8 és 16 TB-os SSD-k is készülhetnek az új Phison SSD vezérlővel

Az E12-es vezérlő speciális kiadásának köszönhetően igen komoly adattároló kapacitással rendelkező SSD meghajtók és kártyák készülhetnek – és ehhez a QLC NAND Flash memórialapkákra is szükség lesz.

8 és 16 TB-os SSD-k is készülhetnek az új Phison SSD vezérlővel

A Phison igen fontos szereplő az SSD meghajtók szegmensében, ugyanis több partner is épít termékeket a vezérlői mellé, amelyek ráadásul kellően ütőképesek is. Említésre méltó dolog, hogy a Phison elsőként kínált a konzumerpiacra PCI Express 4.0-s csatolófelületet használó SSD vezérlőt az E16-os megoldás formájában, amit azóta sok partner be is épített legmodernebb termékeibe. Azóta sok víz lefolyt már a Dunán, így egyéb gyártók is elkezdtek mozgolódni, vagyis hamarosan újabb modellekkel bővülhet a kínálat – gondoljunk csak az ADATA, vagy éppen a Samsung érkező megoldásaira.

A CES 2020 alkalmával a Phison standján egyebek mellett feltűnt egy új, meglehetősen ígéretes SSD vezérlő, az E12S, ami a korábban bemutatott E12 továbbfejlesztett változatának tekinthető. Az új vezérlő továbbra is 28 nm-es csíkszélességgel készül, ám a módosításoknak köszönhetően kevesebb helyet foglal a NYÁK lapon, azaz több NAND Flash chip helyezhető mellé, ami jót tesz az adatsűrűségnek.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

Az E12S vezérlő a show alkalmával két eszközben is feltűnt, ahol igen komoly adattároló kapacitás elérésére adott módot, igaz, ehhez a legújabb NAND Flash technológiára, a cellánként 4 bitnyi adat tárolására képes QLC-re is szükség volt.  Az E12S az M.2-es SSD kártya esetében oldalanként négy darab QLC NAND Flash memóriachipet kezelt, egy-egy ilyen memóriachip pedig nyolc darab 1 Tb-es lapkával rendelkezett. A 96 cellaréteget használó Micron QLC NAND Flash chipek jóvoltából 8 x 1 TB-nyi, azaz összesen 8 TB-nyi adattároló kapacitás vált elérhetővé, amelyhez PCI Express 4.0 x4-es csatolófelületen keresztül férhet hozzá az adott rendszer.

Az M.2-es demó kártya 3500 MB/s-os folyamatos maximális olvasási- és 3000 MB/s-os folyamatos maximális írási sebesség elérésére képes, a véletlenszerű írási és olvasási teljesítmény pedig sorrendben 490 000 és 680 000 IOPS-os értéket képvisel. Vagyis egyáltalán nem lesznek lassúak az efféle SSD kártyák, az viszont egyelőre rejtély, hogy strapabíróság terén pontosan mire számíthatunk velük kapcsolatban.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

Előkerült a standon egy DATA 6 Gbps-os porttal szerelt 2,5 hüvelykes SSD is, ami szintén E12S típusú SSD vezérlőt és 96 cellarétegből álló Micron QLC NAND Flash memórialapkákat alkalmazott, ám a nagyobb NYÁK jóvoltából itt már nem 8, hanem összesen 16 TB-nyi tárhely állt rendelkezésre. A SATA csatoló korlátai miatt a folyamatos maximális olvasási és írási sebesség csak 550 és 530 MB/s-os értéket képvisel, a véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény pedig sorrendben 95 000 és 90 000 IOPS-os szinten helyezkedik el. Az efféle meghajtók főként NAS-okban kaphatnak majd helyet, de néhány modell a konzumerpiacra is leszivároghat.

Árazásról egyelőre nem esett szó, ugyanis a Phison nem szolgálja ki közvetlenül a konzumerpiacot. Igazából túl sok értelme most nem is lenne árakról beszélni, ugyanis a következő időszakban drágulás várható a NAND Flash szegmensben, így a most bejelentett árak is emelkednének, mire az új meghajtók ténylegesen forgalomba kerülnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap