Shop menü

A PC PIAC GYENGÉLKEDIK, AZ ARM ALAPÚ NOTESZGÉPEK PIACI RÉSZESEDÉSE VISZONT TOVÁBBRA IS NÖVEKSZIK

Az ARM SoC köré épített noteszgépek a jó teljesítmény, a reszponzivitás, illetve a kiváló teljesítmény/watt arány miatt is népszerűek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A PC piac gyengélkedik, az ARM alapú noteszgépek piaci részesedése viszont továbbra is növekszik

Az ARM alapú konfigurációk egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a piacon, amiben hatalmas szerepe van az Apple termékeinek, ugyanis a vállalat termékpalettáján 2020 novembere óta zajlik az az átállás, amelynek keretén belül az Intel processzorokat saját fejlesztésű, ARM alapokra támaszkodó termékekre cserélik.

A CounterPoint Research szakemberei éppen a napokban adtak ki egy friss elemzést, amiből kiderül, az Apple által uralt ARM alapú noteszgépek piacán az elmúlt időszakban annak ellenére is nőtt a termékek piaci részesedése, hogy közbe a teljes PC piacon visszaesés jelei mutatkoznak. Az elemzők úgy látják, azon a piacon, ahol az Apple jelenleg 90%-os részesedéssel bír, a következő időszakban megjelenő MediaTek és Qualcomm SoC egységek jóvoltából, amelyek már a Windows alapú PC-ket célozzák, tovább emelkedhet az ARM alapú termékek piaci részesedése. A becslések alapján 2027-re a noteszgépek piacának 25%-át uralhatják együttesen az ARM SoC egységek köré épített termékek.

Az újdonságok a magas teljesítmény hatására eléggé nagy népszerűségnek örvendenek a piacon, ennek köszönhetően egyre inkább csökkentik az x86 alapú noteszgépek piaci részesedését. A teljes PC piac tavaly 28,1%-os csökkenést mutatott az év negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, azonban az Apple szállítási mutatója csak 2,1%-os csökkenést mutatott. Az Apple éves szinten 2022 folyamán igazából növelte a szállítási mutatóit, méghozzá 2,5%-kal, ennek köszönhetően 9,8%-os részesedéssel bírt az IDC adatai szerint.

Galéria megnyitása

Az Apple termékei mellett az ARM alapú Chromebookok iránt is növekszik a kereslet, ennek köszönhetően összességében 13%-os részesedésre tettek szert tavaly az ARM SoC egység köré épített noteszgépek, ám idén ez a szám már a 15%-ot is elérheti, már amennyiben minden az elemzői várakozások szerint alakul.

Noha most még az Apple ARM alapú Mac konfigurációi uralják az említett piacot, a Windows alapú eszközöket többen használják, így a MediaTek és a Qualcomm által fejlesztett ARM alapú SoC egységek köré épített noteszgépek összességében jelentős piaci részesedésre tehetnek szert az elkövetkező évek folyamán, miután 2024-ben megjelennek. Az elemzők szerint az x86-os architektúráról az ARM architektúrára történő átállás fokozódni fog a következő évek folyamán, így 2025-ben már 21%-os részesedéssel bírhatnak az ARM SoC köré épített noteszgépek, míg 2027-re már 25% lehet ez az érték, ahogy azt fentebb is említettük.

Galéria megnyitása

A Qualcomm természetesen nagy reményeket fűz az Oryon processzormagok köré épített SoC egységekhez, amelyek egyébként frissített AI motort is kapnak. Ezek a SoC egységek várhatóan kiváló teljesítény/watt aránnyal rendelkeznek majd, illetve a teljesítményük is bíztatóan alakul. Jelenleg az OEM partnerekkel való együttműködés zajlik annak érdekében, hogy a termékek időben piacra kerülhessenek majd. A vállalat állítólag már több gyártó bizalmát is elnyerte, vagyis sokféle termék készül majd az új SoC egységekkel.

Ezzel egy időben természetesen az AMD és az Intel sem ül tétlenül, mindkét térfélen folyamatosan zajlanak a fejlesztések annak érdekében, hogy a teljesítmény/watt arány, vagyis az energiahatékonyság minél magasabb szintet érhessen el, azaz versenyképes központi egységeket kínálhassanak az ARM alapú megoldásokkal szembeni csatában. Az Intel háza táján például a Lunar Lake SoC egységek készülnek erre a célra, amelyek több lapkából állnak, új architektúrát alkalmaznak és teljesítmény/watt arány terén várhatóan piacvezetők lesznek – legalábbis az Intelnél erre készülnek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére