Shop menü

A SAMSUNG SZERINT SAJÁT AI GYORSÍTÓJA 8X ENERGIAHATÉKONYABB, MINT AZ NVIDIA H100

A kissé meglepő kijelentést a belsős adatokra alapozzák, ám az új termékkel kapcsolatban eléggé szűkszavúak maradtak a felek, már ami a pontos felépítését és tulajdonságait illeti.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Samsung szerint saját AI gyorsítója 8x energiahatékonyabb, mint az Nvidia H100

Az AI gyorsítók szegmense rendkívüli módon pezseg, hála annak, hogy a mesterséges intelligencia iránti igények egyre növekednek a különböző piaci szegmensekben, kiszolgálásukhoz pedig rengeteg gyorsítóra van szükség, legyen szó mesterséges neurális hálózatok tréningezéséről, vagy éppen dedukcióról.

Ebben a szegmensben jelenleg egyértelműen az Nvidia térfelén pattog a labda, a vállalat 70% körüli piaci részesedéssel büszkélkedhet, ám a háttérben már készülnek a házon belül fejlesztett, a saját igényeknek maximálisan megfelelő AI gyorsítók is a különböző nagyvállalatok műhelyeiben. Egyebek mellett a Samsung is végez ilyen irányú fejlesztéseket, méghozzá egy nagy névvel, a Naverrel együttműködve, ugyanis utóbbi vállalat csapata igencsak komoly tapasztalattal rendelkezik e szegmensben.

Galéria megnyitása

A BusinessKorea beszámolója alapján a Samsung és a Naver csapata által kifejlesztett első AI gyorsító a belsős mérések szerint nyolcszor jobb energiahatékonyság mellett üzemel, mint az Nvidia AI és HPC piacra szánt gyorsítói, ami igencsak jól hangzik. Az első hardver egy FPGA (Field-Programmable Gate Array) alapú megoldás, ami kifejezetten dedukciós feladatokra készült és a Naver HyperCLOVA X nagy nyelvi modelljéhez passzol. Ez a megoldás az Nvidia H100-as gyorsítójához képest nyolcszor energiahatékonyabban dolgozhat, hála annak, hogy az FPGA mellé LPDDR szabványú memóriát társítottak. Sajnos azt nem részletezték, pontosan milyen paraméterekkel rendelkezik az új platform, valamint az is rejtély, a két vállalat együttműködéséből született hardver végül kereskedelmi forgalomba kerül-e, és ha igen, mikor.

A Samsung és a Naver csapata lényegében 2022 óta folytat együttműködést, amelynek keretén belül a Samsung fejlett gyártástechnológiáira, illetve a vállalat legmodernebb technológiáira támaszkodó termékek fejlesztését végzik. Utóbbiak közé tartoznak a memóriában elhelyezett feldolgozók (PIM), a memória mellett elhelyezett feldolgozók (PNM), valamint a CXL alapú megoldások is, a Naver részéről pedig a szoftverek és az AI algoritmusok teszik teljessé a képet.

Galéria megnyitása

Jelenleg már több olyan terméket is kínál a Samsung, amelyekre szükség van az AI alapú feladatoknál, például SmartSSD típusú adattárolókat, HBM-PIM chipeket, valamint olyan memóriabővítőket is, amelyek a CXL protokollt használják. Igazából ezek, vagyis a memória alapú termékek kifejezetten nagy jelentőséggel bírnak az AI alapú gyorsítók esetében.

Az együttműködés keretén belül készülő termékekkel kapcsolatban remélhetőleg hamarosan további részletekre is fény derülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére