Shop menü

A MEDIATEK ÚJ RENDSZERCHIPJE MÁR HAJTOGATHATÓ MOBILOKHOZ LETT OPTIMALIZÁLVA

A Dimensity 7300 kétféle változatban jön, és jó alapot jelenthet majd az elérhetőbb árú kagylós eszközök számára.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A MediaTek új rendszerchipje már hajtogatható mobilokhoz lett optimalizálva

Remek hatékonysággal szolgál majd az új Dimensity 7300, és készül belőle egy olyan változat is, ami már direkt a hajtogatható eszközökhöz lesz ideális választás. Még azt is tudni véljük, hogy a Motorola csaphat le erre az újdonságra. A Moto már korábban is épített flipes mobiltelefont MediaTek lapkára.

A Dimensity 7050 rendszerchip helyét fogja átvenni a kínálatban az Dimensity 7300, és ennek a Dimensity 7300X nevű verziója lesz az, amit már direkt hajtogatható okostelefonokhoz optimalizáltak a tervezők. A Dimensity 7300 és a 7300X specifikációja azonos, csak ez utóbbit már két kijelzővel ellátott szerkezetekhez optimalizálták.

Arm Cortex-A78 és Cortex-A55 processzormagok dolgoznak az egységekben, méghozzá szimmetrikus leosztásban, ami azt jelenti, hogy négy-négy darab található ezekből a fedélzeten. A Cortex-A78 kvartett órajelen 2,5 GHz lehet maximális terhelés esetén, míg az energiahatékonyságra fókuszáló Cortex-A55 magoknál legfeljebb 2 GHz-es frekvenciáról beszélhetünk. Gyorsulásról ezen a téren nem beszélhetünk, a hatékonyság javult jelentősebben, ugyanis 25%-kal alacsonyabb lesz a CPU fogyasztása, mint a Dimensity 7050-nél volt.

Galéria megnyitása

A grafikus feldolgozó egység szerepét a Mali-G615 tölti be kétmagos kiszerelésben. Ez az IGP nem fog csúcstempót nyújtani, de az elődjénél így is egy fokkal nagyobb tempóról gondoskodik majd. A teljesítmény 20 százalékkal növekedhet, és ugyanilyen mértékben, 20%-kal lesz jobb az energiahatékonyság is a MediaTek elmondása alapján. A játékélmény növelésére támogatott itt a HyperEngine legfrissebb verziója is.

Az új rendszerchip memóriavezérlője LPDDR5 és LPDDR4X memóriák használatát egyaránt támogatni fogja, akár 6400 Mbps-os modulokat is fel lehet itt használni a maximális sávszélesség eléréséhez. A tárhely UFS 3.1 technológiás lehet a specifikáció szerint.

A tervezők egy új NPU-t használnak itt, a MediaTek APU 655 került bevetésre, ezáltal akár kétszer nagyobb lehet a Dimensity 7300 teljesítménye az MI munkafolyamatokban. Bevezetésre kerül a lapkával egy új képfeldolgozó egység is, a MediaTek Imagiq 950. Ez már 12 bites és teljes körű HDR támogatást biztosít (akár videózni is lehet majd HDR-ben). Fel van készítve a 200 MPixeles kamerák kezelésére is az újdonság, és fényképezésnél akár 1,5-szer gyorsabb lehet a különböző helyzetekben.

Galéria megnyitása

Full HD+ felbontású képernyők használatát 120 Hz-es működéssel együtt fogja támogatni a Dimensity 7300, HD+ minőség mellett pedig s 144 Hz is elérhető lesz. A Dimensity 7300X neve mellett itt is megemlíthető, hogy dupla kijelző kezelésére lett felkészítve a MediaTek által. Biztosított VP9 támogatás, AV1 dekóder viszont ide még nem jutott.

Biztosított az 5G mobil hálózati modem a MediaTek UltraSave 3.0+ technológiájával a kiváló hatékonyság elérése érdekében. 3,27 Gbps-os letöltési sebességet lehet itt elérni, de azt hozzá kell tenni, hogy csak a Sub-6 tartományra helyeződik a fókusz, mmWave támogatás itt nincs. A Bluetooth modul támogatja az LE Audio kiterjesztést is, és van háromsávos Wi-Fi 6E előkészítés. A WLAN-t játékra optimalizált módban is tudja kezelni, hogy a lehető legalacsonyabb késleltetést biztosítsa.

Kulcsfontosságú a Dimensity 7300 esetében, hogy már nem 6 nm-es gyártási eljárással készül, hanem ebben az esetben a MediaTek áttért a 4 nm-re. Ennek köszönhetően lesz képes lényegesen jobb hatékonysággal üzemelni. Így alacsonyabb fogyasztással fog dolgozni, és jobb lehet a mobiltelefonok üzemideje. Ezért lényeges az is, hogy a Dimensity 7300X már a hajtogatható mobilokba lett optimalizálva, hiszen azokban éppen az üzemidő szokott sarkalatos pont lenni.

A Dimensity 7300 és a 7300X hamarosan megjelenhet kész termékekben. A Motorola a Razr 50 széria egyik tagját már a Dimensity 7300X lapkával állíthatja rajthoz a következő hetekben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére