Shop menü

A GOOGLE IS TÖBB MINT 10 EZER MUNKAHELYET SZÜNTET MEG

Lassan nincs olyan nagy IT vállalat, aki nem jelentett be gigantikus leépítést. A Google még a Microsoftnál és a Metánál is több embertől válik meg.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google is több mint 10 ezer munkahelyet szüntet meg

Az elmúlt hónapok a technológiai vállalatok szempontjából a nagy leépítésekről szóltak, ezt ki lehet jelenteni. Arról pedig szó sincs, hogy a folyamat véget ért volna, hiszen a Microsoft után rövid időn belül a Google is arról számolt be, hogy óriási kirúgási hullámot indít el.

Hozzávetőlegesen 12 ezer dolgozónak int búcsút a Google a következő időszakban.

Sundar Pichai jelentette be a szomorú döntés eredményét, ami egyébként a keresőóriás berkeiben már a második leépítéssel kapcsolatos hír egy éven belül. Ugyanis az Alphabet égisze alatt tavaly már történt egy ilyen bejelentés, akkor a Verily csapatát vágta meg a holding többszáz dolgozóval. Ezúttal már nem százak, hanem ezrek munkája fog megszűnni. A 12 ezer fő kirúgása a Google teljes létszámára vetítve 6 százalékos arányt jelent.

Arról beszélt Pichai, hogy ez a döntés egy olyan átszervezés részét képezi, melynek keretében a Google a továbbiakban hatékonyabban tudja majd az erőforrásait azokra a területekre koncentrálni, amik jelenleg igazán fontosak a vállalat jövője miatt. Kiemelte levelében a vezérigazgató, hogy a mesterséges intelligencia lesz az egyik olyan terület, amire kifejezetten nagy hangsúly fog helyeződni.

A Google már évtizedes múlttal rendelkezik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések terén. A vállalat például 2014-ben vásárolta fel a DeepMind csapatát, és azon van, hogy ezen a területeken eredményeket érjen el, et pedig most azért is lehet fontos a számára, mert az egyik legnagyobb riválisa, a Microsoft jelentős befektetéseket tett az OpenAI-ba, a ChatGPT fejlesztőjébe, és már azon dolgozik, hogy a technológiát integrálja a szolgáltatásaiba.

Bár azért nem szívesen beszélt a leépítésről Pichai, egyértelműen azt lehet kiolvasni a bejelentéséből, hogy gazdasági döntésről van szó, mint a legtöbb techcég esetében. A jelenlegi helyzetben egyre nehezebb a vállalatoknak profitot termelni, de a nyereség nélkül nem tudják a kutatásokat és fejlesztéseket finanszírozni, így a munkavállalók számának a csökkentését is bevetik a kiadások mérséklése érdekében.

A vállalat profitja egyébként 13,9 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, ami rengeteg pénz, de azt is látni kell, hogy egy évvel korábban, 2021 azonos időszakában még 18,9 milliárd dolláros nyereséget tudott realizálni. Szóbal igencsak megcsappant a haszna, és előre láthatólag a negyedik negyedév még rosszabb eredményt fog hozni a bevétel és a profit arányát tekintve. Hiszen a cég a magas bevételt a nyereség beáldozásával próbálja tartani.

Galéria megnyitása

Tavaly egész évben voltak nagy leépítések, de az igazán jelentős elbocsátásokhoz a Twitternél zajló események adták meg a lendületet. A Twitter több ezer fős leépítési terveit követően egyre több vezető cég állt elő hasonló bejelentéssel.

A Meta összesen nagyjából 11 ezer embert tesz utcára, az Amazon 18 ezer fő leépítéséről határozott, ezt követően pedig a Microsoft kapcsán is kiderült, hogy több mint 10 ezer ember bocsájt el, és most itt a Google bejelentése. Ezeken felül pedig tavaly rendelt el ezer főnél nagyobb volumenű leépítést a Coinbase, a Tesla, a Salesforce, a Shopify, a Stipe, a Snap és a Robinhood is.

A Google mostani bejelentésével együtt a technológiai szektor nagyjaitól már több mint 70 ezer munkahely megszűnéséről érkezett hír 2022 eleje óta.

Nehéz azt megjósolni, hogy meddig tarthat a gazdaságban az a lejtmenet, aminek a legtöbb leépítés köszönhető. De egyelőre semmi esetre sem beszélhetünk pozitív kilásokról.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére