A Synology új operációs rendszere, katasztrófatűrő NAS-ok

Az ioSafe segítségével tűz- és vízállóvá varázsolt NAS mellett a DiskStation Manager 5.0-ról, illetve az üzleti felhasználóknak szánt felhő alapú megoldásokról is esett szó.

A Synology új operációs rendszere, katasztrófatűrő NAS-ok

A Synology a CES előtt már bejelentette, hamarosan megjelenik a hálózati adattárolóin futó DiskStation Manager operációs rendszerének legfrissebb, 5.0-s kiadása, amely számos változást hoz, mind dizájnban, mind pedig funkcionalitásban.

Rövidesen érkezik a DSM 5.0 első publikus bétája

A vállalat a CES alkalmával be is mutatta az új operációs rendszert, de standján emellett két partnere, az ioSafe és az Egnyte is képviseltette magát, akik természetesen legújabb megoldásaikat is magukkal hozták a showra.

A Synology legújabb operációs rendszere, a DSM 5.0 elég komolyan megújult. A felhasználói kezelőfelületet átalakították, így az úgy néz ki, mintha egy mobilalkalmazás felhasználói kezelőfelülete lenne – emiatt a szoftver remekül átlátható és könnyedén kezelhető. Igaz, a DSM 4-es változatával sem igazán volt baj, legalábbis személyes tapasztalataink meglehetősen pozitívak. A DSM 5.0 megjelenés tekintetében nagyon hasonlít majd az Asustor ADM megoldására – hogy ez pozitívum-e, azt majd a felhasználók eldöntik. Az biztos, hogy a DSM 5.0 esetében frissül a QuickConnect szolgáltatás, ami így már port forwarding alkalmazása nélkül, könnyedén igénybe vehető lesz – ez az átlagfelhasználók számára mindenképpen jó hír.

Persze nem csak a felhasználói kezelőfelület változik, hanem a motorháztető alatt lapuló szoftver képességei is bővülnek. A DSM 5.0 alkalmazásával már több PB-nyi adattároló kapacitás használatára és menedzselésére nyílik mód, és a különböző Synology NAS-ok adminisztrációja is könnyebb lesz majd, hála a központosított rendszermenedzsmentnek. Ez az újítás a rendszergazdák számára lehet hasznos, ugyanis segítségével több, különböző földrajzi helyeken beüzemelt Snyology NAS hatékony menedzselésére nyílik mód, méghozzá egyetlen ütőképes felhasználói kezelőfelületen keresztül. A DSM 5.0 első publikus bétája az elkövetkező hetek folyamán válhat elérhetővé, akkor aztán fény derülhet minden fontosabb változásra.

Az ioSafe újdonsága: ioSafe 1513+

Ahogy 2013-ban, úgy idén is jelen volt a Synology standján az ioSafe. A vállalat tavaly az ioSafe N2-es modellt mutatta be, idén pedig az Intel Atom alapú ioSafe 1513+-szal rukkolt elő, ami tulajdonképpen nem más, mint egy katasztrófatűrő csomagolásba burkolt DS1513+-os Synology NAS.

A szóban forgó termék NAS része egy 2,13 GHz-es órajelen ketyegő Intel Atom D2701-es processzorra támaszkodik, amelyhez 2 GB-nyi rendszermemória és 4 darab Gigabites Ethernet port társul. A NAS ötlemezes RAID-5 mód alkalmazása esetén 202 MB/s körüli olvasási- és 350 MB/s körüli írási tempót tud felmutatni, ami igen impresszív.

Ennél is meglepőbb, hogy az ioSafe speciális borításának köszönhetően a NAS az ASTM-E119-es szabványnak megfelelően 30 percig áll ellen a 843,33 Celsius fokos tűznek, vízbe merítve pedig 3 napig vigyáz az adatokra, de csak 3 méteres vízmélységig. Ezek a tulajdonságok elegendőek lehetnek, hogy egy természeti katasztrófát kibírjon a strapabíró házban helyet foglaló NAS, méghozzá úgy, hogy az adatok se kerüljenek veszélybe. Az ioSafe egyébként NAS bővítő modulok piacra dobását is tervezi, amelyek N513X néven érkezhetnek. Ilyen bővítő modulból összesen kettő kapcsolódhat az ioSafe 1513+-hoz, így akár 90 TB-nyi katasztrófatűrő adattároló kapacitáshoz is juthatunk. Árakról sajnos nem esett szó, de a nem mindennapi tulajdonságokhoz minden bizonnyal borsos árcédula társul majd.

Hibrid felhő az Egnyte műhelyéből

A Synology standján az Egnyte is képviseltette magát, ami az üzleti világban egy ismert és elismert szereplőként tevékenykedik. A vállalat speciális felhő alapú megoldással veszi célba az SMB és SME szegmenseket, ahol a vállalatok kissé gyanakodva tekintenek a felhő alapú megoldásokra, és azok feltörhetősége miatt nem is használnak ilyen eljárásokat érzékeny, bizalmas adatok tárolására. Az Egnyte szakemberei ezt a problémát próbálják hatékonyan megoldani, méghozzá úgy, hogy egy olyan biztonságos eljárást kínálnak, amely kombinálja a helyi, biztonságos adattárat a felhő alapú adattároló szolgáltatással. Előbbin a cégek nyugodtan tárolhatják fontos, bizalmas fájljaikat, míg utóbbira felkerülhet az összes többi adat. A helyi és a felhő alapú adattár egyszerre, egyetlen egységes kezelőfelület segítségével érhető el, ami nagyfokú kényelmet jelent.

Az Egnyte megoldása remekül együttműködik a NetApp környezetekkel és a vállalat a CES alkalmával azt is bejelentette, hogy együttműködésbe lép a Synology-vel. Az együttműködés lényege, hogy a különböző fájlok nem csak az Egnyte szolgáltatásával, de a Synology DiskStation NAS-okkal is szinkronizálhatóak lesznek. A szolgáltatás keretén belül több NAS is elérhető lesz egyetlen központi hozzáférési ponton keresztül, amennyiben azok mindannyian rendelkeznek Egnyte támogatással. A szolgáltatás működéséhez, illetve a biztonságos fájlmegosztáshoz nem lesz szükség új infrastruktúra létrehozására a tűzfalon kívül, ugyanis az Egnyte megoldása teljes körűen ellát minden teendőt. Az Egnyte eljárása nagymértékben eltér a többi felhő alapú szolgáltatást biztosító gyártó megoldásaitól, és pont ez az oka annak, hogy az SMB és SME szegmens érzékeny adatokkal rendelkező szereplői előnyben részesítik azt – annak ellenére, hogy elővigyázatosak a felhővel kapcsolatban, pontosan annak veszélyei miatt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward