből már ismert képességekkel ruházzák majd fel az arcfelismerést. Ilyen például a mosolydetektálás és a pislogás érzékelés. A dél-koreai vállalat elmondása szerint az új képesség már a Galaxy S II-re érkező ICS (Android 4.0) frissítéseknek szerves része. Persze néhány problémát az is felvethet, ha a végén túl sok jellemzőnkre figyel majd a szoftver, mivel akár magunkat is kizárhatjuk a saját telefonunkról. Elég ha éppen nem vagyunk képesek egy mosolyt varázsolni arcunkra. Szerencsére egyelőre csak a pislogásérzékelés lesz kötelező opció.

 

[bold]A fent említett csel a videó végén látható

[/bold]

Időközben a HTC pedig sikeresen megszerezte az arcfelismerés szabadalmi jogait. A hírek arról szólnak, miszerint a taiwani vállalat egy "Face Unlock" néven bejegyzett szabadalommal lett gazdagabb. Fontos kiemelni, hogy a kérelem benyújtására még 2008 novemberében került sor, de igazán csak mostanra lett aktuális téma. A HTC leírásai annyiban mennek tovább a jelenlegi megoldásoknál, hogy amennyiben valaki a kódolt képernyőt felnyitja, annak az arcát is automatikusan megjegyzi a rendszer, így legközelebb már neki sem kell a kijelzővel babrálnia. A gyártó egyelőre nem tett olyan lépéseket, ami arra utalna, hogy plusz bevételek szerzésére szeretnék használni a szabadalmat, így talán semmi jelentősége nem lesz ennek a megszerzett bejegyzésnek, de várjunk még ezzel a kijelentéssel.

Jól látható, hogy bőven van még akadály a teljesen biztonságosnak nevezhető, arcfelismerésen alapuló azonosítás előtt, amik leküzdése a gyártók feladata lesz. Az igazán biztonságos biometrikus azonosítás, mely az ujjlenyomatot hívhatná segítségül, egyelőre még tabunak számít ilyen eszközökön. Azonban prototípus táblagépen már láthattunk erre irányuló fejlesztéseket, például a Lenovotól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward