A Google 2 milliárd forintot fizetett tavaly a bugvadász program résztvevőinek

A kutatóknak egyre inkább kifizetődő a szoftveres hibák feltárása.

A Google 2 milliárd forintot fizetett tavaly a bugvadász program résztvevőinek

Manapság egyre fontosabb az adatbiztonság kérdése nem csak a cégek, hanem az otthoni felhasználók számára is. Az Európai Unió törvényhozói néhol túl érzékenyek is talán ez ügyben (sütik elfogadása), de vitathatatlan, hogy fontos megkövetelni az adatkezelőktől, hogy a lehető legkörültekintőbben járjanak el.

Vannak olyan vállalatok, akik ennek ellenére rabosíttatják a rendőrséggel azokat, akik felhívják az adatbiztonsági résekre a figyelmet, de nyugaton szerencsére az a gyakoribb, hogy inkább fizetnek ezért a laikusoknak és hackereknek egyaránt.

A Google is működtet egy bugvadász programot, aminek célja, hogy ha valaki valamilyen biztonsági részt talál egyik szoftverükben, akkor bizony azt az információt ne a feketepiacon próbálja meg eladni titokban, hanem felhívva a cég figyelmét a problémára jutalomba részesüljön. Ennek folyományaként a szolgáltatások fokozatosan biztonságosabbá válhatnak úgy, hogy mindenki jól jár.

A Google a 2018-as évben 3,4 millió dollárt fizetett ki azoknak, akik segítettek ezen kritikus hibák feltárásában, 2019-ben viszont ezt sikerült szinte megduplázni, 6,5 millió dollárra, vagyis körülbelül 2 milliárd forintra. Ennek az összegnek egy része, 500 000 dollár pedig jótékonysági célokra ment el.

Galéria megnyitása

A program 2010 óta működik, eddig 21 millió dollárnyi összeget fizettek ki rá és lefedi többek között az Android és a Chrome sebezhetőségeit, illetve a Google Play áruházban lévő népszerű 3. fél által készült alkalmazásokat is.

A Chrome és az Android rendszereket érintő jutalom is megnőtt, magyarul ha most talál valaki új biztonsági rést, akkor még nagyobb pénzbeli elismerésben részesül annak felfedezője.

Galéria megnyitása

A Google-nek célja, hogy még több olyan eseményen vegyen részt, ahol a biztonsági szakértőké a főszerep. Szeretnék erősíteni a kapcsolatukat ezekkel a bugvadászokkal, illetve abban reménykednek, hogy még szorosabb együttműködésük lehet emiatt velük a jövőben.

A hivatalos Google Security blogbejegyzése ITT olvasható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap