Shop menü

8 DARAB GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYÁVAL AKÁR 1 ÓRA ALATT FELTÖRHETŐEK A 8 KARAKTERES JELSZAVAK

A tesztek szerint igazából nem is feltétlenül kell ehhez 1 óra, egy biztonságtechnikai kutató számításai szerint 48 perc is elég lehet hozzá.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
8 darab GeForce RTX 4090-es videokártyával akár 1 óra alatt feltörhetőek a 8 karakteres jelszavak

Az Nvidia legújabb csúcskártyája, a GeForce RTX 4090-es modell igen meggyőző teljesítményre képes, ahogy az a korábbi tesztek alapján már világossá vált.

Az újdonság hatalmas számítási teljesítményéből egy másik, nem túl szokványos terület is rengeteget profitálhat, ez pedig nem más, mint a jelszó-feltörő alkalmazások szegmense, ahol a friss tesztek szerint a GeForce RTX 3090-hez képest kétszer nagyobb teljesítményre képes a GeForce RTX 4090, azaz sokkal gyorsabban feltörhetőek vele a jelszavak. Ez a rendszeradminisztrátorok és a kutatók számára jó hír lehet, egyéb esetekben azonban nem annyira. Az egyre nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező rendszerek miatt lassan a jelszavak területén is fejlesztésekre lesz szükség, és akkor a kvantumszámítógépek nyújtotta előnyökről, és ezek veszélyeiről még nem is beszéltünk.

A GeForce RTX 4090 jelszófeltörési képességeit egy biztonságtechnikai szakember, Sam Croley tesztelte a minap, érdekes meglátásait pedig egy rendkívül terjedelmes és részletes blogposztban összegezte. A tesztekhez a HashCat V.6.2.6-os változatát használta, ami eredetileg a rendszeradminisztrátorok és a biztonságtechnikai kutatók számára készült, azokra az esetekre, amikor szükség van egy jelszó tesztelésére, vagy éppen feltörésére, ám az alkalmazást sajnos a hackerek is használhatják, ráadásul elég hatékonyan. A szoftver akár a Microsoft New Technology LAN Manager azonosító protokolljával szemben is eredményes, még úgy is, ha Bcrypt Password-Hash módszert alkalmaznak védelemként.

A tesztek alapján elméleti szinten egy nyolc karakteres jelszó feltöréséhez egy nyolc darab GeForce RTX 4090-es videokártyából álló konfiguráció számára alig 48 percre van szükség, még akkor is, ha viszonylag erős jelszóról van szó, ami speciális karaktereket és számokat is tartalmaz. A nyolckarakteres jelszavak lényegében a legnépszerűbbek a statisztikák szerint: egy 2017-es adat alapján a kiszivárgott összes jelszó 32%-át képviselik.

A GeForce RTX 4090 alapú jelszófeltörő-rendszer persze nem lesz egy szokványos megoldás, már csak azért sem, mert a videokártyák darabja listaáron 1600 dollárba kerül, de a kialakult hiány miatt inkább 2000-2500 dollár körüli áron kaphatóak, és ehhez jönnek még a tápegységek, a megfelelő alaplap, illetve az egyéb komponensek. Ha ez mind megvan, akkor van még egy hátráltató tényező, ez pedig a fogyasztás, ami a magas áramárak miatt abszolút nem mellékes manapság. Az viszont érdekes adat, hogy a nagyobb számítási teljesítménynek köszönhetően a GeForce RTX 4090 használata mellett kevesebbe kerül egy jelszó feltörése, mint például egy GeForce RTX 3090 alapú rendszernél.

Mivel azonban a fenti mókával nem sokan foglalkoznak, egy-egy egyedi felhasználó rendszerét pedig nagyon kis eséllyel támadják meg alapjában véve, így igazából nem valós veszély egy efféle támadás lehetőége a többség esetében. Annak érdekében, hogy az esetleges támadók dolgát mégis megnehezítsük, érdemes kellően biztonságos jelszavakat választani, amelyek legalább 8, de inkább ennél több karakter hosszúak. Tartalmazzanak számokat, kis- és nagy betűket, illetve speciális karaktereket, de ne legyen bennük számsor – akár mondat vagy egyéb is bevethető.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére