A JPEG babérjaira tör a Google

A keresőóriás saját statisztikái szerint a neten keresztül közvetített adatok 65%-át képek teszik ki, leggyakrabban ezen belül is JPEG formátumúak - amely formátum azonban a jelek szerint már súlyosan elavult, mivel a Google új alkotása, a WebP (ejtsd: "veppi") 40%-kal kisebbre tudja összetömöríteni a képeket, mint az.

A JPEG babérjaira tör a Google

A keresőóriás saját statisztikái szerint a neten keresztül közvetített adatok 65%-át képek teszik ki, leggyakrabban ezen belül is JPEG formátumúak - amely formátum azonban a jelek szerint már súlyosan elavult, mivel a Google új alkotása, a WebP (ejtsd: "veppi") 10-40%-kal kisebbre tudja összetömöríteni a képeket azonos minőség mellett, mint a JPEG.

Ha tehát minden, a neten fellelhető JPEG képet lecserélnének a Google új formátumára, az nagy mértékben csökkentené a kezelendő adatmennyiséget, és ezzel arányosan gyorsítaná a net egészét.

A WebP megalkotásához egyrészt a még májusban nyílt forráskódúvá tett VP8-as kodekjüket használták fel (annak is az intra frame coding részét), másrészt pedig egy pehelysúlyú (képenként mindössze 20 byte-os) RIFF tárolót. Jelenleg azon fáradoznak, hogy minél szélesebb körű támogatást toborozzanak az új formátumhoz; ennek érdekében tárgyalnak a nagyobb böngészők fejlesztőivel. A Chrome természetesen alapból támogatni fogja, és vélhetőleg a szintén WebKit-alapú Safari is, ám a többi egyelőre kérdéses.

UPDATE: erre a szövegre kattintva plusz képekhez lehet jutni pontos méretekkel

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward