A Google megszünteti a Daydream támogatását

A telefonokat igénylő VR platformok mögül minden nagyobb gyártó kihátrált, az önálló megoldásoké a jövő.

A Google megszünteti a Daydream támogatását

Az Oculus Rift Kickstarter kampányának sikere után a Google elkezdett agyalni egy olcsó és bárki számára könnyedén elérhető VR megoldáson, a 2014-ben debütált Cardboardon. A platform bejelentésekor egy olyan alapot fektettek le az Androidos mobiltelefonjaik számára, amivel a felhasználók egy pizzásdoboz és két nagyító lencse segítségével saját szemüveget tudtak készíteni maguknak. Ez viszont tényleg csak egy olcsó beugró volt a VR világba, ezért 2016 végén bemutatták a Daydreamet, mint új, saját VR platformot, amit az Oculus és a Samsung közös GearVR-ja ellen küldtek harcba.

A Daydream annyival volt több, mint egy cipősdobozból összeállítható Cardboard, hogy csak bizonyos kritériumoknak megfelelő telefonok felelhettek meg annak, hogy a platform részeseivé válhassanak. Megfelelő szenzorokkal, kijelzővel és hardverrel kellett rendelkeznie egy Daydream eszköznek, hogy minden erre készült alkalmazást problémamentesen tudjon futtatni. Ehhez még kapott a rendszer egy dedikált kontrollert és egy pár jó minőségű lencsét is a jobb élmény elérésének az érdekében.

A Google próbálta a Daydreamet életben tartani, új, kényelmesebb szemüvegek mellett több tartalomgyártót próbált magához csábítani, de a platform sosem lett túl sikeres. A Google éppen ezért most bejelentette, hogy felhagy a támogatásával, az új telefonjaik már nem kapják meg a Daydream támogatást, sőt, más gyártók se igényelhetnek ilyet a jövőben.

A telefonos VR bukásával amúgy nincs egyedül a Google. A mostani Oculus Connect 6-on John Carmack is elmondta, hogy a Gear VR-t el kell engedni, erre nincs igényük a felhasználóknak. A legfőbb problémát az okozta a mobiltelefont igénylő szemüvegeknél, hogy kényelmetlen az amúgy nagyon is drága telefonunkat egy VR szemüvegbe rakni, ami ráadásul még jelentősen meríti is az eszközt. Ha a használat közben lemerül, akkor az frusztráló, ráadásul a szemüvegben a telefonok hajlamosakká váltak túlmelegedni, így csak rombolták a VR élményt. A Google is lényegében ezeket jelölte meg leginkább problémának, hogy az okostelefonos VR élmény miatt a felhasználók nem fértek hozzá a napi rutinban fontos appjaikhoz, ez pedig zavarta őket.

Az Oculus éppen ezért hozta létre a hatalmas sikernek örvendő olcsó, de minőségi Oculus Go-t tavaly májusban és a még nagyobb áttörésnek számító, idén májusban megjelent Oculus Questet, ami a debütálása óta folyamatosan hiánycikk. Ezekbe a VR szemüvegekbe nem kell telefont belehelyezni, számítógép se szükséges hozzájuk és az Oculus saját mérései szerint nem kerülnek a polcra porosodni, mint a Gear VR vagy a Daydream telefontartó VR tokok.

Az önálló szemüvegek piacára a Google is próbált betörni, de pár héttel ezelőtt már lemondott a Mirage sorozatáról is, ami egy VR180-as kamera szabványt és egy Lenovoval közösen fejlesztett önálló telefonos Daydream élményt kínáló szemüvegből állt. Sajnos ez utóbbi, vagyis a Mirage Solo nem tudott felnőni az Oculus Go által lefektetett magas elvárásoknak, leginkább az irreálisan magas ára és a gyenge szoftverkínálat miatt nem volt rá igény.

A Google a VR jövőjét inkább a szoftverekben keresi, több Oculus és SteamVR alkalmazást is fejleszt, illetve folyamatosan építi a saját Kiterjesztett Valóság platformját, az ARCore-t. Ennek segítségével igyekszik szolgáltatásaiba beépíteni az AR-t, a Google Lens és a Google Maps máris remekül használja ki ezeket a lehetőségeket és nyújtanak segítséget a felhasználók mindennapjaiban.

A telefonos VR szemüvegek tehát már a végüket járják, a relatíve olcsóbb és mégis jobb minőséget produkáló Oculus önálló headsetek viszont elképesztő tempóban terjednek, így nincs ok a teljes technológia halálát vizionálni, csupán átalakultak az igények.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap