Shop menü

A GEFORCE RTX 4090 EXPORTTILALMA MIATT MEGNŐTT A KERESLET AZ AMD FESLŐKATEGÓRIÁS RADEONJAI IRÁNT KÍNÁBAN

Az AMD nem győzi a nagy rohamot, emiatt a következő év első negyedévében hiány várható a Radeon RX 7900-as sorozatú videokártyákból, ami akár globálisan is hatást gyakorolhat az árak alakulására.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A GeForce RTX 4090 exporttilalma miatt megnőtt a kereslet az AMD feslőkategóriás Radeonjai iránt Kínában

A nemrégiben érvénybe lépett amerikai exportszabályozások értelmében változott a Kínába exportálható videokártyák köre, ami nemcsak az adatközpontokba szánt A100-as és H100-as gyorsítókat érintette, hanem a leggyorsabb gamer videokártyát, a GeForce RTX 4090-es modellt is, hiszen az is meghaladja a 4800-as TPP szintet, méghozzá nagyjából 10%-kal. Az Nvidia éppen ezért egy újabb GeForce RTX 4090-es videokártyát készíthet, ami az exportszabályozásoknak megfelelően kisebb teljesítménnyel rendelkezik majd és a GeForce RTX 4090 D nevet viselheti – ennek érkezéséről ebben a hírben írtunk.

Az exportkorlátozás elég nagy felfordulást okozott Kínában, a kieső gyorsítókártyák helyett módosított GeForce RTX 4090-es kártyákat kezdtek legyártani a helyi üzemek, és ezzel egy időben az előző generációs, GeForce RTX 3090-es sorozatú modellek is hasonlóképpen jártak. A GeForce RTX 4090 hivatalosan már csak exportlicenc birtokában szállítható Kínába, normál csatornákon keresztül nem lehet kapni, éppen ezért a felhasználók az AMD termékei felé fordultak: alaposan megnőtt a kereslet a Radeon RX 7900 XTX, illetve a Radeon RX 7900 XT iránt is.

A két említett AMD videokártya messze az alatt a teljesítményszint alatt foglal helyet, amit az új exportkorlátozásban meghirdettek, hiszen a Radeon RX 7900 XTX esetében a TPP besorolás mindössze 1955, míg a Radeon RX 7900 XT-nél mindössze 1652. Ezek a számok bőségesen alatta maradnak a korlátozásban foglalt 4800-as teljesítményszintnek, azaz semmi sem veszélyezteti a termékek Kínába történő exportját.

Galéria megnyitása

A Radeon RX 7900-as sorozat iránt Kínában annyira megnőtt a kereslet az AIB partnerek részéről, hogy azt már nem tudja megfelelő mennyiségű termékkel kielégíteni az AMD, ennek folyományaként kisebbfajta hiány alakult ki a termékekből. Ez a hiány egyelőre még csak a kínai AIB partnereket és a kínai vásárlókat érinti, ám ha nem sikerül több Radeon RX 7900-as sorozatú terméket legyártatni, akkor a videokártya-hiány akár a globális konzumerpiacon is éreztetheti majd a hatását.

Az AMD Radeon RX 7900-as sorozatú videokártyái nem teljesítenek rosszul az Nvidia felsőkategóriás termékeivel szemben, amennyiben a DLSS és az RTX nélküli teljesítményeket hasonlítjuk egymáshoz. A Radeon RX 7900 XTX például sok esetben a GeForce RTX 4080 szintjét is eléri, illetve akár meg is haladhatja, cserébe viszont olcsóbb nála, valamint a 24 GB-nyi VRAM is az AMD terméke mellett szólhat. Utóbbi téren a Radeon RX 7900 XTX a GeForce RTX 4090-re hasonlít, hiszen mindketten 24 GB-nyi VRAM-mal rendelkeznek, ám teljesítmény terén már egyértelműen utóbbi a jobb, cserébe drágább is.

Noha az exportkorlátozások miatt elméletileg már nem lehet közvetlenül Kínába exportálni a GeForce RTX 4090-es videokártyákat megfelelő exportlicenc hiányában, azok a vásárlók – és egyéb entitások –, akik mégis szeretnének szert tenni a leggyorsabb gamer videokártyára, hosszabb távon nézve továbbra is megoldják majd, hogy eljusson hozzájuk a hőn áhított portéka. A helyzeten később javíthat a készülő GeForce RTX 4090 D, amit lehet exportálni Kínába, rövidtávon azonban Radeon RX 7900-as sorozatú videokártyák iránt tovább növekedhet a kereslet, valamint a hiány is folytatódhat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére