Shop menü

AI PIN – EZ A MOBILOK JÖVŐJE?

Nincs kijelzője, hangvezérléssel használható, úgy kell viselni, mint egy mikroportot, és egy felsőkategóriás okostelefon árát kell érte kifizetni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
AI Pin – Ez a mobilok jövője?

A Humane nevű vállalat alkotása az AI Pin, amit nem is igazán lehet besorolni semmilyen termékkategóriába, hiszen igazából ez nem egy okostelefon, nem is számítógép, de még csak a viselhető kiegészítőkhöz sem hasonlítható. Egy teljesen új készülékről van szó, ami sok esetben akár egy okostelefon kiváltására is alkalmas lehet.

Az AI Pin nagyon apró, és speciális felépítéssel rendelkezik. A termék úgy néz ki, mint egy ruhára pakolható kompakt mikrofon, és részben az is. Rendelkezik a készülék mikrofonnal, de van benne kamera is, és igazából még sok más egyéb komponens, melyeknek köszönhetően a mesterséges intelligencia megelevenítésére is alkalmas. A Humane már hónapokkal ezelőtt elkezdte felvezetni a kütyüt, amiről most lehullott a lepel.

Galéria megnyitása

A Humane mögött korábbi Apple alkalmazottak állnak, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy az MI révén képesek lesznek vonzóvá tenni az AI Pint emberek ezreinek, vagy a jövőben akár emberek millióinak is globálisan. A szerkezet nem egy okostelefon, de olyan funkciói vannak, mint a mobiloknak. Az eszközt hangutasításokkal lehet kezelni, és nincs hagyományos kijelzője, hanem egy sík felületre, vagy például az ember tenyerébe tud vetíteni. Egy monokróm projektorral rendelkezik.

Galéria megnyitása

Egy Snapdragon rendszerchip dolgozik az AI Pinben, az azonban nem derült ki, hogy konkrétan melyik modellről van szó. Arra biztosan képes, hogy a mesterséges intelligenciát kezelje alacsony fogyasztás mellett, de a feldolgozás nem helyben fog menni. A Cosmos névre hallgató operációs rendszer van jelen a szerkezeten, és ezt úgy tervezték meg, hogy mindig a megfelelő alkalmazásokat fogja elindítani magától, külön nem kell erre utasítani. Önállóan képes kitalálni, hogy éppen meg kell elindítani.

Az AI Pin keretei között minden funkció egy hangutasításnyira lesz a felhasználóktól.

Az AI Pinnek nincsenek klasszikus értelemben vett beállításai, hangutasításban kell mindenre megkérni, és az MI hajtja végre a feladatokat a felhasználó szándékának megfelelően. A Humane nagyon bizakodó, úgy gondolják, hogy már tart ott a technológia, hogy ez gördülékenyen menjen. Elsődlegesen a GPT-4 nagy nyelvi modellt támogatja az eszköz, és a ChatGPT alapvető komponense az újdonságnak. Ez az egyik legkülönlegesebb termék az OpenAI fejlesztéseivel.

Galéria megnyitása

Ha kell, akkor fotózni és videózni is lehet a szerkezettel, annak ellenére, hogy nem rendelkezik hagyományos kijelzővel. A Humane tervezői egy 13 megapixeles szenzort használó kamerát integráltak az készülékbe. A videózási lehetőség csak egy későbbi frissítéssel kerül bevezetésre. A felvételeket akár számítógépen is vissza lehet nézni, kényelmesen, minden egyéb előzménnyel együtt. A PC-ken sok infó lesz látható az AI Pinről.

Galéria megnyitása

Korábban a Humane első embere olyan funkciókról beszélt az AI Pin kapcsán, mint az üzenetek kezelése, a valós idejű fordító vagy a hívás kezelő. Képes a kamerát használva tárgyakat, ételeket felismerni, és például elvileg még azt is meg tudja mondani, hogy egy a kamera elé kerülő kajában milyen tápanyagok vannak.

Galéria megnyitása

A személyesebb információk megjelenítését a kivetítéssel lehet megoldani, ilyenkor nem olvassa fel a kütyü például az üzeneteket. A projektor használata során pedig a kamerával még gesztusvezérlést is meg lehet oldani, sok ujjmozdulatot fel tud ismerni az AI Pin, például lehet majd így zenét váltani lejátszás közben.

Galéria megnyitása

Az elmúlt időszakban az adatvédelem hangsúlyozása különösen fontossá vált, és bizony az AI Pin ebből a szempontból egy meglehetősen aggályos terméknek tűnik első ránézésre. Azonban a Humane igyekezett mindenkit meggyőzni afelől, hogy kár ettől tartani. Az eszköz nem képes bárkit, bármikor rögzíteni vagy lehallgatni az emberek beszélgetését. Állítólag nem lesznek aktívak az egységek, csak akkor fognak munkába állni, ha a szükség úgy hozza. Az AI Pin megértintésével lehet aktiválni a mikrofont, és egy fényjelzés mutatja, hogy mikor hallgatózik. Nincs még parancsszó sem, ami felébresztené.

Galéria megnyitása

A szerkezet tömegét a tervezők igyekeztek alacsonyan tartani, hogy ne legyen kényelmetlen a ruhán hordva. Az AI Pin így 34 gramm lett, mágnesesen lehet rögzíteni, és van hozzá egy „battery booster” egység, ami pedig tovább 20 grammot nyom. Pulóveren valószínűleg mindenféle feltűnés nélkül lehet majd viselni, de pólón azért biztosan érződni fog. A battery boostert nem lesz kötelező használni, könnyebb rögzítő egységek is lesznek hozzá, és még csíptetős megoldás is jön, ami akkor lesz hasznos, ha például vastag ruhára kell rögzíteni.

Galéria megnyitása

Hogy mindez mennyibe kerül? Nos, az AI Pin 700 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül a boltok polcaira. Ezen felül pedig szükséges hozzá egy havi előfizetés is, amit a Humane elsődleges partnereként a T-Mobile biztosít, és ez 24 dollárba kerül havonta.

Fontos, hogy még nincs teljesen bevezetésre kész állapotan az AI Pin, egyelőre dolgoznak rajta, és az előrendelésre készülnek fel a Humane-nál. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor valamikor 2024 elején indulhat meg a szállítás, a rendeléseket pedig november 16-tól várja a vállalat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére