A GeForce RTX 3070 Ti szintjét hozhatja az Intel leggyorsabb DG2-es videokártyája

Az Xe-HPG sorozat csúcsmodellje ütőképesnek ígérkezik, ám megjelenésére még mindig elég sokat kell várni. És mivel még csak a korai mérnöki tesztpéldányok állnak rendelkezésre, így sok minden változhat még az újdonságok körül, beleértve a teljesítményt is.

A GeForce RTX 3070 Ti szintjét hozhatja az Intel leggyorsabb DG2-es videokártyája

Felbukkant néhány fotó az Intel Xe-HPG termékcsaládjának egyik tagjáról, a legjobban felszerelt DG2-es videokártyáról, amely várhatóan a GeForce RTX 3070 és a GeForce RTX 3080 közé esik teljesítmény tekintetében. Lényegében a GeForce RTX 3070 Ti szintjét hozhatja, legalábbis a jelenlegi mérnöki tesztpéldányok többségénél ilyen teljesítményt sikerült elérni.

Galéria megnyitása

A fotókat a remek iparági kapcsolatokkal rendelkező Moore Law is Dead nevű YouTube csatorna üzemeltetője publikálta egy hosszabb videó keretén belül. Korai mérnöki tesztpéldányokról van szó, ennek megfelelően az új kártya végső dizájnja természetesen eltérő lehet, hiszen jelenleg is legalább háromféle különböző hűtőtípust tesztelnek az Intel mérnökei. Ezek közül fogják kiválasztani azt, amelyik a legjobban megfelel az elvárásoknak.

Galéria megnyitása

A gyenge minőségű képekről annyi derül ki, hogy a kártya aktuális változata kétslotos felépítéssel rendelkezik. A hűtőtömb felett két darab légkeverő teljesít szolgálatot, míg a stabil tápellátásról egy 6- és egy 8-tűs tápcsatlakozón keresztül gondoskodhatunk. Az Xe-HPG alapú DG2-es videokártyák legjobban felszerelt, leggyorsabb példánya eredetileg 225-250 W közötti TDP kerettel rendelkezett volna a pletykák szerint, ám időközben 275 W-ra növelték a TDP keretet – jó eséllyel azért, hogy a kívánt teljesítménycélt el lehessen érni.

A kártyán található GPU várhatóan 512 EU-val rendelkezik majd, a GPU magórajele 2,2 GHz lesz, míg a fedélzeti memória szerepét 16 GB-nyi GDDR6-os VRAM-ra osztják, ami 256-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a grafikus processzorhoz. Az Intel a hírek szerint impresszív kódoló/dekódoló motorral látja el a GPU-t, plusz ezzel együtt az Nvidia DLSS, illetve az AMD FidelityFX Super Resolution technológiájához hasonló megoldást is hoz, amelynek XeSS lesz a neve.

Galéria megnyitása

Utóbbi lényegében egy mesterséges intelligenciát használó felskálázó motor, ami a GPU által alacsonyabb minőségben lerenderelt képkockákat magasabb minőségre javítja fel, így hasonló előnyt nyújthat, mint az Nvidia DLSS technológiája. Az alacsonyabb felbontáson renderelt képkockák miatt jelentősen emelkedik az FPS, a mesterséges intelligencia pedig feljavítja a képeket magasabb minőségre, így azok úgy jelenhetnek meg, mint ha eleve a magasabb natív felbontáson készültek volna. Az Intel a hírek szerint igen ütőképes szoftvert készít az Xe-HPG sorozat tagjaihoz, ám stabilitás tekintetében még elég sok a probléma, ezeket idővel sikerülhet felszámolni és a driver is javulni fog.

A csúcsmodell várhatóan nem készül el az idei év negyedik negyedévéig, szélesebb körben is csak valamikor 2022 folyamán válhat elérhetővé. Megjelenése után nem sokkal egy 128 EU-val és egy 256 EU-val ellátott modell is érkezhet. A középkategóriás kártyák árát 200 és 300 dollár közé várhatjuk, ám a csúcsmodellével kapcsolatban egyelőre nincs hír.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap