50 éves a Moore-törvény

Gordon E. Moore tapasztalaton alapuló megfigyelése körül elég nagy a kavarodás, de az tény, hogy a megállapítás idén ünnepli az 50. évfordulóját.

50 éves a Moore-törvény

Gordon E. Moore valószínűleg nem is gondolhatta, milyen fontos szerephez jut tapasztalatokon alapuló megállapítása, amit az Electronics Magazine közölt 1965 áprilisában. A kijelentését idővel törvényként kezdték emlegetni – ám az a definíció, amit manapság sokan, sok helyen Moore-törvényeként emlegetnek, furcsa módon nem Gordon E. Moore-tól származik.

1965-ben Gordon E. Moore az említett szaklapban ezt mondta:

A legalacsonyabb árú komponens összetettsége évente durván a kétszeresére nőtt… Rövidtávon ez az ütem várhatóan nem fog jelentősen változni, esetleg valamelyest növekszik. Hosszú távon a növekedés üteme bizonytalanabb, bár jelenleg nincs okunk feltételezni, hogy az elkövetkező 10 évben ez változni fog. Ez azt jelenti, hogy 1975-ben a legalacsonyabb árú integrált áramkör 65 000 komponenst fog tartalmazni. Úgy hiszem, hogy egy ilyen összetett áramkör megépíthető egy lapkán.

• (Forrás: Electronics Magazine cikk, 1965)

Gordon E. MooreTíz évvel később, 1975 folyamán Gordon E. Moore pontosította "előrejelzését": ekkor már nem évenkénti, hanem nagyjából kétévenkénti duplázódásról beszélt – már ami a legalacsonyabb árú komponens összetettségét illeti.

Az Intel társalapítójának tulajdonítják azt a kijelentést is, amely ma – helytelenül – a Moore-törvény alapját adja, miszerint az integrált áramkörökben található tranzisztorok száma 18 havonta, azaz másfél évente megduplázódik. Moore több nyilatkozata alkalmával is leszögezte, soha nem beszélt 18 hónapos időtartamról, vagyis az a kijelentés, amelyre manapság sokan hivatkoznak, nem tőle származik – ő 24 hónapos, azaz két éves időtartamot említett még 1975 folyamán. Ezt, vagyis a helyes kijelentést használja az Intel hivatalos weboldalának ide vonatkozó szekciója is, de ez aligha meglepő, hisz mégiscsak a vállalat társalapítójától származnak e szavak.

Hogy akkor mégis miért kerülhetett homokszem a gépezetbe? Azért, mert a különböző szaklapok, illetve a különböző számítástechnikai témájú szakkönyvek nem Gordon E. Moore, hanem kollégája, az Intelnél dolgozó David House kijelentését vették át, ebben pedig valóban arról van szó, hogy az integrált áramkörökben található tranzisztorok száma 18 havonta megduplázódik.

Tulajdonképpen ez utóbbi állítás adja manapság is Moore-törvényének gerincét – és pont ezt alkalmazzák a különböző gyártók is, méghozzá egyfajta önbeteljesítő ütemtervként.

Komoly dilemma, hogy vajon meddig lehet érvényes a Moore-törvény, azaz meddig tartható fenn az általa "megszabott" fejlődési ütem. Nos, ez idővel kiderül, de úgy néz ki, hogy még egy ideig tartható ez a tempó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward