8K-s kijelző 120 Hz-es képfrissítési rátával a Sharp műhelyéből

A Sharp egy 8k120p-s IGZO LCD panelt mutatott be, ami már nem 27, hanem 31,5 hüvelykes képátlóval rendelkezik, és akár egybegépek is építhetőek köré.

8K-s kijelző 120 Hz-es képfrissítési rátával a Sharp műhelyéből

A Sharp 2016 folyamán már bemutatott egy olyan monitort, amely 8K-s felbontással és 120 Hz-es képfrissítési rátával büszkélkedett, ám az a modell még csak 27 hüvelykes képátlójú volt. A napokban egy nagyobb változat is felbukkant egy, a vállalat székhelyén tartott rendezvény alkalmával.

Az új modell is csak egy prototípus, azaz könnyen lehet, hogy úgy végzi majd, mint a 2016-os modell, amely sosem került kereskedelmi forgalomba – persze a vállalat partnerei így is hozzájuthattak. A friss monitor alapját már egy 31,5 hüvelykes IGZO LCD panel adja, ami 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett dolgozik. A fénysűrűség ebben az esetben picivel csökkent, hiszen már 1000 cd/m2 helyett már „csak” 800 cd/m2-es értéket képvisel, a 120 Hz-es képfrissítési rátáról azonban most sem kell lemondani.

A nagy felbontás és a magas képfrissítési ráta miatt óriási sávszélesség-igénye van a terméknek, hiszen 120 Gbps-os, azaz 15 GB/s-os kapcsolat kell ahhoz, hogy a natív felbontást és képfrissítési rátát kihasználó tartalmakkal lássuk el. Éppen ezért 2016 folyamán még nyolc darab DisplayPort kábel kellett egy efféle panel meghajtásához, ám azóta megérkezett a DisplayPort 1.4-es szabvány is, ami 2018 elején mutatkozott be.

A 32,4 Gbps-os sávszélességnek és a HBR3 támogatásnak köszönhetően ezzel már négy DisplayPort kábel is elég a termék működtetéséhez, viszont még ez is igen-igen bonyolulttá teszi az üzemeltetést. Arról nem is beszélve, hogy az is elég nagy kihívás, ha megfelelő minőségű tartalmat szeretnénk átküldeni a panelre.

Galéria megnyitása Sharp AIO az új kijelzővel A Sharp a jelek szerint nem csak egy „egyszerű” monitorba, hanem egy érdekes egybegépbe is beszerelte a 8K120p-s IGZO LCD panelt, ami egyébként HDR támogatással is rendelkezik. A panel efféle felhasználása jelentősen könnyebb lehet, mint ha asztali monitorba építenék, ugyanis a meghajtáshoz szükséges szalagkábeleket a házon belül kényelmesen, észrevétlenül lehet elvezetni és a különböző tanúsítványok megszerzése is könnyebb. Az a tény egyébként, hogy a Sharp egybegépet is épített a panel köré, azt jelentheti, hogy az aktuális verzió már nem melegszik komolyabban, így mögötte akár a PC különböző hardverkomponensei is el tudnak ketyegni.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új asztali monitor, illetve a különleges egybegép mikor kerülhet forgalomba, ha egyáltalán piacra dobják őket, hiszen prototípusokról van szó. A koncepció mindenképpen érdekes, hiszen a jövőbe ad némi betekintést, ami talán már nincs is oylan messze, mint ahogy azt gondolnánk.

Mivel prototípusokról van szó, így a várható árakról sem tettek említést az illetékesek, ugyanis erről talán még egy picit korai lenne beszélni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap