Shop menü

A KÍNAIAK A GEFORCE RTX 3090-ES VIDEOKÁRTYÁKAT IS ÁTALAKÍTJÁK AI-CÉLÚ FELHASZNÁLÁSRA

A GeForce RTX 3090 mellett a GeForce RTX 3090 Ti iránt is élénk a kereslet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A kínaiak a GeForce RTX 3090-es videokártyákat is átalakítják AI-célú felhasználásra

Az új amerikai exportkorlátozások, amelyek egy részét 2023. októberében, míg egy másik részüket 2023. november 17-én vezették be, újabb kihívások elé állítják Kínát, ugyanis most már sem a felsőkategóriás AI és HPC piaci gyorsítókhoz, sem pedig a leggyorsabb asztali gamer videokártyához, a GeForce RTX 4090-hez nem férhetnek hozzá. Ez erősen behatárolja az AI piaci lehetőségeket, ám a kínaiakat sem kell félteni, az utóbbi időszakban annyi GeForce RTX 4090-es videokártyára tettek szert, amennyire csak tudtak, ezeket a termékeket pedig külön üzemekben szedik szét és építik át kompaktabb kivitelűre, így több videokártya is egymás mellé pakolható az AI feladatok hatékonyabb gyorsítására.

A GeForce RTX 4090 mellett a beszámolók szerint az előző generációs, GeForce RTX 3090-es sorozatú gamer videokártyák is hasonló sorsra jutottak, vagyis egyes üzemekben ezeket is megpróbálják átépíteni kompaktabb formátumúra, valamint felvértezik őket „blower” típusú hűtéssel is, amelynek köszönhetően kétslotos felépítés nyerhető. Utóbbi részben azért fontos, mert így több videokártya fér el egymás mellett egy adott rendszereb belül, részben pedig azért, mert az így egymás mellé pakolt videokártyák hűtése ezzel a rendszerrel hatékonyabb lehet.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 3090 és a GeForce RTX 3090 Ti persze számítási teljesítmény tekintetében bőven lassabbak, mint a GeForce RTX 4090, viszont ugyanannyi fedélzeti memóriával rendelkeznek, a 24 GB-nyi VRAM pedig kiemelten jól jöhet egyes nagy nyelvi modellek esetében. Az egyes terhelésformáknál ráadásul sokszor többet számít a nagy kapacitású VRAM, mint a nagyobb számítási teljesítmény, ezért is lehetnek vonzóak a GeForce RTX 3090 és a GeForce RTX 3090 Ti sorozatú modellek. A „blower” típusú hűtésnek persze hátrányai is vannak, például a nagyobb teljesítményű GPU-k esetében, ahol a nagy hőmennyiséget nem képesek olyan gyorsan eltávolítani, mint nagyobb társaik, ám ezt alacsonyabb órajelekkel, illetve jól szellőző környezettel valamelyes kompenzálni lehet.

A szóban forgó videokártyák a pletykák szerint szintén felkerülhetnek az exportkorlátozás hatálya alá eső termékek közé, hírünk írásakor azonban még nem szerepeltek a listán, így elméletileg szabadon beszerezhetik őket a kínaiak, amíg az USA az asztalra nem csap.

A fentiek miatt a még elérhető GeForce RTX 3090-es és GeForce RTX 4090-es sorozatú videokártyák iránt igen nagy a kereslet Kínában, ami az árak rohamos emelkedését okozza.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére