Android 5.0 frissítések a Sony, a HTC és az Nvidia táján

A Motorola után újabb három vállalat közölte, mely eszközök számíthatnak biztosan a Lollipop érkezésére.

Android 5.0 frissítések a Sony, a HTC és az Nvidia táján

Miután a Google véglegesen bejelentette az új Android operációs rendszer érkezését, a gyártók is elkezdtek beszámolni a jövendőbeli terveikről, legalábbis ami a frissítéseket illeti. Soha korábban nem érkezett ennyire sok frissítési terv ilyen hamar egy új Android érkezését követően, ami mindenképpen jó előjel.

HTC

Lássuk először, hogy a HTC mely eszközeit kezeli kiemelten. A vállalat a minőségibb termékeinél szeretné elsőként elkészíteni az Android 5.0-t, ami teljesen érthető lépés a részükről. A mostanáig közölt, hivatalos álláspont szerint a Lollipop először az aktuális és a korábbi zászlóshajót, a HTC One (M8)-at és a HTC One (M7)-et fogja érinteni, majd ennek a párosnak a kistestvére, a HTC One Mini és a One Mini 2 kapja meg a legújabb Androidot.

A többi One termékről a Twitteren közzétett információk szerint a közeljövőben lesz részletesebb információ. A fenti tehát egyértelműen nem a végleges frissítési lista még, hiszen például egyetlen 64 bites modell sem szerepel rajta, pedig minden bizonnyal a Desire 820 és a Desire 510 is támogatást nyerhet idővel. A HTC végül azt még kiemelte, hogy pontos dátumhoz ugyan nem kötötték magukat, de a most bejelentett frissítésekre 90 napos határidőt szabtak ki. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy mostantól számítva három hónapnál tovább egyik eddig felsorolt okostelefon esetében sem kell majd többet várni az Android 5.0-ra (ez legkésőbb január közepét feltételezi).

Sony

A Sony esetében már sokkal több készülékről lesz szó, de összességében a japán gyártó sem nyúl vissza jobban az időben, és egyelőre ő is csak a felsőbb árszegmenst gyarapító eszközökre koncentrál. Biztosan az Android 5.0 kegyeire fogják bízni az Xperia Z3-at, az Xperia Z3v-t, az Xperia Z3 Compactot és az Xperia Z3 Tablet Compactot is. De olyan korábbi készülékek is frissülnek a jelenlegi tervek szerint, mint az Xperia Z2 és az Xperia Z2 Tablet, valamint a sorban ott van még az Xperia Z1, az Xperia Z1S, az Xperia Z Ultra és az Xperia Z1 Compact is. Sőt mi több, az Xperia Z, az Xperia ZL, az Xperia ZR és az Xperia Tablet Z sem maradt ki a Sony felsorolásából.

Első körben, valamikor 2015 legelején, az Xperia Z2 és a teljes Xperia Z3 széria részesülnek majd a frissítésből, tehát a Sonynál a frissítések érkezésére még elég sokat kell várni. Ezt követően viszont további 12 táblára és telefonra fog elkészülni biztosan az Android 5.0, ami mindenképpen dicséretes. Ráadásul most még az alsóbb árszegmensekben található szerkezetekről nem is esett szó, de remélhetőleg ezek között is akadnak majd olyanok, amik megkapják a Lollipopot.

Nvidia

Az eddig gyártókkal szemben az Nvidia egyelőre csak egyetlen készüléke esetében jelezte, hogy készek a frissítésre. A Shield Tablet felhasználók már biztosan megtapasztalhatják majd, hogy milyen előnyöket is nyújt az Android 4.4 után az ötös verziószámmal illetett operációs rendszer. A játékosoknak szánt táblagép egyértelműen a legerősebb grafikus teljesítményt nyújtó termék az Android zászlaja alatt a benne foglalt Tegra K1 chipnek, pontosabban a Kepler alapú IGP-nek köszönhetően, így örömteli, hogy az Android Lollipop pártfogásából is ki fogja venni a részét. Érdekesség, hogy a Nexus 9 esetében is egy Tegra K1 került bevetésre, csak ott már a Denver magos, 64 bites változatról van szó, így ez nem könnyíti meg maradéktalanul az Nvidia dolgát a frissítés optimalizálásakor. Arról nem szólt a fáma, hogy az Nvidia Shield kézikonzol és a Tegra Note 7 tablet esetében milyen kilátásokra lehet számítani.

A többiek

Az eddig felsorolt készülékeken felül még biztosan frissülni fog 28 hónapra (!) visszamenőleg az összes Nexus táblagép és okostelefon (tehát Nexus 7 2012-től kezdve minden), illetve minden Google Play Edition jelzővel illetett masina, és a még friss, alacsony áron kínált Android One széria tagjai is. Ezen felül pedig a Motorola is összesen kilenc mobil frissítés jelentette már be hivatalosan. Alig néhány nap telt el a Lollipop befutása óta, de máris közel 50 eszköz esetében harangozták be az Android 5.0 érkezését.

Az Android 5.0-t megelőző operációs rendszer, a KitKat minden korábbi társánál nagyobb lendülettel indult útnak. A korábbi állapotokhoz képest rengeteg készülék kapta meg az Android 4.4-et frissítés formájában – mondhatni divatba jött a gyártók körében a frissítés –, és túlnyomórészt az új eszközök is ezzel karöltve érkeztek már tavasszal. Ezt mindenképpen pozitívan fogadták még azok is, akik sokat kritizálják (joggal) az Androidot a szegmentáltsága miatt. A KitKattel megkezdett tendencia pedig most minden jel szerint tovább erősödhet a Lollipoppal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward