Shop menü

A GOOGLE MÁR AZ OKOSOTTHONOKBA IS BEKÖLTÖZTETI A GEMINIT

A mesterséges intelligencia szolgáltatása fejlődése mellett új hangokat és friss funkciókat is bejelentette a vállalat a Google Assitant kapcsán kapcsán.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google már az okosotthonokba is beköltözteti a Geminit

Folyamatosan dolgozik a Google azon, hogy az MI és a nyelvi modellek terén minél több újítással tudjon szolgálni. Ennek eredményeként most a Geminivel kapcsolatosan arról számolhatunk be, hogy a szolgáltatás már a cég okosotthon platformjába is beilleszkedik. Eközben pedig még a Google Assistant sem vonul nyugdíjba, ez természetesebb hangon lesz képes beszélgetni.

A keresőóriás bejelentette a Google TV Streamer eszköz, és már ott megjelent a Gemini, miközben a készülék a Google Home platformot, az okosotthonos lehetőségeket is támogatni kezdte. A mérnökök pedig már azt is megoldották, hogy az új generációs digitális asszisztens szerepet betöltő Gemini képes legyen kezelni az okosotthonokkal kapcsolatos különböző információkat, adatokat. A Geminivel párhuzamosan pedig az Assistant is fejlődik.

A Gemini és a Nest szoros együttműködésben fejlődhet a továbbiakban. A Nest biztonsági kamerákkal kapcsolatosan is lehet majd kérdéseket feltenni a mesterséges intelligenciának, miközben a fejlett termosztátot is képes lesz vezérelni. Az eszköztől származó információkat automatizáláshoz is fel tudja majd használni.

Galéria megnyitása

Manapság a biztonsági kamerák a kedvező áruknak és az egyszerűbb telepíthetőségüknek köszönhetően gyorsan terjednek. A Nest márka alatt a Google több kamerát is kínál a felhasználóknak, és megfelelő környezetben ezeket már egészen izgalmas módon lehet majd kihasználni. A biztonsági kamerák kezdetben folyamatos képet vettek, majd jött a mozgásérzékelés, a tárgyfelismerés és a követés, az intelligens értesítés, most pedig a következő szintre lép a Google.

A Gemini révén a kamerák már nemcsak tárgyakat tudnak majd felismerni, hanem lényegében képesek lesznek értelmezni, hogy mit látnak. A multimodális működésnek köszönhetően a képeket fel tudja majd dolgozni az MI, és így fog új funkciókat nyújtani a lakástulajdonosoknak. A Geminivel megtoldott Nest kamera már nemcsak annyit tud közölni, hogy a kertben állatmozgást észlelt, hanem konkrétan értesíthet arról, hogy a kutya már megint a virágos kertben ás. Az értesítéshez pedig a Google Home alkalmazásban a felvételt is csatolja.

Galéria megnyitása

A kamerák rendszeresen képesek videókat készíteni, és a lényeges felvételeket megtartják helyben vagy távoli szerveren. A felhasználó ezeket bármikor visszanézheti, a Gemini révén pedig már a keresés is sokkal egyszerűbb lesz. Meg lehet majd kérni a mesterséges intelligenciát, hogy emelje ki azokat a kamera felvételeket, amiken azt lehet látni, hogy a gyerekek az autófeljárón kint hagyják a biciklijeiket. Ezt követően pedig rászólhat a szülő a fiatalokra konkrét példákkal, hogy tartsák nagyobb rendben a kerékpárjaikat. De azt is le lehet kérdeni, hogy volt-e a kapuban aznap a postás, esetleg járt-e a háznál áruszállító.

Galéria megnyitása

Létre lehet majd hozni automatizálást például a Nest kamerák által érzékelt dolgokra. A fenti példánál maradva, a Gemini képes lesz a Google Home rendszeren keresztül azonnal értesítést küldeni, mikor a gyerekek valamit az útban hagynak az autófelhajtón. Akár a gyerekeknek is mehet a figyelmeztetés, hogy tegyenek rendet maguk után. Minden kamera felvételről generálhat rövid összefoglalókat is a Gemini, és ezeket akár össze is lehet gyűjteni jelentésekhez. Rengeteg lehetőségre nyílik módja az embereknek ezáltal.

Galéria megnyitása

A Google Assistant is részben már a Gemini révén lesz jobb, a háttérben ezzel segíti a vállalat a korábbi asszisztens szolgáltatásának fejlődését. A hangutasításokat már pontosabban tudja értelmezni a Gemini nyelvi modellnek hála. Ennek köszönhetően nagyobb élmény lesz beszélgetni vele. A csevegési élményt az is fokozni fogja, hogy új hangot vezet be a Google az Assitant esetén. Ez már sokkal természetesebb kiejtéssel „beszél” majd.

Egyelőre úgy fest, hogy a Google nem akarja kivonni a forgalomból az Assistantot, de valószínűleg még nem döntötték el, hogy pontosan mi lesz ennek a sorsa. Az biztos, hogy a Gemini révén a háttérben folyamatosan egyre jobban működik már, a jövőben pedig ezen a nyomvonalon tovább fejlődhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére