Shop menü

GEFORCE RTX 4090 D: ÚJ GAMER VIDEOKÁRTYA ÉRKEZHET, KIFEJEZETTEN KÍNÁRA SZABVA

Az új exportszabályokhoz igazodva egy csökkentett teljesítményű GeForce RTX 4090-es videokártya érkezhet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
GeForce RTX 4090 D: Új gamer videokártya érkezhet, kifejezetten Kínára szabva

Az Nvidia leggyorsabb gamer videokártyája, a GeForcre RTX 4090 hivatalosan már nem szállítható Kínába a 2023. november 17-én életbe léptetett exportszabályozás miatt, így az Nvidia a hírek szerint egy új modellt készíthet GeForce RTX 4090 D néven, amelynél a „D” a „Dragon”, vagyis a Kínában oly népszerű sárkány szót jelöli. A pletykák szerint az új verzió már be fog férni az amerikai kormányzat szakemberei által megállapított teljesítménykorlátba, így gond nélkül lehet szállítani Kínába, már ha tényleg elkészíti az Nvidia.

Az aktuális GeForce RTX 4090 azért esik bele az új exportkorlátozásba, mert a szabályokban meghatározott teljesítményszintet (Total Processing Power) meghaladja a fedélzetén lévő AD102-es GPU teljesítménye, méghozzá nagyjából 10%-kal. Ezt a szintet az elméleti maximális számítási teljesítmény és az adott terhelésforma „bitmélységének” szorzatával számítják ki, vagyis a GeForce RTX 4090 esetében FP8-as terhelésformánál ez az érték 5286 (660,8x8), de ugyanez a helyzet FP16-os számítás esetén is (330,4 x 16), ott is 5286 a TPP értéke. Az engedélyezett limit 4800, amit a GeForce RTX 4090 a fentiek alapján nagyjából 10%-kal lép túl.

Galéria megnyitása

Az exportkorlátozás a GeForce RTX 4080 forgalmát nem veszélyezteti, annál ugyanis csak 3117 a TPP értéke, vagyis bőségesen belefér a meghatározott limitbe. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy az adatközpontokba szánt chipeknél a TPP mellett a lapkaméret is fontos, hiszen a kettőt elosztva megkapjuk a szabályozásban ugyancsak benne lévő teljesítménysűrűség (Power Density) értékét, ami nem lehet magasabb 6-nál. Ez az érték szerencsére nem vonatkozik a konzumerpiaci gamer videokártyákra, a GeForce RTX 40-es sorozatnál ugyanis minden modell 6-nál magasabb PD értékkel rendelkezik, azaz ha ezt az értéket is néznék, a teljes GeForce RTX 40-es széria exportját be kellene tiltani.

A GeForce RTX 4090 és a GeForce RTX 4080 között szerencsére elég nagy teljesítmény-szakadék mutatkozik, vagyis az Nvidiának van némi mozgástere ahhoz, hogy a GeForce RTX 4090 D esetében teljesíteni lehessen az exportkorlátozásban foglaltakat, közben pedig a GeForce RTX 4080 forgalmát sem rontja az intézkedés. Ahhoz, hogy a 4800-as limit alá kerüljön a TPP, maximum 108 SM tömböt tartalmazhat az AD102-es GPU az új modell esetében, ez ugyanis 4778-as TPP szintet eredményezne 2,7 GHz-es órajel mellett, de nincs kizárva, hogy ennél  végül kevesebb aktív SM tömbbel érkezik az új videokártya. Azt persze még számításba kell venni, hogy a GeForce RTX 4080 Super kissé megnehezítheti az Nvidia helyzetét, hiszen ez a modell pont a GeForce RTX 4080 és a GeForce RTX 4090 közé érkezik, ezzel csökken valamelyest a GeForce RTX 4090 D mozgástere is.

A kínai piac egy rendkívül fontos szegmens lehet az Nvidia számára, hiszen a magas népesség miatt  sok potenciális vevő tartózkodik a térségben, akiket egy új csúcskártyával zökkenőmentesen ki lehet szolgálni. Árazás terén a hírek szerint nagyjából ugyanazt a szintet lőhetik be, mint a GeForce RTX 4090 esetében, már ami a listaárat illeti, ugyanis a tényleges ár jelenleg magasabb az exportszabályozás okozta felfordulás miatt.

A GeForce RTX 4090 D várhatóan a következő év elején mutatkozhat be és kifejezetten Kínának készül, így csak ott válhat elérhetővé a gamer videokártyák szegmensében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére