Apple-erőfeszítés a kényelmesebb, eredményesebb játékért

Játékvezérlő-támogatást kap az iOS7, illetve az OS X 10.9 Mavericks is, ami sokak számára lehet jó hír.

Apple-erőfeszítés a kényelmesebb, eredményesebb játékért

Az elmúlt évek során meglepetten tapasztalhattuk, hogy az iPhone, az iPad és az iPod Touch igen népszerűvé vált a játékosok körében. A főként menet közben, leginkább alkalmi játékra használt eszközök legfrissebb kiadásai már látványvilágban is elég komoly játékélményt kínálnak, ám kezelhetőségük érintőkijelzőjük miatt nem éppen a legjobb - vagyis fogalmazzunk úgy, nem éppen a legideálisabb. Az érintőkijelző a megszokott mobil alkalmazások vezérlésére tökéletes, ám játék alkalmával már probléma lehet, hogy nem eléggé precízek és nyomkodásuk sem kellemes, hiszen nem kínálnak olyan gombnyomás-érzetet mint például egy gamepad.

A jelek szerint az Apple is meglátta a játékosok kiszolgálásában rejlő potenciált, így a vállalat szoftvermérnökei meglehetősen impresszív játékvezérlő-támogatást integrálnak az új mobil operációs rendszerbe, az iOS 7-be. A játékvezérlő-támogatás természetesen nem csak az iOS kiváltsága lesz, ugyanis ezzel a tulajdonsággal az OS X 10.9-es kiadását is felvértezik, amely Mavericks kódnév alatt fejlődik. A játékvezérlő-támogatást kínáló szoftveres keretrendszerrel a regisztrált szoftverfejlesztők már most is megismerkedhetnek.

A szoftveres támogatás két játékvezérlő-típusra koncentrál. Az alap játékvezérlők felépítéséről a fenti kép bal oldalán látható rajzok árulkodnak, míg a kép jobb oldalán a fejlettebb játékvezérlők felépítését csodálhatjuk meg. Utóbbiak analóg joystickkal, LED tömbbel és két extra gombbal érkezhetnek. A gamepad gyártók a fentiektől eltérő gomb-elrendezést is alkalmazhatnak majd, viszont csak az adott játékvezérlő-profilban meghatározott, a fenti képen látható gombfajtákkal gazdálkodhatnak.

Arról egyelőre nincs hír, hogy hasonló játékvezérlőket az Apple saját maga is készít-e. Az persze már biztosnak tűnik, hogy a különböző játékok nem követelhetik meg a játékvezérlő jelenlétét - a szoftvereknek játékvezérlő nélkül is játszhatónak kell lenniük.

Az új stratégia alapján úgy tűnik, hogy az Apple minden eddiginél komolyabban veszi a játékok piacát, illetve magukat a játékosokat is. Itt persze nem arról van szó, hogy a vállalat az Xbox One-nak, illetve a PlayStation 4-nek próbál konkurenciát állítani, ez inkább egy határozott lépés annak érdekében, hogy az Apple különböző eszközein, illetve készülékein kényelmesebben lehessen játszani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward