A Qualcomm és a Samsung is megelőzte tavaly az AMD-t

A mikroprocesszorgyártók összesített bevételeit figyelembe véve továbbra is toronymagasan vezet az Intel, de minden ARM-os vállalattal számolni kell már.

A Qualcomm és a Samsung is megelőzte tavaly az AMD-t

A mobileszközök robbanásszerűen törnek előre, és ez meglátszik az ARM architektúrás SoC-okat készítő vállalatok eredményein is. Az ARM partnerséget élvező vállalatok között többen is maguk mögé utasították az AMD-t. A legerősebb ezek között továbbra is a Qualcomm, ám a Samsunggal is számolni kell már, hiszen egyre több partnerrel rendelkeznek.

Az elmúlt év során a két legnagyobb x86-os processzorgyártó, az Intel és az AMD is bukott a piacon, ám ez csak az AMD-nek fájt igazán. Az Intel bevételei 36,8 milliárd dollárra rúgtak, míg egy évvel korábban, 2011-ben 37,4 milliárdról számolhattak be. Összesítettben ezzel a piac bevételeinek 65,3 százalékát tették zsebre, ami egyetlen százalékos visszaesést jelent éves szinten. Az AMD viszont továbbra is szenved, és nagyon úgy fest, hogy nem találják az utat a felhasználókhoz. A vállalat korábban még a második volt, de a 3,6 milliárd dollárra apadó bevételek 21 százalékos csökkenést eredményeztek - ez két pozícióba került.

Az ARM-os érdekeltségű vállalatok között továbbra is a Qualcomm vezet, és 28 százalékos erősödést követően az 5,3 milliárdos értékesítési adattal a piac 9,4 századát tudhatja magáénak. A legnagyobb növekedést a dobogó harmadik fokára felálló Samsung tudta felmutatni, miután 2,6 milliárdról 4,6-ra erősítettek 2012-ben. De ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis az elemzés ide sorolja az Apple termékeket is, hiszen azokat is a Samsung készíti jelenleg. Tehát hiába a 8,2 százalék, az Exynos család közel sem áll ilyen jól a Qualcomm eredményéhez képest.

Az IC Insights összefoglalójában az első tízben olyanok vannak még, mint a Freescale, az Nvidia, a Texas Instruments, az ST-Ericsson, a Broadcom és a MediaTek is be tudott már kerülni az "élcsapatok" közé. Ezek a gyártók rendre erősödést produkáltak, kivéve a Freescale-t és érhető okokból az ST-Ericssont, ami hamarosan eltűnhet a piacról a két (STMicro és Ericsson) alapító válása miatt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward