A Huawei szabadalomsértés miatt nekiment a Verizonnak

Az amerikai szolgáltatót tucatnyi szabadalom licencelésének figyelmen kívül hagyásával vádolja a Huawei.

A Huawei szabadalomsértés miatt nekiment a Verizonnak

A Huawei nem kis fába vágta a fejszéjét, de bízik abban, hogy az igazságszolgáltatás a pártjára áll majd az ügyben. A vállalat úgy döntött, hogy hazai földön indít pert az egyik legismertebb amerikai szolgáltatóval szemben. A vád igazából hétköznapi, hiszen szabadalomértésről beszélhetünk, ami eléggé sűrűn megesik a technológiai óriások között.

Azt egészen pontosan nem közölte pontosan a Huawei, hogy a Verizon milyen jellegű szabadalmait sértette meg – a vállalat álláspontja szerint –, de azt megtudhattuk, hogy 12 szabadalomról van szó. Olyan szabadalmak ezek, amik az USA-ban vannak levédetve. Egy az ügyhöz közel álló személy elmondta, hogy hálózati technológiákkal kapcsolatos eljárásokról van szó. Adatküldéssel, fogadással és feldolgozással kapcsolatos módszerekhez kötődhetnek a szabadalmak, és van elvileg olyan is, ami a hálózati terhelés elosztását érinti. Elvileg kritikus jelentőségűek a dolgok, de nem az 5G-vel kapcsolatosak.

Galéria megnyitása

Fontos azt leszögezni, hogy a Verizont nem érhette váratlanul a dolog. A Huawei igyekezett ezt bírósági kereteken kívül tisztázni, de a szolgáltató nem volt hajlandó megállapodni a kínai alakulattal. A hosszas egyeztetésnek így lett végül szabadalmi per az eredménye.

„A Verizon termékei és szolgáltatási olyan szabadalmaztatott technológiák előnyeit élvezték, amelyeket a Huawei éveken keresztül kutatott és fejlesztett” – mondta Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója a vállalat hivatalos közleményében.

A Huawei különösen nehezményezni szokta a szabadalmainak a megsértését, ugyanis kiemelkedően magas összeget fordít kutatásra és fejlesztésre. A vállalat hivatalos közleményében foglaltak szerint a cég bevételének nagyjából a 10-15 százaléka az, ami K+F tevékenységre van fordítva. És itt látni kell azt, hogy a Huawei bevétele már a 100 milliárd dollárt is meghaladja éves szinten – állítólag összesen már több mint 70 milliárdot fordíthatott a Huawei kutatásra és fejlesztésre. Érdekesség ebben az ügyben, hogy a cégnek 80 ezer védett szabadalma van globálisan, és ebből több mint 10 ezer az Egyesült Államokban lett bejegyezve.

„Azért fordítunk jelentős összegeket a kutatás-fejlesztésére, mert a lehető legjobb telekommunikációs megoldásokat szeretnénk nyújtani ügyfeleink számára” – hangoztatta Song Liuping. „Az elmúlt években számos vállalattal tárgyaltunk sikeresen szabadalmaink felhasználásáról. Amennyiben nem tudunk megállapodásra jutni, sajnos nincs más lehetőségünk, mint jogi lépéseket tenni”.

Galéria megnyitása

Azzal nincs problémája a vállalatnak, ha valaki tisztán használja a szabadalmait és fizet is ezekért tisztességesen. A Huawei minden érdeklődővel hajlandó megállapodni, és bizony van is eléggé szép bevétele különböző technológiák licencdíjából. 2015 óta közel másfél milliárd dollárja származott a cégnek a szellemi tulajdonosok értékesítéséből.

És a Huawei maga is rengeteget költ mások szabadalmainak a „kölcsönzésére”, állítólag a 6 milliárd dollárt is elérte mostanra a licencelésre fordított pénzösszeg. Azt sem volt rest kiemelni a Huawei, hogy ez jobbára, mintegy 80 százalékban amerikai vállalatokhoz folyt be. Ezzel egy kicsit odaszúrt az Egyesült Államok kormányának, aki most tűzzel-vassal próbálja a vállalat működését ellehetetleníteni.

Az USA döntése nyomán az amerikai cégek (is) jelentős bevételektől eshetnek majd el ezen a fronton is a jövőben. Bár a Huawei azt is megjegyezte, hogy amennyiben a lehetőségei adottak, továbbra is hajlandó az amerikai vállalatokkal üzletelni ezen a téren is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap