Annyira kompakt, hogy akár zsebben is elfér a legújabb Gemini Lake alapú apró PC

Az újdonság mindössze 69 x 69 milliméteres alapterületű ház formájában érkezik, ami csak 53 milliméter magas, mégis minden hardver elfért benne, amire csak szükség lehet.

Annyira kompakt, hogy akár zsebben is elfér a legújabb Gemini Lake alapú apró PC

A Kickstarter.com virtuális hasábjain egy érdekes apró asztali PC bukkant fel, amely akár zsebben is elfér, mégis x86 architektúra köré épülő processzort alkalmaz, felszereltsége pedig a méretéhez képest teljesen rendben van. Az XDO Tech által megálmodott apró PC, vagyis a Pantera Pico PC az Intel Goldmont Plus architektúrára támaszkodó Gemini Lake platformját alkalmazza, ami átlagos felhasználásra, azaz webböngészésre, irodai munkára, illetve videók megtekintésére pont elegendő teljesítményt kínál.

Galéria megnyitása

A 14 nm-es csíkszélességgel készített SoC egység igazából már a Gemini Lake Refresh szériát erősíti. Processzor terén egy négymagos, négy szállal rendelkező megoldással van dolgunk, amelynél 2 GHz-es magórajel és 2,7 GHz-es maximális boost órajel van érvényben, ám ha az összes processzormag maximális terhelés mellett dolgozik, a maximális boost órajel már csak 2,4 GHz lesz. A Celeron J4125 típusú processzor fedélzetén egy Intel UHD 600-as iGPu is jelen van, ami 250 MHz-es alap- és 750 MHz-es maximális boost órajelet vethet be. A felsoroltak belefértek 10 W-os TDP keretbe, így sem a fogyasztás, sem a hőtermelés nem nevezhető magasnak.

Az apró SoC mellé maximum 8 GB-nyi LPDDR4-es rendszermemória társulhat, természetesen kétcsatornás kivitelben, míg az adatok tárolását ezúttal M.2-es SSD-re bízhatjuk, amelynek kapacitása 64 GB-tól egészen 1 TB-ig terjedhet. A mindössze 69 x 69 milliméteres alapterületű dobozka 53 milliméter magas, csatlakozók azonban szép számmal vannak rajta.

Galéria megnyitása

Kapunk három darab USB 3.0-s és egy USB 2.0-s csatlakozót, valamint egy HDMI 2.0-s videó kimenetet is, a tápellátást pedig 12 V-os USB-C porton keresztül lehet biztosítani. Extraként még egy microSD memóriakártya-olvasó és egy 3,5 milliméteres Jack Audió port is elfért a kínálatban – utóbbi headseteket is fogad.

A HDMI 2.0-s porton keresztül 60 Hz-es képfrissítési rátával szolgálhatóak ki a 4K-s kijelzők, a Gigabites Ethernet vezérlőről azonban le kell mondanunk. Helyette WiFi 6 és Bluetooth 5.1 támogatással kell beérni, ám a WiFi 6 esetében 422 Mbps-os adatátviteli sávszélesség a limit, ami nem sok, de a célnak megfelelhet. 

Galéria megnyitása

A halk hűtéssel ellátott Pantera Pico PC még egy TMP 2.0-s modult is kapott, így lényegében megfelel a Windows 11 által támasztott összes követelménynek. A 149 dolláros verzió 4 GB-nyi memóriával és 64 GB-nyi tárhellyel érkezik, de 259 dollárért már 8 GB-nyi memóriával és 1 TB-os SSD-vel is elérhetjük. A Pantera Pico PC szállítása várhatóan 2021 novemberében indulhat meg. Az új PC mellé powerbankot, projektort, illetve összehajtható billentyűzetet is kínál a gyártó, külön megvásárolható kiegészítők formájában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap