AMD RV770 800 darab stream egységgel?

Egyes kínai források szerint az AMD következő generációs grafikus processzora, azaz az RV770-es egység 800 darab stream processzorral lesz felvértezve. Az értesülések pletyka szintűek és némileg hihetetlennek hatnak: a korábbi hírek szerint az RV770-ben összesen 480 darab shader egység kap majd helyet. Valljuk be, az utóbbi számadatok sokkal hihetőbbnek tűnnek, de azért nézzük meg, hogy miről is szól pontosan a nem mindennapi pletyka.

AMD RV770 800 darab stream egységgel?

Egyes kínai források szerint az AMD következő generációs grafikus processzora, azaz az RV770-es egység 800 darab stream processzorral lesz felvértezve. Az értesülések pletyka szintűek és némileg hihetetlennek hatnak: a korábbi hírek szerint az RV770-ben összesen 480 darab stream egység kap majd helyet. Valljuk be, az utóbbi számadatok sokkal hihetőbbnek tűnnek, de azért nézzük meg, hogy miről is szól pontosan a nem mindennapi pletyka.

A kínai forrás szerint a 800 darab stream processzor összesen öt darab SP tömbbe lesz szétosztva. Összehasonlításképpen a Radeon HD 3870-es RV670-es GPU-jában 320 darab sream egység teljesít szolgálatot, de még a két GPU-val felvértezett Radeon HD 3870 X2-ben is "csak" 640 darab stream processzor jut a két darab GPU-ra. 

Ez egy meglehetősen vicces pletyka, de ezekből a forrásokból korábban már megjelent egy talán még érdekesebb állítás az AMD RV770-esével kapcsolatban. Az akkori - szintén pletyka szintű - információk alapján az RV770-es GPU 250 mm2-es mérettel rendelkezik majd, a források alapján a GPU 55nm-es csíkszélességgel készül csak úgy, mint az RV670-es GPU, amely mindössze 192 mm2-es mérettel bír. A méretkülönbség alapján az egyes vélemények szerint akár még lehetséges is lenne a korábban említett stream processzor mennyiséget beletuszkolni a GPU-ba, de ez a vélemény is erősen megkérdőjelezhető. Az állítást annak idején azzal támasztották alá, hogy az AMD RV770-ese még így is jelentősen kisebb lenne, mint az Nvidia G92-es GPU-ja, amely 334mm2-es felülettel rendelkezik. [bold]Az állítások érdekesek, de nem igazán érdemes őket komolyan venni, legalábbis egyelőre biztosan nem.

[/bold]

Amennyiben a dolgok a tervek szerint haladnak, akkor az AMD RV770-esével felvértezett HD4000-es Radeon sorozat valamikor a következő negyedév folyamán kerül a boltok polcaira. Nagyjából az új Radeonok megjelenésével egy időben várható a kisebb csíkszélességgel készülő G92-es GPU-val felvértezett NVIDIA újdonságok debütálása is.

A hihetetlen pletykák után érdemes elolvasni a héten megjelent tesztet, amelyben az Nvidia GeForce 9800 GX2-es újdonságát a Radeon HD 3870 X2 teljesítményével mérik össze, valamint a GeForce 9800 GTX várható végfelhasználói áráról szóló információkat és a csúcskategóriás Radeonok árcsökkentésével kapcsolatos hírt egyaránt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward