A Windows Lite lehet a Google ChromeOS kihívója

A hely- és erőforrás-takarékos operációs rendszer a kifejezetten olcsó konfigurációkon kaphat helyet.

A Windows Lite lehet a Google ChromeOS kihívója

A Chrome OS meglehetősen komoly népszerűségnek örvend az oktatásban, illetve egyéb területeken, hála a letisztult és egyszerűen kezelhető felületnek, valamint annak, hogy a Chrome OS alapú termékek versenyképes áron kerülnek forgalomba. Ez a népszerűség jelenleg leginkább a tengerentúlon érhető tetten.

A Microsoft már régóta riválist akar állítani a Chrome OS-nek, és ez a rivális a legutóbbi pletykák szerint a Windows Lite személyében érkezhet meg a nem is oly távoli jövőben. Lényegében egy olyan operációs rendszerről van szó, ami a Windows 10-hez képest egyszerűbb felhasználói kezelőfelülettel és szerényebb funkcionalitással érkezik. A szoftver várhatóan a Chrome OS-hez hasonlóan csak az olcsóbb konfigurációkkal együtt lesz megvásárolható, különálló termék formájában nem, valamint normál Windows 10-re sem lehet majd frissíteni – ha igazak a szóbeszédek.

A Windows Lite egy átdolgozott asztalt kap, amelynek része egy egyszerűsített Start menü is. Erről hiányozni fognak a Windows 10-ből ismert Live Tiles névre keresztelt élő, folyamatosan frissülő csempék. Ez igazából nem túl nagy baj, ugyanis a jelek szerint amúgy sem sokan használják ezt a „szolgáltatást”, cserébe a Windows Lite esetében segít az erőforrás-takarékos felhasználói kezelőfelület megteremtésében, ami itt kulcsfontosságú cél.

Galéria megnyitása

A szoftver kevés helyet foglal és kevés memóriát igényel majd, így akár 32 GB-nyi tárhellyel és 2 GB-nyi rendszermemóriával ellátott eszközökön is futhat. A funkcionalitást részét képezi majd az UWP, vagyis a szoftvereket főként a Microsoft Store-ból lehet majd letölteni, de a jelek szerint a Win32 alkalmazások támogatásár is számíthatunk, igaz, nincs kizárva, hogy utóbbi lehetőség végül nem kerül be a repertoárba, hogy a pehelysúlyú operációs rendszer ne állítson konkurenciát a drágább kiadásoknak.

A fenti látványterv alapján a felhasználói kezelőfelület áttekinthetőbb és egyszerűbb lesz, hangulatában pedig néhol a Windows 7-et idézi majd. A Windows Lite esetében fontos szerepet kaphat a Progressive Web Apps funkcionalitás is, amelynek lényege, hogy a különböző webes alkalmazásokat úgy futtathatjuk majd, mint ha azok normál asztali appok lennének. Nincs kizárva, hogy ez a lehetőség exkluzív marad a Windows Lite számára. A fenti koncepciót egyébként Jay Machalani készítette.

Az egyelőre nem világos, hogy a Windows Lite mikor jelenik meg, de idővel erre is fény derülhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap