A PNY módosította SSD-i jótállási feltételeit, részben a Chia kriptovaluta-láz hatásai miatt

Minden XLR8 CS3030 sorozatú modell esetében csökkent a TBW érték, azaz a jótállási időn belül már csak kevesebb írásmennyiséget viselnek el a termékek.

A PNY módosította SSD-i jótállási feltételeit, részben a Chia kriptovaluta-láz hatásai miatt

A PNY egy fura lépéssel hívta fel a figyelmet magára a minap, ugyanis a vállalat minden különösebb hírverés nélkül módosította az XLR8 CS3030-as SSD sorozat tagjaira vonatkozó TBW értékeket, így az eredeti állapothoz képest közel 80%-kal csökkentek ezek az értékek, amelyek egyébként a jótállási feltételek változását hozzák, hiszen a gyártó által közölt ideig, vagy a TBW érték eléréséig terjed a „garancia”.

Noha az XLR8 CS3030-as sorozat tagjai nem a leggyorsabbak a piacon a maguk kategóriáján belül, strapabíróság terén a legjobbak közé tartoztak egészen addig, míg a gyártó változtatást nem eszközölt a „receptúrán”. Hogy ez mit jelent? Lényegében újfajta NAND Flash lapkákat kerestek, amelyekkel biztosíthatják a termékek zavartalan gyártását, ugyanis a jelek szerint az eredeti TLC NAND Flash lapkákból hiány alakult ki. A szóban forgó SSD sorozat tagjainak elérhetőségét a NAND Flash hiány mellett egy másik jelenség is rontotta: mivel az XLR8 CS3030-as SSD-k a strapabíróságuk miatt a legjobbak közé tartoztak, így a Chia kriptovalutát bányászók is felfigyeltek rájuk és elkezdték őket felvásárolni.

Éppen ezért döntött úgy a vállalat, hogy új lehetőségek után néz, amelyeknek köszönhetően a globális chiphiány közepette is biztosítható az XLR8 CS3030-as család elérhetősége, így új NAND Flash lapkát hitelesítettek, amellyel nem mellesleg az elérhető legnagyobb adattároló kapacitás is nőtt, ugyanis az XLR8 CS3030-as sorozatban most már 4 TB-os modell is található.

Arról nem esett szó, hogy pontosan milyen típusú NAND Flash lapkára esett a választás, de nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy derengjen: jó eséllyel a TLC NAND Flash helyét QLC NAND Flash vette át. Utóbbi megmagyarázná a strapabíróság csökkenését és az adattároló kapacitás növekedését is, hiszen a QLC NAND Flash lapkák strapabíróság terén rosszabbak TLC alapú társaiknál, viszont adatsűrűségük nagyobb, hiszen cellánként nem három, hanem négy bitet tudnak tárolni.

Galéria megnyitása

A PNY az új TBW értéket a termékkínálatot alkotó leggyengébb NAND Flash lapkák képességeihez igazította, egyéb paraméterek azonban nem változtak, vagyis az írási és olvasási sebességek, illetve a véletlenszerű írási és olvasási teljesítmény az eredeti meghajtókéval azonos. A vállalat illetékesei szerint normál felhasználás esetén egy átlagfelhasználónál nem jelent majd problémát az alacsonyabb TBW érték, vagyis az alacsonyabb strapabíróság, hiszen jó eséllyel úgyis a jótállási idő ér véget, nem az írási/törlési ciklusok miatt szűnik meg a garancia.

Fontos, hogy a PNY új gyakorlata a 2021. május 17-től értékesített XLR8 CS3030-as SSD-kre vonatkozik, a korábban értékesített példányok továbbra is a megszokott TBW értékekkel büszkélkednek. Az nem világos, hogy innentől kezdve vegyesen szerepelnek-e a kínálatban QLC és TLC alapú modellek, amelyek között elég komoly különbség mutatkozik strapabíróság terén.

Amennyiben így lesz, azt egyszerű szemrevételezéssel úgysem igazán lehet majd megállapítani, hiszen a termékkód nem változik és külön jelölés sem kerül az új verziók dobozára. Vizuálisan maximum a chipek feliratát lehet összehasonlítani, feltéve, hogy nem csak PNY logó szerepel majd rajtuk, de ehhez is a hűtőlemez eltávolítására van szükség. Más kérdés, hogy ez az összehasonlítósdi inkább a Chia bányászok számára lehet fontos, átlagfelhasználói szinten nem lesz különbség az új és a régi modellek között, legalábbis a PNY ígérete szerint.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap