A PlayStation 3 és a 3D

Már írtunk róla, hogy a Sony mennyire ráhajt a 3D-s megjelenítésre, a CES-en bemutatót is tartottak ebből.

A PlayStation 3 és a 3D

Zárt ajtók mögött már tavaly megtekinthették a szerencsések, hogy merre haladunk, de a CES-en egy komolyabb bemutatót is tartott a Sony a PlayStation-ös 3D jövőjéről. Kiemelt helyen kezelik az ügyet, ami nem csoda, hiszen nincsenek kétségeink a felől, hogy a mozgásérzékelős kontrollerek után a következő nagy ütközet a konzolok világában a 3D-s megjelenítésről fog szólni. Logikusnak tűnt, hogy ez a következő generáció feladata lesz, de úgy néz ki a Sony nem hónapokat, hanem éveket szeretne ráverni a konkurenciára, még ha csak egy szűk réteg számára is (a kompatibilis TV-k még elég drágák és nincs is sokféle). Persze technológiailag ez rengeteg kérdést felvet, hiszen a kijelzők is csak mostanában hasaltak rá a témára, így nehéz látni a jövőt, hogy milyen irányba érdemes elindulni, de mivel saját szórakoztató elektronikai részlege miatt elég jó rálátása van a cégnek a dolgokra, talán nem problémáznak ezen..

Ami biztos, hogy első körben shutter glass technológiás szemüveget használnak majd (a bemutatókon is ez volt, és ezen az elven működik például az nVidia 3D-s szemüvege is). Az egésznek az az alapja, hogy a kijelzőnek mindössze annyi extrát kell tudnia, hogy gyors, ugyanis váltakozva kell megjelenítenie a bal és a jobb szem számára szánt képeket. A szemüveg feladata, hogy eltakarja azt a szemünket, aminek épp nem szól az adott kép. 120Hz-es kijelző esetén ez szemenként 60Hz-es képfrissítést eredményez (kicsit hasonló az élmény a CRT monitorokhoz).

A támogatás firmware frissítés formájában fog érkezni még idén (akárcsak a 3D-s Blu-ray filmekhez), a játékkínálat viszont még kérdéses. Az tűnik a valószínűbbnek, hogy az adott játék támogatása kell majd hozzá, de még nem tudni mennyi plusz terhelést jelent a konzolnak a feladat (valamennyit biztos, így nem hisszük, hogy valaha például Killzone 2-zhetnénk 3D-ben, pedig az érdekes lenne). A 60fps-es játékoknál nem okozhat problémát a megvalósítás, legtöbbször ilyeneken is demózták a fejlesztést (a kint lévők most például a Gran Turismo 5-tel és a Super Stardust 3D-s változatával találkozhattak), de tavaly ott volt a listán a Motorstorm 2 is, márpedig ha azzal megoldották a dolgot, akkor lehet, hogy sok érdekességet tartogat még számunkra 2010.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward