Shop menü

HAMAR ELFOGYOTT A GEFORCE RTX 4090 RAKTÁRKÉSZLET, MEGINT MEGJELENTEK A NYERÉSZKEDŐK

Az eBay virtuális hasábjain keresztül 4000 dollár feletti áron is kaphatóak a GeForce RTX 4090-es videokártyák, holott az MSRP 1599 dollár lenne...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hamar elfogyott a GeForce RTX 4090 raktárkészlet, megint megjelentek a nyerészkedők

Az Nvidia következő generációs csúcskártyája, az Ada Lovelace architektúra köré épülő GeForce RTX 4090 hivatalosan már a boltok polcaira került 2022. 10. 12-én, ám az első raktárkészletek a jelek szerint eléggé kicsik voltak, ugyanis nagyon hamar elfogytak. Ez részben annak köszönhető, hogy ismét megjelentek a nyerészkedők, akik az elmúlt pár évben már megkeserítették a gamerek mindennapjait azzal, hogy egy-egy videokártya-rajtot követően kifinomult botok (önállóan vásárló algoritmusok) segítségével rekord idő alatt elszipkázták az érdeklődők elől a videokártya-készleteket. Ez a GPU-hiány és a kriptovaluta-láz miatt valamilyen szinten érthető volt, most azonban más a helyzet. A videokártyák szegmensében lényegében túlkínálat van a használtpiacra borított nagymennyiségű GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákból, amelyek pont a kriptovaluta-lufi kipukkanása miatt váltak feleslegessé egyesek számára.

Ilyen környezetben alapvetően nem várnánk, hogy egy-egy videokártya rajtja után hiány alakuljon ki az adott termékből, ám most mégis ez történt, ami mögött két dolog állhat – ezekre rövidesen kitérünk. A jelenlegi piaci körkép alapján az látszik, hogy az eBay virtuális piacterét elárasztották a GeForce RTX 4090 ajánlatok, amelyek mind-mind bőven az MSRP, vagyis 1599 dollár felett helyezkednek el, már ami az árazást illeti. A PCGamer munkatársainak körképe szerint az ajánlatok 2299 dollárról indulnak, a legtöbb videokártya 2500 és 3200 dollár közötti áron kapható, de az árak egészen 4499 dollárig terjednek, eladótól függően. A felmérések alapján a napokban az eBay-en nagyjából 135 videokártyát értékesítettek, az átlagos értékesítési ár pedig 2524 dollár volt. Ez a mennyiség a tegnapelőtti hirdetések számának egyharmadát fedi le, azaz eléggé nagy a kereslet az új videokártya iránt, és a vásárlók a jelek szerint hajlandóak az MSRP-nél jóval magasabb árat is fizetni azért, hogy hamar megkapják a hőn áhított portékát.

Ez már önmagában is megdöbbentő, az viszont még meglepőbb, hogy rengeteg hirdetés úgy került fel, hogy előrendelhetőek a videokártyák, vagyis az eladó előrendelési listát vezet, a vásárló pedig majd akkor kapja meg a konkrét terméket, ha az eladó valahogy hozzájutott egy modellhez.

Galéria megnyitása

A jelenség mögött igazából két dolog lehet, ahogy fentebb már említettük. Egyrészt a nyerészkedők megpróbálják minél hatékonyabban felvásárolni a rendelkezésre álló készleteket, ami többnyire sikerül is, így jelentős profittal adhatják tovább a bezsákolt GeForce RTX 4090-es videokártyákat. A másik dolog már inkább a feltételezés kategóriába esik, de van benne ráció. Az általános vélekedés az, hogy az Nvidia direkt tartja alacsonyan az elérhető videokártya-mennyiséget annak érdekében, hogy magasabb áron kerüljenek forgalomba a termékek. Erre részben azért van szükség, mert a 4N gyártástechnológiával készülő Ada Lovelace grafikus processzorokból rengeteget vásároltak még a GPU-hiányos időszakban, valószínűleg nem túl olcsón, így ezeket a grafikus processzorokat megpróbálhatják a lehető legnagyobb profittal értékesíteni, hogy kijöjjenek a tervezett számok, ebben pedig sokat segíthet, ha „mesterséges hiányt” hoznak létre az új kártyák esetében. Ez nyilván csak teória, legalábbis egyelőre.

Mivel a piac a 2020-as és a 2021-es állapotokhoz képest jelentősen megváltozott a magas inflációs nyomás, a geopolitikai feszültségek, illetve a gazdaság lassulása miatt, nem túl valószínű, hogy hosszabb távon sikerül magas szinten tartani az árakat, ugyanis a kereslet már messze nem lesz akkora, mint akkor, mikor a GPU-hiány és a kriptovaluta-láz egyszerre tombolt. A kezdeti drágaság után erősen valószínű, hogy rövid időn belül normál szintre esnek vissza az árak, és remélhetőleg a GeForce RTX 4080-as család esetében is ez lesz a helyzet november folyamán, amikor a 12 GB-os és a 16 GB-os verzió megjelenik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére